Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home Overig Grand Prix van België (Circuit de Spa-Francorchamps): Alle ins and outs
Overig

Grand Prix van België (Circuit de Spa-Francorchamps): Alle ins and outs

810
Circuit de Spa-Francorchamps
Foto: FrDr

De Grand Prix Formule 1 van België, verreden op het iconische Circuit de Spa-Francorchamps, is zonder twijfel een van de meest geliefde races op de F1-kalender. Sinds 1950 vormt deze race een vast onderdeel van het wereldkampioenschap, met een paar uitzonderingen.

“Spa-Francorchamps is een circuit dat elke coureur uitdaagt. De combinatie van snelle bochten, lange rechte stukken en onvoorspelbaar weer maakt het een ware test van vaardigheden,” aldus Lewis Hamilton, zevenvoudig wereldkampioen en meervoudig winnaar in Spa.

Het 7,004 kilometer lange circuit, verscholen in de prachtige Belgische Ardennen, staat bekend om zijn uitdagende bochten en onvoorspelbare weer. Spa is een circuit waar elke coureur van houdt, maar waar je ook snel een fout maakt. Met 44 ronden en een totale raceafstand van 308,052 kilometer is het altijd een flinke test, zowel voor de auto als de bestuurder.

Legendarische coureurs zoals Michael Schumacher, Ayrton Senna en Lewis Hamilton hebben hier hun sporen achtergelaten. Schumacher is recordhouder met zes overwinningen, en de editie van 2024 was er ook weer eentje voor de boeken.

Lewis Hamilton werd de winnaar, maar alleen omdat zijn teamgenoot George Russell, die als eerste finishte, werd gediskwalificeerd wegens een te lichte auto. Dat moet een bitterzoete dag voor Russell zijn geweest!

Spa’s rijke historie

De Belgische Grand Prix kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1925, toen de allereerste race werd gehouden op Spa-Francorchamps.

Deze race werd toen nog aangeduid als de ‘Grote Prijs van Europa’, met slechts zeven auto’s op de startgrid. De Italiaan Antonio Ascari ging er vandoor met de overwinning in zijn Alfa Romeo.

spa francorchamps
Foto: MrPulse

Tussen 1930 en 1970 werd de race elk jaar gehouden op het originele, 14 kilometer lange circuit. Alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog en in 1957 ging de race niet door. In die jaren groeide de Belgische GP uit tot een van de meest prestigieuze races op de kalender.

KenmerkBeschrijving
Lengte7,004 km
Aantal bochten19
Ronderecord1:46.286 (Valtteri Bottas, 2018)
Eerste Grand Prix1950
Meeste overwinningenMichael Schumacher (6)

Na 1970 werd de race tijdelijk verplaatst naar Zolder en Nijvel, omdat het oude Spa-circuit te gevaarlijk was geworden. Gelukkig keerde de race in 1983 terug naar een kortere, maar veiligere versie van Spa-Francorchamps, waar de GP sindsdien ononderbroken plaatsvindt.

Door de jaren heen heeft Spa-Francorchamps ons talloze legendarische momenten gegeven. Van bloedstollende duels in de regen tot verrassende overwinningen, de Belgische Grand Prix staat altijd garant voor spektakel.

De uitdagingen van Spa: geen circuit voor watjes

Spa-Francorchamps is niet zomaar een circuit. Dit is een van de meest uitdagende banen in de Formule 1. Het staat bekend om zijn lange rechte stukken, snelle bochten en de wereldberoemde Eau Rouge en Raidillon-combinatie. Hier wordt je lef als coureur echt getest. Ben je moedig genoeg om die bochten op volle snelheid te nemen?

Maar wat Spa nog specialer maakt, is het weer. Het ene moment scheen de zon, het volgende moment giet het op een ander deel van het circuit van de regen.

Bandenkeuze en strategie zijn daardoor vaak een gok. Je kunt het weer nooit helemaal voorspellen, en dat maakt Spa zo’n interessante uitdaging.

“Op het droge wat minder, vooral Eau Rouge. Ik denk dat we zoveel downforce en hoge snelheid hebben dat dat niet zo’n grote uitdaging meer is. Sinds ik in de F1 zit, was het op het droge altijd min of meer makkelijk, maar het blijft zeker speciaal.”

De lange rechte stukken, zoals de Kemmel Straight, vereisen dat teams een balans vinden tussen genoeg downforce voor de bochten en zo min mogelijk luchtweerstand voor de topsnelheid. Dit leidt vaak tot interessante verschillen in prestaties tussen de auto’s. Het is een soort schaakspel op hoge snelheid.

Circuit de Spa-Francorchamps
Foto: Nathanael Majoros

En vergeet het microklimaat van de Ardennen niet. Dat kan elk moment roet in het eten gooien en de hele race op z’n kop zetten. Je kunt je voorstellen dat er veel zweetdruppels worden weggeveegd in de pitboxen tijdens een race op Spa!

Momenten om nooit te vergeten

De Belgische Grand Prix heeft in de loop der jaren talloze legendarische momenten opgeleverd. Wie herinnert zich niet de eerste overwinning van Michael Schumacher in 1992? Dat was het begin van zijn dominantie in de Formule 1.

Hier zijn enkele van de meest memorabele overwinningen op Spa:

OverwinningenCoureurJaren
6Michael Schumacher1992, 1995, 1996, 1997, 2001, 2002
5Ayrton Senna1985, 1988, 1989, 1990, 1991
4Jim Clark1962, 1963, 1964, 1965
4Kimi Räikkönen2004, 2005, 2007, 2009
4Lewis Hamilton2010, 2015, 2017, 2020

Michael Schumacher voert nog steeds de lijst aan met zes overwinningen. Ayrton Senna volgt met vijf. Lewis Hamilton zit met zijn vier zeges inmiddels dicht op de hielen van de grote legendes van dit circuit.

“In de juniorencategorieën was het altijd een goed racecircuit en dat zou het in de F1 ook moeten zijn. Het is gewoon een mooi vloeiend circuit.”

Andere onvergetelijke momenten zijn onder andere:

  • Michael Schumachers epische inhaalrace in 1995, waarin hij vanaf de 16e plaats startte en toch won.
  • De beruchte crash tussen Lewis Hamilton en Nico Rosberg in 2014, die de titelstrijd dat jaar op scherp zette.
  • De dramatische startcrash in 1998, waarbij bijna de helft van het veld werd uitgeschakeld. Je kon de brokstukken overal vinden!

De toekomst van de Belgische Grand Prix: blijft Spa?

Ondanks zijn rijke historie is de toekomst van de Belgische Grand Prix niet altijd zeker geweest. De concurrentie van nieuwe circuits en financiële problemen hebben de race soms bedreigd. Gelukkig is Spa nog altijd een van de favoriete circuits onder fans en coureurs.

max verstappen
Foto: Motorsports 4 Life

De recente verbeteringen in de faciliteiten en de focus op veiligheid hebben geholpen om Spa’s positie op de Formule 1-kalender te behouden.

KenmerkWaarde
Lengte circuit7,004 km
Aantal bochten20
Hoogteverschil100 m
Snelste ronde1:46.286 (Valtteri Bottas, Mercedes, 2018)
Capaciteit nieuwe tribunes11.900 zitplaatsen

Voor het seizoen 2025 staat de race gepland voor 28 juli. Fans kunnen zich weer opmaken voor een spannend weekend, met kwalificaties op zaterdag 27 juli en de grote race op zondag 28 juli. De verwachtingen zijn hooggespannen, vooral omdat Max Verstappen en Lewis Hamilton opnieuw zullen strijden om de wereldtitel op dit iconische circuit.

De Belgische Grand Prix blijft een essentieel onderdeel van het Formule 1-seizoen. Het is een race waar geschiedenis en toekomst samenkomen, een evenement waar legendes worden gemaakt en nieuwe hoofdstukken worden geschreven.

Gerelateerd nieuws

De vriendschap tussen Max Verstappen en Lando Norris

Ondanks hun verschillende teams en de felle rivaliteit op de baan, hebben...

Gewicht van Formule 1-banden: ‘Cruciaal voor prestaties en strategie’

Een Formule 1-band weegt ongeveer 9 tot 10 kilogram. Dit gewicht lijkt...

Formule 1-motoren: De progressie van cilinders en pk’s

Formule 1-auto’s rijden nu rond met een 1,6-liter V6-turbomotor die zes cilinders...

Max Verstappen: Verrassende voorkeur voor PSV Eindhoven

Max Verstappen, de drievoudig wereldkampioen in de Formule 1, heeft een verrassende...

Kleurplaten van de coureurs voor Formule 1 fans

Voor Formule 1-fans is er weinig leuker dan hun liefde voor de...

De materialen die worden gebruikt in de productie van F1-banden

Formule 1-banden zijn niet zomaar een stel rubbers die je onder een...

Max Verstappen’s onverwachte golfavontuur: van Formule 1 naar de golfbaan

Max Verstappen, de drievoudige Formule 1-wereldkampioen, staat natuurlijk bekend om zijn ongekende...

De verschillende soorten banden die Pirelli levert voor de Formule 1

Pirelli levert zes soorten droogweerbanden voor de Formule 1, van de C0...