Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home Overig Grand Prix van Mexico (Autódromo Hermanos Rodríguez): Alle ins en outs
Overig

Grand Prix van Mexico (Autódromo Hermanos Rodríguez): Alle ins en outs

259
Autódromo Hermanos Rodríguez
Foto: ProtoplasmaKid

De Formule 1 Grand Prix van Mexico is een evenement dat wordt omschreven als een Mexicaans volksfeest en trekt honderdduizenden bezoekers. Het circuit bevindt zich in Mexico-Stad en is bekend onder de naam Autódromo Hermanos Rodríguez. In deze tekst geven we je de ins en outs van de Formula 1 Mexico, ook wel bekend als de Mexico City Grand Prix. Als je op zoek bent naar het laatste F1 Mexico en Grand Prix nieuws, ben je hier aan het juiste adres.

De historie en betekenis van de Autódromo Hermanos Rodríguez

Het Autódromo Hermanos Rodríguez in Mexico-Stad, oorspronkelijk genoemd als Magdalena Mixhuca, maakte in de jaren ’60 zijn debuut op de F1-kalender. Ook in de decennia daarop was het circuit te vinden in het F1-programma. De Grand Prix van Mexico historie kent dan ook een rijke geschiedenis, gekenmerkt door spannende races en legendarische coureurs die hier hun talent hebben laten zien.

De Autódromo Rodríguez betekenis reikt verder dan alleen de Formule 1 Mexico geschiedenis. Het circuit is vernoemd naar de beroemde Mexicaanse racebroers Ricardo en Pedro Rodríguez, die in de jaren ’60 furore maakten in de autosportwereld.

In 2015 keerde de Formule 1 terug naar Mexico, mede dankzij het succes van de Mexicaanse coureur Sergio Pérez. Bij deze terugkeer werd de beruchte Peraltada-bocht vervangen door een deel dat door een baseballstadion loopt. Deze verandering heeft het circuit een uniek karakter gegeven en draagt bij aan de spectaculaire race-ervaring voor zowel coureurs als toeschouwers.

Enkele hoogtepunten uit de Grand Prix van Mexico historie zijn:

 • In 1962 vond de eerste niet-kampioenschapsronde plaats op het circuit, gewonnen door Jim Clark in zijn Lotus.
 • Ricardo Rodríguez, de jongste van de Rodríguez-broers en naar wie het circuit mede is vernoemd, kwam tragisch om het leven in een crash tijdens de kwalificatie van deze eerste race.
 • In 1964 vond de eerste officiële Formule 1 Grand Prix van Mexico plaats, gewonnen door Dan Gurney in een Brabham-Climax.
 • De race van 1990 staat bekend om de controversiële botsing tussen Ayrton Senna en Alain Prost, wat de titelstrijd diep beïnvloedde.

De herintrede van het Autódromo Hermanos Rodríguez in de Formule 1-kalender in 2015 bracht een nieuwe golf van enthousiasme met zich mee. Het circuit is sindsdien populairste bestemming voor coureurs, teams en fans uit de hele wereld die genieten van een unieke race-ervaring op dit historische en uitdagende circuit.

Technische specificaties en uitdagingen van het Circuit

Het Autódromo Hermanos Rodríguez circuit in Mexico-Stad is bekend om zijn unieke combinatie van technische specificaties en uitdagingen die het biedt aan F1-coureurs. In deze sectie bespreken we enkele van de belangrijkste kenmerken van het circuit en hoe deze de raceprestaties beïnvloeden, met speciale aandacht voor de impact van de hoogte op de prestaties van zowel auto’s als coureurs.

Het belang van de hoogte voor de raceprestaties

Een van de meest uitdagende aspecten van de Grand Prix van Mexico is de hoogte van het circuit. Gelegen op meer dan 2200 meter boven zeeniveau, biedt het Autódromo Hermanos Rodríguez een van de hoogste circuits op de F1-kalender. De hoogte heeft een aanzienlijk effect op de raceprestaties, aangezien het de luchtdichtheid vermindert en de hoeveelheid zuurstof die beschikbaar is voor de motoren verlaagt. Dit leidt tot minder vermogen en lagere topsnelheden, waardoor de coureurs en teams hun strategieën moeten aanpassen om het verlies aan vermogen te compenseren.

De hoogte heeft ook gevolgen voor het koelsysteem van de auto’s, omdat de dunnere lucht minder efficiënt is in het afvoeren van warmte. Teams moeten dus rekening houden met de koeling van de auto en de remmen tijdens de race. Dit kan leiden tot extra uitdagingen op het gebied van betrouwbaarheid en slijtage gedurende de race.

Tenslotte heeft de hoogte invloed op de bandenslijtage en de aerodynamische prestaties van de auto’s. De dunnere lucht zorgt voor minder neerwaartse druk, wat resulteert in een lagere grip op de baan en verhoogde bandenslijtage. Dit kan invloed hebben op de strategieën van de teams met betrekking tot pitstops en bandenkeuze.

Hoogte in meters Effect op raceprestaties
>2200 m Verminderd motorvermogen, lagere topsnelheden, uitdagingen met koeling en remmen, verhoogde bandenslijtage

In overweging nemend van de hoogte van het Autódromo Hermanos Rodríguez en de unieke uitdagingen die het circuit met zich meebrengt, is het duidelijk dat de F1-teams en coureurs hun aanpak en strategieën moeten aanpassen om het beste uit hun raceprestaties te halen. Het beheersen van de complexe factoren die samenkomen op het Mexicaanse circuit zal uiteindelijk bepalen wie er op race dag als winnaar uit de bus komt.

De impact van Sergio Pérez

De komst van Sergio Pérez bij Red Bull Racing en zijn succes heeft een positieve invloed gehad op de populariteit van de Grand Prix van Mexico. Pérez heeft bijgedragen aan de terugkeer van de Formule 1 naar Mexico in 2015 en is sindsdien een vaste waarde op het podium van zijn thuisrace, waaronder een derde plaats tijdens de Grand Prix van 2022.

Als Mexicaanse coureur heeft Sergio Pérez een enorme impact op de formule-1 fanbase in zijn thuisland. Zijn prestaties laten niet alleen zien dat Mexico over talent beschikt binnen de Formule 1, maar ook dat het land een bloeiende autosportcultuur heeft ontwikkeld.

sergio perez
Foto:
Motorsports 4 Life
 • 2015: Terugkeer van de Formule 1 in Mexico dankzij de inspanningen en populariteit van Sergio Pérez bij lokale fans.
 • 2017: Pérez eindigt als zevende in de Mexicaanse Grand Prix en scoort punten voor zijn team Force India.
 • 2018: Pérez wordt achtste in zijn thuis Grand Prix, wat bijdraagt aan het succes van zijn team Racing Point.
 • 2019: Pérez maakt indruk met een zevende plaats tijdens de race in Mexico, ondanks technische problemen van zijn team.
 • 2021: Sergio Pérez sluit zich aan bij Red Bull Racing en behaalt solide resultaten, wat bijdraagt aan de populariteit in Mexico.
 • 2022: Pérez behaalt een podiumplaats bij zijn thuisrace tijdens de Mexicaanse Grand Prix.
 • 2023: Pérez valt uit, resulterend in een DNF

De prestaties van Sergio Pérez hebben niet alleen bijgedragen aan de groeiende passie voor motorsport onder de Mexicaanse bevolking, maar ook zijn team, Red Bull Racing, heeft hierdoor een grotere naamsbekendheid en meer aandacht gekregen in Mexico.

Jaar Team Resultaat Sergio Pérez
2015 Force India 8e
2017 Force India 7e
2018 Racing Point 8e
2019 Racing Point 7e
2021 Red Bull Racing 4e
2022 Red Bull Racing 3e
2023 Red Bull Racing DNF

Gezien de prestaties van Sergio Pérez en de groeiende populariteit van de Mexicaanse Grand Prix, kunnen fans en liefhebbers uitkijken naar nog meer spannende races en hoogtepunten op dit historische circuit.

Hoogtepunten van de Mexicaanse Grand Prix 2023

De Mexicaanse Grand Prix van 2023 was een evenement om niet te vergeten, gevuld met opwindende momenten en tactische meesterzetten. Een van de hoogtepunten was de strategische scherpzinnigheid van teams zoals Red Bull en Mercedes. Ze toonden hun expertise met perfect getimede pitstops en bandenwissels, wat een extra laag van spanning en dynamiek aan de race toevoegde.

De coureurs, waaronder sterren zoals Max Verstappen en Lewis Hamilton, stelden niet teleur met hun adembenemende inhaalmanoeuvres. Ze duwden de grenzen van hun auto’s en hun eigen rijvaardigheden tot het uiterste, wat resulteerde in enkele van de meest memorabele momenten van de race.

Technische uitdagingen speelden ook een belangrijke rol, met enkele teams die te kampen hadden met motorstoringen en aerodynamische problemen. Deze onvoorziene problemen zorgden voor een onverwachte wending in de race, wat de onvoorspelbaarheid en opwinding alleen maar verhoogde.

De spanning bereikte zijn hoogtepunt in de slotfase van de race, met een nek-aan-nek strijd voor de eerste plaats. Deze spannende finish zorgde voor een onvergetelijke climax van de race. Bovendien droeg de sfeer op het Autódromo Hermanos Rodríguez, bruisend van enthousiaste fans, bij aan de unieke ervaring. De Mexicaanse fans staan bekend om hun passie en energie, en zij gaven het raceweekend een extra dimensie met hun aanwezigheid.

Max Verstappens recordbrekende overwinning

In 2023 behaalde Max Verstappen een indrukwekkende en recordbrekende overwinning tijdens de Mexicaanse Grand Prix, waarbij hij zijn buitengewone talent en meesterschap in de Formule 1 onderstreepte. Zijn overwinning in Mexico, gekenmerkt door tactische scherpzinnigheid en uitzonderlijke rijvaardigheden, versterkte niet alleen zijn status als topcoureur, maar was ook een historisch moment in de Formule 1, waarmee hij zijn reputatie als een van de grootste namen in de racegeschiedenis bevestigde.

Prestaties en strategieën van topteams

De Mexico GP van 2023 was een fascinerende weergave van strategieën en prestaties van de topteams in de Formule 1. Elk team had zijn unieke aanpak en uitdagingen, wat resulteerde in een spannende race:

 • Red Bull Racing & Max Verstappen:
  • Overwinning dankzij superieure snelheid en strategie.
  • Uitstekend bandenmanagement en getimede pitstops.
 • Mercedes & Lewis Hamilton:
  • Ondanks uitdagingen sterke prestatie met een focus op aerodynamica en brandstofbeheer.
  • Behaalde een indrukwekkende podiumplaats.

Ferrari liet ook hun kracht zien, met name in de snelheid op de rechte stukken en hun agressieve inhaalmanoeuvres. Echter, hun strategie, vooral met betrekking tot pitstops, was niet optimaal, wat hun eindresultaat beïnvloedde.

Andere teams zoals McLaren en Alpine toonden potentieel met consistente prestaties. Hun aanpak in bandenmanagement en het vermogen om zich aan te passen aan veranderende raceomstandigheden hield hen concurrerend in het middenveld. Deze mix van strategieën en prestaties van de topteams maakte de Mexico GP van 2023 tot een memorabele race.

Schema van de Mexico GP in 2024

De Grand Prix van Mexico 2024 vindt plaats in het weekend van 25 tot en met 27 oktober. Bereid je voor op een spectaculair raceweekend met de volgende belangrijke tijden voor de verschillende sessies van de Formule 1.

Sessie Datum Tijd
Vrije Training 1 Vrijdag 25 oktober 12:00 u – 13:30 u
Vrije Training 2 Vrijdag 25 oktober 16:00 u – 17:30 u
Vrije Training 3 Zaterdag 26 oktober 13:00 u – 14:00 u
Kwalificatie Zaterdag 26 oktober 22:00 u – 23:00 u
Race Zondag 27 oktober 21:00 u – 23:00 u

Let op: Door het ingaan van de Europese wintertijd is er een uur minder tijdsverschil tijdens de racezondag. Hiermee verkleint het tijdsverschil tussen Nederland en Mexico met één uur. Houd hier rekening mee wanneer je de race live volgt, zodat je geen moment mist van het opwindende raceweekend op het Autódromo Hermanos Rodríguez.

Kijk de grand Prix: Live uitzendingen en streamingopties

De Formule 1-liefhebber kan de Grand Prix van Mexico op verschillende manieren beleven. Van live uitzendingen en streamingopties tot samenvattingen en analyses, er zijn voldoende mogelijkheden om niets te missen van de race op het Autódromo Hermanos Rodríguez. In dit gedeelte gaan we dieper in op enkele van deze opties, zodat je weet waar je terechtkunt voor jouw Formule 1 live kijk ervaring.

updates gp mexico
Foto: WTF1

Formule 1 Live Kijken via Viaplay en F1TV Pro

Voor fans die de race volledig willen volgen, zijn er meerdere streamingdiensten beschikbaar. Viaplay verzorgt uitzendingen GP Mexico met voorbeschouwing, race en nabeschouwing. Een andere optie is de F1TV Pro streamingdienst, die gedetailleerd live verslag biedt met diverse taalopties en eveneens een uitgebreide voor- en nabeschouwing van de race. Beide diensten vereisen een abonnement en zorgen ervoor dat je niets van de actie hoeft te missen.

Streamingdienst Voorbeschouwing Race Nabeschouwing
Viaplay ✔️ ✔️ ✔️
F1TV Pro ✔️ ✔️ ✔️

Samenvattingen en Analyses op Ziggo Sport Race Café en NOS

Als je liever niet de gehele race live volgt, maar wel op de hoogte wilt blijven van de belangrijkste momenten en analyses, dan zijn samenvattingen en discussieprogramma’s uitstekende opties. Ziggo Sport Race Café biedt voor- en nabeschouwingen van de Mexicaanse GP met gastexperts, echter zendt de race zelf niet uit. Dit is een goede optie voor kijkers die de race niet live kunnen volgen en toch op de hoogte willen blijven.

Daarnaast verzorgt de NOS een uitgebreide analyse GP Mexico met samenvatting van de race. In dit programma bespreekt autosportexpert Jan Lammers de hoogtepunten en geeft hij zijn kijk op de race en de prestaties van de coureurs en teams. Hiermee ben je snel op de hoogte van de belangrijkste momenten.

 1. Viaplay: live-uitzendingen met voor- en nabeschouwing
 2. F1TV Pro: live verslag en uitgebreide voor- en nabeschouwing
 3. Ziggo Sport Race Café: samenvatting en analyses met gastexperts
 4. NOS: uitgebreide samenvatting en analyse door Jan Lammers

Met deze verschillende mogelijkheden kan elke Formule 1-fan op zijn eigen manier genieten van de Grand Prix van Mexico en betrokken blijven bij de prestaties van hun favoriete teams en coureurs.

Voorbereidingen van teams en coureurs

Voor de Grand Prix van Mexico in 2024 ondergaan teams en coureurs uitgebreide voorbereidingen:

 • Technische Voorbereidingen:
  • Autoaanpassingen: Focus op aanpassingen voor de unieke hoogte van Mexico-Stad, die invloed heeft op aerodynamica en motorprestaties.
  • Simulaties: Intensief gebruik van simulatoren om het circuit en mogelijke strategieën te verkennen.
 • Fysieke Voorbereidingen:
  • Hoogtetraining: Coureurs trainen in omstandigheden die lijken op de hoge hoogte van Mexico-Stad om hun lichaam aan te passen.
  • Conditionering: Intensieve fysieke training om uithoudingsvermogen en reactievermogen te verbeteren.

Daarnaast besteden teams aandacht aan strategische planning, zoals bandenkeuze en pitstopstrategieën, en mentale voorbereiding, waarbij coureurs zich focussen op mentale scherpte en stressmanagement. Deze veelzijdige aanpak is essentieel om optimaal te presteren tijdens de uitdagende Grand Prix van Mexico.

Gerelateerd nieuws

Kan een Formule 1-auto achteruit rijden?

Ja, een Formule 1-auto kan achteruit rijden. Volgens de FIA-regelgeving moet elke...

Hoeveel liter tank zit er in een Formule 1-auto?

Een Formule 1-auto heeft een brandstoftankcapaciteit van ongeveer 120 tot 150 liter,...

Hoe snel is een Formule 1-auto van 0 naar 100?

Een Formule 1-auto accelereert van 0 naar 100 km/u in slechts 2,6...

Wat is de moeilijkste F1 baan?

De moeilijkste F1 baan is het stratencircuit van Monaco. Pierre Gasly noemt...

Wat is de hoogste snelheid ooit gemeten tijdens een F1 race?

De hoogste snelheid ooit gemeten tijdens een F1-race werd bereikt door Valtteri...

Hoe zit een coureur in een formule 1 auto?

Een Formule 1 coureur zit in een bijzonder lage en achterover gekantelde...

Wie heeft de meeste formule 1 races achter elkaar gewonnen?

Max Verstappen heeft het record voor de meeste opeenvolgende overwinningen in de...

Wie is de rijkste formule 1 coureur?

Michael Schumacher is de rijkste Formule 1-coureur ooit, met een geschat vermogen...