Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home Overig Wie heeft de meeste formule 1 races achter elkaar gewonnen?
Overig

Wie heeft de meeste formule 1 races achter elkaar gewonnen?

244
helmut marko
Foto: F1nal Race

Max Verstappen bezit momenteel het record voor de meeste opeenvolgende overwinningen in de Formule 1. In 2023 pakte de hij maar liefst tien overwinningen achter elkaar, waarmee hij het vorige record van negen races op rij, ooit gezet door Sebastian Vettel, wist te overtreffen.

Verstappen’s indrukwekkende reeks begon bij de Grand Prix van Miami en eindigde pas bij de Grand Prix van Italië, waar zijn teamgenoot Sergio Perez de overwinning binnenhaalde.

Deze prestatie heeft Verstappen’s status als een van de grootste coureurs in de F1-geschiedenis verder verstevigd.

“Er zijn zoveel details die je op orde moet hebben. Alles moet perfect verlopen. Dit weekend was dat niet het geval en je ziet waar dat toe leidt. Dan win je niet,” verklaarde Verstappen.

Verstappen’s ongeëvenaarde zegereeks

Tien keer achter elkaar winnen in de Formule 1 is niet zomaar iets. Max Verstappen deed het in 2023 en liet de wereld versteld staan. Zijn recordbrekende reeks begon in Miami en ging maar door en door.

Elke race leek hij onaantastbaar. De Nederlandse coureur wist op verschillende circuits, onder uiteenlopende omstandigheden, steeds als eerste de finish te passeren. Van bochtige stratencircuits tot uitdagende traditionele banen, niets leek hem te stoppen. De totaalcijfers van Max zijn prestaties:

  • 54 raceoverwinningen in totaal
  • 32 pole positions
  • 30 snelste ronden
  • 98 podiumplaatsen
  • 2586.5 WK-punten in 185 Grands Prix

Wat deze reeks nog indrukwekkender maakt, is dat Verstappen zich door niets of niemand liet afleiden. Of het nu regende, de zon scheen of het weer in het midden liet – Max wist zijn auto altijd naar de top te sturen.

Geen enkel ander team kon bij hem in de buurt komen, en elke keer dat hij over de finish kwam, was het alsof hij alleen maar beter werd.

Toch kwam aan deze zegereeks een einde bij de Grand Prix van Italië, waar zijn teamgenoot Sergio Perez de overwinning pakte. Zelfs voor Max bleek er een grens te zijn. Dit bewijst nogmaals dat de Formule 1 onvoorspelbaar blijft – en dat is misschien wel waarom we er zo van houden.

Vergelijking met voorgaande records

Verstappen’s prestatie verdient een plekje in de geschiedenisboeken. Voordat hij het record verbrak, was het Sebastian Vettel die in 2013 negen races achter elkaar won. Destijds leek dat record onbreekbaar. Vettel domineerde het seizoen en pakte uiteindelijk zijn vierde wereldtitel. En toch, Verstappen deed wat velen voor onmogelijk hielden: hij haalde Vettel’s record in.

Lees ook:  Verstappen's rijstijl botst met de RB20: Dit is waarom het niet werkt

Vóór Vettel waren er nog andere grootheden die indrukwekkende reeksen hadden neergezet. Michael Schumacher won in 2004 zeven races op rij, en Nico Rosberg deed hetzelfde tussen 2015 en 2016.

max verstappen

Maar deze records verbleken in vergelijking met de tien opeenvolgende overwinningen van Verstappen in 2023. En dat doet de vraag rijzen: wie kan Max nog stoppen?

Wat wel opvallend is, is dat deze records vaak samenvallen met een dominante auto. In Verstappen’s geval speelde de Red Bull RB19 een grote rol in zijn succes, maar het is zijn persoonlijke rijstijl en consistentie die hem keer op keer boven zijn teamgenoot Sergio Perez uit lieten stijgen.

Factoren die bijdroegen aan Verstappen’s succes

Wat maakt Max Verstappen zo bijzonder dat hij dit record kon breken? Laten we een paar factoren uitlichten. Allereerst was de Red Bull RB19-auto in 2023 een beest op de baan. Deze auto was snel, stabiel en op elk type circuit competitief.

Maar zelfs de beste auto brengt je niet naar tien overwinningen zonder een uitzonderlijke coureur achter het stuur. Verstappen’s talent om banden te managen, zijn kalmte onder druk en zijn strategische keuzes waren minstens zo belangrijk.

“Het is misleidend te denken dat (top)prestaties overwegend toe te schrijven zijn aan talent. Daarmee wordt de deliberate practice van toppers genegeerd. Uitzonderlijke prestaties zijn uitsluitend het gevolg van jarenlang doelbewust trainen en oefenen en dat is bij Max Verstappen, en al die andere toppers, niet anders,” aldus Jos Arets.

Ook de samenwerking met zijn race-engineer Gianpiero Lambiase was cruciaal. De chemie tussen de twee zorgde ervoor dat ze snel konden schakelen en de beste beslissingen namen, zelfs tijdens hectische momenten in de race. Lambiase was niet zomaar een stem in Verstappen’s oor; hij was zijn tactische partner, en samen vormden ze een onverslaanbaar duo.

En laten we het niet vergeten: de pitstops van Red Bull. Die waren altijd snel en op het juiste moment. Max hoefde zich daar nooit zorgen over te maken, want zijn team leverde altijd. Dit gaf hem de kans om zich volledig te focussen op wat hij het beste doet: racen en winnen.

Formule 1-seizoen van 2023

Verstappen’s zegereeks had een enorme impact op het seizoen 2023. Na elke race groeide zijn voorsprong in het kampioenschap, en tegen de tijd dat de tiende overwinning binnen was, was het voor veel concurrenten al duidelijk: het seizoen was gespeeld. De strijd om de tweede plek kreeg daardoor ineens meer aandacht dan de titelstrijd zelf.

Lees ook:  Norris over Verstappen en Red Bull: 'meest dominante duo ooit in Formule 1'

Zijn dominantie had ook gevolgen voor andere teams. Veel teams, zoals Mercedes en Ferrari, begonnen al vroeg hun focus te verleggen naar 2024, in de hoop het gat met Red Bull te dichten.

“Het ontwerp is afkomstig uit het brein van Adrian Newey. Hij heeft een auto weten te ontwerpen die downforce levert én weinig last heeft van drag,” aldus Helmut Marko, adviseur van Red Bull Racing.

Het werd een seizoen waarin de concurrentie zich al snel begon voor te bereiden op de volgende ronde, terwijl Verstappen gewoon door bleef gaan met winnen.

Aan de andere kant: voor de sport als geheel was er soms kritiek. Fans willen spanning en strijd, en een seizoen waarin één coureur alles lijkt te winnen, kan af en toe wat voorspelbaar aanvoelen.

Maar eerlijk is eerlijk, de middenmoot zorgde wel voor genoeg spektakel, met verrassende podiumplaatsen en spannende gevechten om de punten.

PositieCoureurAantal opeenvolgende overwinningenJaar
1Max Verstappen102023
2Sebastian Vettel92013
3Michael Schumacher72004
4Nico Rosberg72015-2016
5Alberto Ascari71952-1953

Reacties uit de Formule 1

Max Verstappen’s record heeft de Formule 1-wereld flink doen praten. Van zijn collega-coureurs tot teambazen en experts – iedereen had wel iets te zeggen over deze prestatie.

Lewis Hamilton, de man die vaak als Verstappen’s grootste rivaal wordt gezien, kon niet anders dan zijn bewondering uitspreken:

“Max rijdt op dit moment fenomenaal. Hij en Red Bull zijn een klasse apart. Het is indrukwekkend om te zien hoe ze race na race presteren.”

Christian Horner, teambaas van Red Bull, was natuurlijk lyrisch over zijn coureur:

“Wat Max heeft gedaan dit seizoen is echt ongekend. Tien overwinningen op rij? Dat gaan we misschien nooit meer zien.”

Ook voormalig coureur en commentator Martin Brundle benadrukte hoe bijzonder Verstappen’s prestatie is:

“We maken een van de meest dominante periodes in de Formule 1-geschiedenis mee. Max laat zien wat het betekent om keer op keer te winnen, onder alle mogelijke omstandigheden.”

Toto Wolff, de teambaas van Mercedes, gaf toe dat Verstappen’s dominantie een flinke uitdaging is voor de rest van het veld:

“Max en Red Bull hebben de lat ongelooflijk hoog gelegd. Het is aan ons om dat gat te dichten. Maar dit soort prestaties dwingt ons wel om onszelf continu te verbeteren.”

Gerelateerd nieuws

Gewicht van Formule 1-banden: ‘Cruciaal voor prestaties en strategie’

Een Formule 1-band weegt ongeveer 9 tot 10 kilogram. Dit gewicht lijkt...

Formule 1-motoren: De progressie van cilinders en pk’s

Formule 1-auto’s rijden nu rond met een 1,6-liter V6-turbomotor die zes cilinders...

Max Verstappen: Verrassende voorkeur voor PSV Eindhoven

Max Verstappen, de drievoudig wereldkampioen in de Formule 1, heeft een verrassende...

Kleurplaten van de coureurs voor Formule 1 fans

Voor Formule 1-fans is er weinig leuker dan hun liefde voor de...

De materialen die worden gebruikt in de productie van F1-banden

Formule 1-banden zijn niet zomaar een stel rubbers die je onder een...

Max Verstappen’s onverwachte golfavontuur: van Formule 1 naar de golfbaan

Max Verstappen, de drievoudige Formule 1-wereldkampioen, staat natuurlijk bekend om zijn ongekende...

De verschillende soorten banden die Pirelli levert voor de Formule 1

Pirelli levert zes soorten droogweerbanden voor de Formule 1, van de C0...

Adrian Newey’s vermogen stijgt naar ongekende hoogten na Aston Martin-deal

Adrian Newey, de meesterbrein achter enkele van de beste Formule 1-auto’s, ziet...