Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 coureurs Felipe Massa uit zorgen over Hamilton’s vorm: ‘Niet meer zoals voorheen’
F1 coureurs

Felipe Massa uit zorgen over Hamilton’s vorm: ‘Niet meer zoals voorheen’

59
Felipe Massa
Foto: Dan Smith

Felipe Massa, voormalig Ferrari-coureur en oude rivaal van Lewis Hamilton, heeft zich uitgesproken over de huidige vorm van de zevenvoudig wereldkampioen. Volgens Massa is Hamilton niet meer de coureur van weleer, vooral nu hij op het punt staat de overstap naar Ferrari te maken.

Massa wijst erop dat George Russell, Hamilton’s jongere teamgenoot bij Mercedes, hem op verschillende vlakken dit seizoen heeft overtroffen. Met nog zeven races te gaan, heeft Russell de kwalificatiestrijd al gewonnen. In negen van de veertien races waarin beide coureurs de finish haalden, kwam Russell als eerste over de streep.

“Hij brengt veel naar een team, niet alleen financieel, maar ook op het gebied van marketing en pers. Hij is een buitengewone coureur, hij heeft bijna elk record in de Formule 1. Maar de laatste tijd… hij laat niet meer dezelfde dingen zien als voorheen.” – Felipe Massa

Massa ziet Hamilton nog steeds voor Russell staan in het kampioenschap, met 166 punten tegenover Russell’s 143. Maar hij benadrukt dat dit cijfer niet het hele verhaal vertelt.

Russell heeft te maken gehad met een uitvalbeurt in Groot-Brittannië en een diskwalificatie in België, wat de punten in Hamilton’s voordeel deed uitslaan. Massa vraagt zich af of leeftijd misschien een rol speelt, nu Hamilton bijna de 40 aantikt, terwijl zijn rivaal Fernando Alonso op 43-jarige leeftijd nog steeds op topniveau presteert.

Hamilton of Russell: Wie heeft de overhand?

Hamilton blijft een van de grootste namen in de Formule 1, maar de cijfers vertellen een ander verhaal. Laten we eens dieper in de statistieken duiken:

StatistiekHamiltonRussell
Kwalificatieresultaten59
Aantal punten (2023)166143
Aantal podiums32
Uitgevallen races01

Op basis van deze cijfers is het duidelijk dat Russell Hamilton op meerdere vlakken bedreigt, ondanks dat Hamilton meer punten heeft. Russell heeft de kwalificatiestrijd al gewonnen, en zijn raceprestaties laten zien dat hij een serieuze concurrent is binnen het team.

Massa’s zorgen over Hamilton bij Ferrari

Massa maakt zich zorgen dat de overstap naar Ferrari voor Hamilton een nog grotere uitdaging zal vormen. Bij Ferrari zou Hamilton het moeten opnemen tegen Charles Leclerc, een jong talent met snelheid en vastberadenheid.

Lees ook:  Toto Wolff reageert op Hamiltons frustratie na de Grand Prix van Azerbeidzjan

Massa denkt dat Leclerc mogelijk de zwaktes in Hamilton’s huidige vorm nog verder kan blootleggen. Hij ziet Leclerc als een rijzende ster binnen Ferrari, en dat maakt de strijd voor een bijna 40-jarige Hamilton alleen maar zwaarder.

“Het wordt geen makkelijke strijd die hij volgend jaar zal aangaan met Leclerc. Leclerc is een enorm talent, en op dit punt kan leeftijd echt een rol gaan spelen.” – Felipe Massa

De opkomst van George Russell

Russell, de jongere coureur bij Mercedes, heeft zich snel bewezen als een geduchte tegenstander voor Hamilton. Een interessant patroon dit seizoen is dat Hamilton sterk begint aan een raceweekend, maar naarmate de grip op het circuit verbetert, neemt Russell vaak de overhand.

Het lijkt erop dat Russell beter begrijpt hoe hij de Pirelli-banden moet managen, wat hem in de latere fases van het weekend een voordeel geeft.

Tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan werd Hamilton’s frustratie duidelijk toen hij over de boordradio riep: “Breng die temperaturen omhoog!” Dit was een duidelijke aanwijzing dat hij worstelde met de bandenbeheersing.

Massa’s kijk op Hamilton’s nalatenschap

Ondanks de recente uitdagingen erkent Massa dat Hamilton nog steeds veel te bieden heeft, zowel op als naast de baan. Zijn ervaring, commerciële waarde en wereldwijde bekendheid maken hem tot een waardevolle aanwinst voor elk team, inclusief Ferrari.

Maar Massa blijft erbij dat Hamilton niet meer de onbetwiste kracht is die hij ooit was. Zijn prestaties variëren nu veel meer, en hij lijkt soms moeite te hebben om zijn jonge concurrenten bij te houden.

“Hij heeft dit jaar een aantal geweldige races gereden, maar het gebeurt vaak dat zijn teamgenoot voor hem eindigt.” – Felipe Massa

Volgens Massa, die zelf jarenlange ervaring in de sport heeft, is het duidelijk dat Hamilton nog steeds een invloedrijke figuur is in de Formule 1. Maar de cijfers en prestaties van de laatste tijd dwingen ons om zijn status als de nummer één in de sport te heroverwegen.

Lees ook:  Russell presteert beter dan Hamilton in 2024

Culturele aanpassing

Een van de grootste uitdagingen waar Hamilton mee te maken krijgt, is de culturele aanpassing. Na jaren bij Britse teams, waar de sfeer vaak rustiger en gereserveerder is, stapt hij nu over naar de emotionele en gepassioneerde wereld van Ferrari. Hamilton zelf beschrijft het treffend:

“Als je aan ons Britten denkt, dan zijn wij heel stil en kalm, zowel bij succes als bij tegenslag. Iedereen blijft redelijk ontspannen. Maar Italianen, die zijn veel emotioneler. Het is echt een heel andere cultuur.”

Deze culturele verschillen kunnen een grote impact hebben op de manier van werken, communiceren en beslissingen nemen binnen het team. Waar de Britse nuchterheid vaak zorgt voor kalme reacties, is de Italiaanse stijl juist vuriger. Hamilton zal zich moeten aanpassen aan een omgeving waar emoties soms hoog kunnen oplopen.

Dit betekent niet alleen wennen aan een andere werksfeer, maar ook leren omgaan met de energie en passie die het Italiaanse team uitstraalt.

Naast deze culturele omschakeling staat Hamilton voor een nieuwe uitdaging: samenwerken met Charles Leclerc, de huidige ster van Ferrari.

Leclerc heeft zich de afgelopen jaren stevig gevestigd als een snelle, getalenteerde coureur, en de dynamiek tussen de ervaren Hamilton en de jonge Leclerc wordt spannend om te volgen. Kan Hamilton zijn plek vinden naast de jongere kopman, en hoe zullen ze samenwerken op het circuit?

AspectMercedesFerrari
CultuurBrits, kalmItaliaans, emotioneel
TeamgenootGeorge RussellCharles Leclerc
Recente successenMinder dominantWisselvallig
DrukHoog, maar stabielIntens en fluctuerend

In vergelijking met Mercedes, waar de druk hoog is maar stabiel, kan de druk bij Ferrari alle kanten op gaan. Succes zorgt voor euforie, maar bij tegenslagen kunnen de emoties net zo snel omslaan.

Dit zal voor Hamilton wennen zijn, maar tegelijkertijd is het ook een kans om te laten zien hoe hij zich kan aanpassen aan een geheel nieuwe omgeving. Het wordt interessant om te zien hoe hij omgaat met deze intensiteit en hoe hij samen met Leclerc het succes voor Ferrari kan terugbrengen.

Gerelateerd nieuws

Kleinste Formule 1 coureur Tsunoda: ‘Moest speciale pedalen laten maken’

Met zijn lengte van slechts 1,59 meter is Yuki Tsunoda de kleinste...

Waarom Lewis Hamilton ‘verdwijnt’ tijdens raceweekenden na de struggles in Baku

Lewis Hamilton ‘verdwijnt’ soms tijdens raceweekenden, en dat gebeurt vooral wanneer de...

Red Bull bevestigt: ‘beslissing over teamgenoot Tsunoda in 2025 komt eraan’

Red Bull heeft laten weten dat de knoop over wie de teamgenoot...

Kravitz geeft update over tweede zitje bij RB: Ricciardo of Lawson?

Ted Kravitz heeft onlangs onthuld wat hij heeft vernomen over de strijd...

Oscar Piastri negeert teamorder op weg naar overwinning in Azerbeidzjan

Oscar Piastri wist dat hij iets bijzonders moest doen om de overwinning...

Verstappen reageert op vertrek Adrian Newey: ‘onze relatie blijft goed’

Max Verstappen heeft eindelijk gereageerd op het veelbesproken nieuws over Adrian Newey’s...

Hamilton over kampioenschap: Verstappen twijfelt, maar titel ligt nog steeds voor het grijpen

Lewis Hamilton heeft zijn bedenkingen bij de uitspraak van Max Verstappen dat...

Verstappen in gesprek met Aston Martin over overstap in 2026

Het lijkt erop dat Max Verstappen zich aan het oriënteren is op...