Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 coureurs Het vermogen en salaris van Fernando Alonso
F1 coureurs

Het vermogen en salaris van Fernando Alonso

364
fernando alonso
Foto: The F1 Word

Fernando Alonso heeft een vermogen van ongeveer 216 miljoen pond opgebouwd. Dit maakt hem een van de rijkste Spanjaarden en de welvarendste sportman van zijn land.

Zijn huidige salaris bij Aston Martin wordt geschat op 5 miljoen dollar per jaar, een aanzienlijke daling vergeleken met zijn eerdere verdiensten die varieerden van 16 tot 32 miljoen dollar.

Bij Alpine verdiende Alonso naar verluidt 15 miljoen dollar per jaar. Zijn totale inkomen, inclusief bonussen, bedroeg in 2023 zo’n 34 miljoen dollar, een stijging ten opzichte van de 30 miljoen in 2022 en 25 miljoen in 2021. Deze cijfers tonen Alonso’s financiële succes in de Formule 1, ondanks de recente salarisvermindering bij Aston Martin.

Hoe heeft hij dit vermogen opgebouwd?

Sinds zijn debuut in 2001 heeft de Spaanse coureur een groot vermogen opgebouwd, dat nu wordt geschat op zo’n 216 miljoen pond. Dit bedrag plaatst hem niet alleen onder de rijkste Spanjaarden, maar kroont hem ook tot de meest vermogende sportman van zijn thuisland.

Zijn twee wereldkampioenschappen in 2005 en 2006 hebben ongetwijfeld een aanzienlijke bijdrage geleverd aan zijn financiële succes. Daarnaast heeft hij deelgenomen aan andere prestigieuze raceklassen, zoals het FIA World Endurance Championship, wat zijn inkomsten verder heeft aangevuld.

fernando alonso
Foto: Formula News Today

Als een van de meest herkenbare gezichten in de Formule 1 heeft hij lucratieve sponsordeals gesloten met grote merken. Deze commerciële partnerships hebben een significante impact gehad op zijn totale vermogen.

Hij heeft belangen in verschillende kledingmerken, waaronder Kimoa, en is eigenaar van een kartbaan. Deze zakelijke ondernemingen dragen bij aan de diversificatie van zijn inkomstenbronnen en de groei van zijn vermogen.

Hij bezit meerdere huizen verspreid over de wereld, waaronder eigendommen in Spanje, Dubai, Zwitserland en Engeland. Deze internationale vastgoedinvesteringen weerspiegelen niet alleen zijn mondiale levensstijl, maar dienen ook als waardevolle activa in zijn financiële portfolio.

Lees ook:  Alonso prijst Adrian Newey voorafgaand aan mogelijke $200 miljoen Aston Martin-deal

Hoe zijn salaris is toegenomen

Fernando Alonso’s overstap naar Aston Martin in 2023 ging samen met een opvallende verandering in zijn salaris. Bij zijn huidige team verdient de Spanjaard naar verluidt ‘slechts’ 5 miljoen dollar per jaar. Dit bedrag staat in schril contrast met zijn eerdere verdiensten in de sport.

Tijdens zijn hoogtijdagen varieerde Alonso’s salaris tussen de 16 en 32 miljoen dollar per jaar. Deze cijfers geven aan hoe hoog zijn marktwaarde ooit was en hoe zeer teams bereid waren te betalen voor zijn diensten.

JaarTotaal inkomen (in miljoenen dollars)
202125
202230
202334

Bij zijn vorige team, Alpine, verdiende Alonso naar verluidt 15 miljoen dollar per jaar. Ondanks de schijnbare vermindering in basissalaris, blijft Alonso’s totale inkomen enorm. In 2023 werd zijn totale verdienste geschat op 34 miljoen dollar, een stijging ten opzichte van de 30 miljoen in 2022 en 25 miljoen in 2021.

Alonso’s financiële succes strekt zich ook uit buiten de racebaan. Zijn status als F1-icoon heeft hem in staat gesteld om:

  • Lucratieve sponsordeals te sluiten met grote merken
  • Te investeren in verschillende ondernemingen, waaronder kledingmerken en een kartbaan
  • Een indrukwekkende vastgoedportfolio op te bouwen met eigendommen in verschillende landen

Volgens recente schattingen verdient Max Verstappen bijvoorbeeld zo’n 64 miljoen euro per jaar, terwijl Lewis Hamilton ongeveer 50 miljoen euro verdient. Deze vergelijking plaatst Alonso’s huidige salaris in perspectief en toont aan hoe de salarisstructuur in de Formule 1 kan variëren, zelfs voor coureurs van het hoogste kaliber.

Geschat toekomstig vermogen van Fernando Alonso

Alonso’s eigen kleding merk

Met Kimoa heeft de Spaanse coureur zijn eigen kledingmerk opgericht, waarmee hij zijn passie voor mode en racen combineert. Kimoa biedt diverse producten aan, waaronder caps, helmen en andere merchandise die direct verbonden zijn met Alonso’s racecarrière.

Lees ook:  Helmut Marko's geheimen gesprekken met Alonso: wat betekent dit voor Red Bull?

Een voorbeeld hiervan is de ‘2024 Fernando Alonso Driver Cap’ in zowel limoengroen als groen, die fans kunnen aanschaffen om hun steun aan de coureur te tonen.

Fernando Alonso
Foto: PitLine

Een bijzonder item in de Kimoa-collectie is de ‘Special Edition Mini Helmet Aston Martin 2024′, een miniatuurversie van Alonso’s helm voor het seizoen 2024. Dit collector’s item, geprijsd op €195,90, toont de nauwe band tussen Alonso’s raceprestaties en zijn merchandising.

Het merk organiseerde bijvoorbeeld een ‘Hot Lap’ evenement waarbij een fan, Rafael Aldana, de kans kreeg om als bijrijder naast Alonso plaats te nemen. Dit soort ervaringen versterkt niet alleen de band tussen Alonso en zijn fans, maar vergroot ook de zichtbaarheid van het Kimoa-merk.

Aandelen in bedrijven en andere zakelijke projecten

Hoewel er geen concrete bevestiging is van Alonso’s aandelenbezit in Aston Martin, circuleren er geruchten over zijn betrokkenheid bij het team waar hij momenteel voor rijdt. De Spaanse coureur heeft in het verleden interesse getoond in zakelijke projecten binnen de autosport.

Zo werd er in 2019 gespeculeerd over Alonso als potentiële aandeelhouder van McLaren, zijn voormalige werkgever. De recente prestaties van Alonso bij Aston Martin hebben de marktwaarde van het team aanzienlijk verhoogd, wat de speculaties over zijn mogelijke financiële betrokkenheid verder aanwakkert.

CoureurTeamImpact op marktwaarde
Fernando AlonsoAston Martin+300 miljoen GBP na podiumplaats
Max VerstappenRed BullSignificante maar niet gekwantificeerde stijging
Lewis HamiltonMercedesHistorisch grote impact, exacte cijfers onbekend

Na Alonso’s podiumplaats eerder dit seizoen werd gerapporteerd dat de marktwaarde van Aston Martin met maar liefst 300 miljoen Britse pond was gestegen. Dit toont aan hoe groot de invloed van een toprijder als Alonso kan zijn op de financiële gezondheid van een Formule 1-team.

De aandelenkoers van Aston Martin reageerde positief op de prestaties van Alonso. Er werd een stijging genoteerd naar 297,40 GBX, wat een aanzienlijke toename betekende ten opzichte van de voorgaande periode.

Gerelateerd nieuws

Felipe Massa uit zorgen over Hamilton’s vorm: ‘Niet meer zoals voorheen’

Felipe Massa, voormalig Ferrari-coureur en oude rivaal van Lewis Hamilton, heeft zich...

Kleinste Formule 1 coureur Tsunoda: ‘Moest speciale pedalen laten maken’

Met zijn lengte van slechts 1,59 meter is Yuki Tsunoda de kleinste...

Waarom Lewis Hamilton ‘verdwijnt’ tijdens raceweekenden na de struggles in Baku

Lewis Hamilton ‘verdwijnt’ soms tijdens raceweekenden, en dat gebeurt vooral wanneer de...

Red Bull bevestigt: ‘beslissing over teamgenoot Tsunoda in 2025 komt eraan’

Red Bull heeft laten weten dat de knoop over wie de teamgenoot...

Kravitz geeft update over tweede zitje bij RB: Ricciardo of Lawson?

Ted Kravitz heeft onlangs onthuld wat hij heeft vernomen over de strijd...

Oscar Piastri negeert teamorder op weg naar overwinning in Azerbeidzjan

Oscar Piastri wist dat hij iets bijzonders moest doen om de overwinning...

Verstappen reageert op vertrek Adrian Newey: ‘onze relatie blijft goed’

Max Verstappen heeft eindelijk gereageerd op het veelbesproken nieuws over Adrian Newey’s...

Hamilton over kampioenschap: Verstappen twijfelt, maar titel ligt nog steeds voor het grijpen

Lewis Hamilton heeft zijn bedenkingen bij de uitspraak van Max Verstappen dat...