Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home Overig Hoe lang duurt een Formule 1 race? Maximale tijd, ronden en tijd
Overig

Hoe lang duurt een Formule 1 race? Maximale tijd, ronden en tijd

323
Sergio Perez
Foto: F1 REVERSE

De lengte van een Formule 1-race kan flink variëren, maar er zijn wel duidelijke regels waar elke race aan moet voldoen. Zo moet elke Grand Prix minstens 305 kilometer lang zijn, met één uitzondering: Monaco. Vanwege het lastige, bochtige circuit in de straten van Monte Carlo wordt daar ‘maar’ 260 kilometer gereden.

Een andere belangrijke regel is dat een race nooit langer dan 2 uur mag duren, ongeacht hoeveel afstand er nog moet worden afgelegd.

AspectDetails
Minimale raceafstand305 km (260 km voor Monaco)
Maximale racetijd2 uur (3 uur bij onderbrekingen)
Aantal rondenVarieert per circuit (bijv. 70+ in Oostenrijk, 44 in Spa)
KwalificatiesessiesQ1 (18 min), Q2 (15 min), Q3 (12 min)
Verplichte pitstopsMinimaal 1 (voor bandenwissel)
PuntensysteemTop 10 finishers + snelste ronde

Het aantal rondes verschilt per circuit. In Oostenrijk, waar het circuit korter is, rijden de coureurs meer dan 70 rondes. Terwijl in Spa-Francorchamps, een van de langste circuits op de kalender, 44 rondes genoeg zijn om de vereiste afstand te voltooien.

Maar het gaat natuurlijk niet altijd volgens plan. Onvoorziene situaties, zoals crashes of slecht weer, kunnen de race stilleggen, waarbij de klok tijdelijk gepauzeerd wordt.

Deze regels zorgen ervoor dat iedere Grand Prix anders is, waardoor er altijd verrassingen op de loer liggen.

Variaties in duur en afstand

Volgens de reglementen moet elke Formule 1-race minimaal 305 kilometer lang zijn, met één uitzondering: het iconische stratencircuit van Monaco.

In Monaco is de raceafstand beperkt tot 260 kilometer. Waarom? Simpel: het circuit zelf. De vele bochten en smalle straten maken het technisch uitdagend en zou de race langer duren als dezelfde afstand als op andere circuits werd gehanteerd.

Het aantal rondes per race verschilt van circuit tot circuit. Dit komt doordat de lengte van het circuit bepaalt hoeveel rondes nodig zijn om die verplichte 305 kilometer te halen.

Circuit TypeKenmerkenInvloed op Raceduur
Snel CircuitLange rechte stukken, weinig bochtenKortere totale racetijd
Technisch CircuitVeel bochten, smalle sectiesLangere totale racetijd
StratencircuitKrappe bochten, weinig uitloopzonesVaak langere racetijd door veiligheidsauto’s

Neem Oostenrijk bijvoorbeeld: omdat dat circuit relatief kort is, moeten de coureurs daar meer dan 70 rondes rijden. Maar op een lang circuit zoals Spa-Francorchamps in België zijn er slechts 44 rondes nodig om dezelfde afstand af te leggen.

Dit verschil in rondes maakt elke Grand Prix anders en biedt coureurs steeds een nieuwe uitdaging. Ze moeten zich aanpassen aan de unieke eigenschappen van het circuit én rekening houden met het aantal keren dat ze dezelfde bochten en rechte stukken opnieuw moeten nemen.

Uitzonderlijke situaties en voorbeelden

Hoewel de afstand van een Formule 1-race vaststaat, kan de werkelijke duur sterk variëren. Dit komt doordat verschillende factoren de voortgang van de race kunnen vertragen. Maar geen zorgen, de Formule 1 heeft een duidelijke tijdslimiet ingesteld om te voorkomen dat races eindeloos doorgaan.

CircuitAantal rondesTotale afstand
Red Bull Ring (Oostenrijk)71306,452 km
Spa-Francorchamps (België)44308,052 km
Monaco78260,286 km

De maximale racetijd is twee uur. Zodra die tijd voorbij is, wordt de race afgevlagd, zelfs als niet de volledige afstand is afgelegd. Deze regel zorgt ervoor dat alles netjes volgens planning verloopt en voorkomt dat we urenlang naar een uitgerekte race zitten te kijken.

Sergio Perez - koning van baku
Foto: F101

Onvoorziene gebeurtenissen kunnen de race echter flink oprekken. Denk aan crashes, slecht weer of andere veiligheidsproblemen. In zulke gevallen kan de wedstrijdleiding besluiten om de race tijdelijk stil te leggen – wat we een ‘rode vlag’-situatie noemen.

“Elke race is uniek,” aldus Max Verstappen. “Of het nu gaat om een sprintwedstrijd van 100 kilometer of een volledige Grand Prix, je moet altijd klaar zijn voor het onverwachte.”

Tijdens zo’n rode vlag-situatie stopt de raceklok. Dit betekent dat de twee uur durende limiet wordt gepauzeerd tot de race weer verder kan gaan. Hierdoor kan een race in totaal langer duren dan twee uur, ook al blijft de daadwerkelijke racetijd binnen de limiet.

Voorbeelden van circuits en hun duur

Om een duidelijker beeld te krijgen van de verschillen tussen de verschillende Formule 1-circuits, hebben we hier een vergelijking samengesteld met enkele van de meest iconische banen:

CircuitLengte (km)Typisch aantal rondenTotale raceafstand (km)Gemiddelde raceduur
Monaco3,33778260,2861 uur 50 min
Spa-Francorchamps7,00444308,1761 uur 45 min
Monza5,79353307,0291 uur 20 min
Silverstone5,89152306,3321 uur 30 min
Singapore5,06361308,8432 uur

Wat meteen opvalt aan deze tabel is dat, ondanks de gelijke totale raceafstand, de tijd die nodig is om de race af te maken behoorlijk verschilt. Dat komt door allerlei factoren zoals de snelheid waarmee gereden kan worden, de lay-out van de baan en zelfs het weer.

  • Monaco is berucht om zijn trage gemiddelde snelheid door de smalle straten en scherpe bochten. Hier scheur je niet door de stad, maar manoeuvreer je tussen de vangrails.
  • Monza, niet voor niets “The Temple of Speed” genoemd, is de snelheidsduivel van het stel. Dankzij de lange rechte stukken duurt de race hier een stuk korter dan op de andere circuits.
  • Singapore is echt een beproeving, zowel voor de auto’s als de coureurs. Het is een nachtrace, en door de ingewikkelde stratencircuit-lay-out en de hoge luchtvochtigheid duren die twee uur vaak het volle pond.

Dit laat mooi zien dat een circuit meer is dan alleen een baan om over te racen. Het is een combinatie van snelheid, vaardigheid en soms zelfs uithoudingsvermogen – voor zowel de coureurs als de auto’s.

Gerelateerd nieuws

Max Verstappen: Verrassende voorkeur voor PSV Eindhoven

Max Verstappen, de drievoudig wereldkampioen in de Formule 1, heeft een verrassende...

Kleurplaten van de coureurs voor Formule 1 fans

Voor Formule 1-fans is er weinig leuker dan hun liefde voor de...

De materialen die worden gebruikt in de productie van F1-banden

Formule 1-banden zijn niet zomaar een stel rubbers die je onder een...

Max Verstappen’s onverwachte golfavontuur: van Formule 1 naar de golfbaan

Max Verstappen, de drievoudige Formule 1-wereldkampioen, staat natuurlijk bekend om zijn ongekende...

De verschillende soorten banden die Pirelli levert voor de Formule 1

Pirelli levert zes soorten droogweerbanden voor de Formule 1, van de C0...

Adrian Newey’s vermogen stijgt naar ongekende hoogten na Aston Martin-deal

Adrian Newey, de meesterbrein achter enkele van de beste Formule 1-auto’s, ziet...

Pierre Gasly’s vriendin: de beeldschone Francisca Gomes

Pierre Gasly, de Franse coureur die momenteel voor Alpine rijdt, is sinds...

Waar verblijven coureurs tijdens de Grand Prix van Singapore?

Coureurs verblijven tijdens de Grand Prix van Singapore in luxe hotels in...