Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws De 5 beste en slechtste momenten van het F1-seizoen 2024 dusver
F1 nieuws

De 5 beste en slechtste momenten van het F1-seizoen 2024 dusver

116
george russell
Foto: Kym Illman

Het Formule 1-seizoen 2024 heeft tot dusver een aantal opmerkelijke hoogte- en dieptepunten gekend. De vijf beste momenten omvatten de overwinningen van Nico Hülkenberg in Groot-Brittannië, Charles Leclerc in Monaco, Carlos Sainz in Australië, Lewis Hamilton in Groot-Brittannië en Oscar Piastri in Hongarije. Deze races markeren een seizoen met zeven verschillende winnaars, wat duidt op een ongekende competitieve balans.

De vijf slechtste momenten betreffen het teleurstellende optreden van Sauber en Williams in Australië, de neergang van Ferrari vanaf Canada, de problemen van Aston Martin in Emilia-Romagna, de crash van Sergio Pérez in Hongarije en de inconsistente beslissingen van de FIA, met name de omstreden straf voor Fernando Alonso in Australië.

De verrassende opmars van Nico Hülkenberg

De prestaties van Nico Hülkenberg en het Haas-team vormen een van de meest positieve verrassingen van het seizoen 2024. Onder leiding van de nieuwe teambaas Hao Komatsu heeft Haas een indrukwekkende vooruitgang geboekt. Hülkenberg’s zesde plaats in de kwalificatie en zevende plaats in de race tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië symboliseren deze opleving.

Het team heeft tot nu toe 27 punten gescoord, wat hen de zevende plaats in het constructeurskampioenschap oplevert. Dit is hun beste prestatie sinds 2018, toen ze vijfde werden. De samenwerking tussen Hülkenberg en zijn teamgenoot Kevin Magnussen is aanzienlijk verbeterd, wat blijkt uit Magnussen’s verdediging van Hülkenberg’s puntenfinish in Saoedi-Arabië.

Hülkenberg’s prestaties hebben hem niet alleen respect opgeleverd binnen het team, maar ook de aandacht getrokken van andere teams. Zijn consistente resultaten en ervaring maken hem een waardevolle aanwinst voor het team en een potentiële kandidaat voor toekomstige kansen bij topteams.

De emotionele overwinning van Charles Leclerc in Monaco

De overwinning van Charles Leclerc in Monaco was een emotioneel hoogtepunt van het seizoen. Na jaren van tegenslag en gemiste kansen op zijn thuiscircuit, wist Leclerc eindelijk de felbegeerde zege te behalen. Deze overwinning had een bijzondere betekenis voor de Monegaskische coureur, die opgroeide in de straten waar hij nu als winnaar over de finish kwam.

Leclerc’s zege in Monaco sloot een hoofdstuk af in zijn carrière. Het was een vervulling van een jeugddroom en een eerbetoon aan zijn vader, die een belangrijke rol speelde in zijn racecarrière. De emotionele lading van deze overwinning werd duidelijk in Leclerc’s reactie na de race en in de herinnering aan zijn vader tijdens de laatste ronde.

Deze overwinning bevestigde niet alleen Leclerc’s talent en doorzettingsvermogen, maar liet ook zien dat Ferrari in staat is om op bepaalde circuits te domineren. Hoewel de titelstrijd wellicht buiten bereik is, heeft deze zege Leclerc’s status als een van de topcoureurs in de Formule 1 verder versterkt.

De indrukwekkende comeback van Carlos Sainz in Australië

De overwinning van Carlos Sainz in de Grand Prix van Australië was een van de meest indrukwekkende prestaties van het seizoen. Slechts twee weken na een blindedarmoperatie wist Sainz de race te winnen onder fysiek uitdagende omstandigheden. Deze zege was niet alleen een persoonlijke triomf voor Sainz, maar ook een belangrijke mijlpaal voor Ferrari.

Sainz profiteerde van de uitval van Max Verstappen, maar zijn overwinning was verre van een toevalstreffer. Hij leidde de race gedurende 56 ronden en toonde zijn vermogen om onder druk te presteren. Deze prestatie was des te opmerkelijker gezien de recente aankondiging dat hij zijn zitje bij Ferrari zou verliezen aan Lewis Hamilton voor het seizoen 2025.

De overwinning van Sainz in Australië was ook significant omdat het de eerste nederlaag voor Red Bull markeerde sinds de Grand Prix van Singapore in 2023. Het toonde aan dat Ferrari, ondanks hun inconsistentie, in staat is om Red Bull uit te dagen onder de juiste omstandigheden.

Lewis Hamilton’s historische zege in Groot-Brittannië

De overwinning van Lewis Hamilton in de Grand Prix van Groot-Brittannië was een historisch moment in het Formule 1-seizoen 2024. Het was Hamilton’s eerste zege sinds de Grand Prix van Saoedi-Arabië in 2021 en zijn negende overwinning op Silverstone, een record voor het aantal zeges op één circuit.

Hamilton’s prestatie was een meesterwerk in strategie en rijvaardigheid. Ondanks dat hij een auto had die op dat moment inferieur was aan de McLarens van Lando Norris en Oscar Piastri, wist Hamilton de overwinning te behalen door slim gebruik te maken van de wisselende omstandigheden en een perfecte strategie.

De emotionele impact van deze overwinning was duidelijk zichtbaar. Hamilton barstte in tranen uit na het passeren van de finishlijn, wat de betekenis van deze zege voor hem onderstreepte. In een interview na de race onthulde Hamilton hoe moeilijk de voorgaande periode voor hem was geweest:

“Ik vond het moeilijk om redenen te vinden om ’s ochtends uit bed te komen.”

Deze overwinning bewees dat Hamilton, ondanks zijn leeftijd en de recente tegenslagen, nog steeds tot de absolute top van de Formule 1 behoort.

De ongekende competitieve balans in het seizoen 2024

Het Formule 1-seizoen 2024 heeft zich onderscheiden door een ongekende competitieve balans, met zeven verschillende winnaars in de eerste helft van het seizoen. Deze diversiteit aan winnaars, waaronder Oscar Piastri’s overwinning in Hongarije als zevende verschillende winnaar, markeert een significant contrast met het dominante seizoen van Red Bull in 2023.

De competitieve balans is niet alleen zichtbaar in de race-uitslagen, maar ook in de kwalificaties. Het is niet ongewoon om de top 12, 15 of zelfs 20 auto’s binnen één seconde van elkaar te zien kwalificeren. Deze nauwe marges zorgen voor spannende races en onvoorspelbare uitkomsten.

De verhoogde competitie heeft geleid tot een hernieuwde interesse in de sport, waarbij fans elke race met spanning volgen. Het heeft ook teams die voorheen in de middenmoot of achterhoede verkeerden, zoals McLaren en Aston Martin, de kans gegeven om voor podiumplaatsen en overwinningen te strijden.

De uitdagingen voor topteams en de FIA

Ondanks de toegenomen competitie hebben enkele topteams en de FIA te maken gehad met significante uitdagingen. Ferrari’s prestaties daalden na een veelbelovende start, met een dieptepunt in de Grand Prix van Canada waar beide auto’s uitvielen. Aston Martin kende een vergelijkbare neergang na sterke prestaties in de eerste races.

Red Bull, ondanks hun dominantie in het begin van het seizoen, heeft te maken gehad met interne spanningen en een daling in prestaties sinds mei. Het vertrek van Adrian Newey en de geruchten rond teambaas Christian Horner hebben bijgedragen aan een turbulente periode voor het team.

De FIA heeft kritiek gekregen voor inconsistente besluitvorming en controversiële straffen. De straf voor Fernando Alonso in Australië en de verwarring rond kwalificatierondes in China zijn voorbeelden van situaties die vragen hebben opgeroepen over de effectiviteit van de huidige regelgeving en besluitvormingsprocessen in de sport.

Gerelateerd nieuws

Sainz’ actie in Baku veroorzaakt problemen voor Red Bull richting Singapore

Carlos Sainz’ late inhaalactie op Sergio Perez tijdens de Grand Prix van...

Verstappen pessimistisch over Red Bull-kansen in Singapore: ‘verwacht er weinig van’

De Grand Prix van Singapore 2024 staat voor de deur en lijkt...

McLaren’s ‘mini DRS’ onderzocht na FIA-verklaring over data-onderzoek

Oscar Piastri’s overwinning tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan betekende niet alleen...

Ricciardo erkent dat Singapore GP mogelijk zijn laatste race is

Daniel Ricciardo heeft toegegeven dat de Grand Prix van Singapore weleens zijn...

McLaren houdt FIA in spanning met aankomende MCL38-upgrades

McLaren-teambaas Andrea Stella heeft bevestigd dat er binnenkort grote upgrades voor de...

Marko duidelijk over huidige situatie: ‘Vertrek sleutelfiguren oorzaak van Red Bulls terugval’

Dit seizoen heeft Red Bull Racing te maken met serieuze technische problemen...

Voorspellingen voor GP Singapore: McLaren favoriet voor zege in nachtrace

Dit weekend is het weer zover: de Formule 1 komt naar de...

Wolff over Allison’s invloed bij Mercedes’ Adrian Newey-aanbod: ‘we geloven daarin’

Toto Wolff heeft onthuld dat hij samen met James Allison uitgebreid heeft...