Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 teams McLaren: achterblijvers tonen aan dat F1’s budgetplafond werkt
F1 teams

McLaren: achterblijvers tonen aan dat F1’s budgetplafond werkt

46
mclaren f1 team
Foto: GP Culture

Het budgetplafond in de Formule 1

Sinds het begin van het seizoen 2021 opereren Formule 1-teams onder budgetplafondreguleringen, geïntroduceerd door de F1-leiding in een poging om de uitgavestrijd die de langetermijnduurzaamheid van de grid in gevaar bracht, te stoppen. Hoewel het voor de grootste uitgevers een uitdaging is geweest om onder de limiet te blijven, met Red Bull als beroemd voorbeeld dat de cap in 2021 overschreed, is er consensus dat het het speelveld daadwerkelijk gelijk heeft gemaakt. Zak Brown, CEO van McLaren, stelt dat er geen beter bewijs is van de impact dan het feit dat het verschil van voor naar achter op de grid zoveel kleiner is geworden, wat het leven moeilijker kan maken voor zijn team. “Ik denk dat de cap uitstekend is voor de sport,” legde Brown uit. “Het is nog niet perfect, maar ik denk niet dat iets dat zo jong is geen mazen zou hebben die de FIA aan het sluiten is.”

De impact van het budgetplafond

Max Verstappen maakte het tot het meest dominante seizoen door één coureur en team ooit, maar als je Max buiten beschouwing laat, had je voor het eerst vijf teams met zeven of meer podiums. “Ik kan me niet herinneren dat een team dat 10e in het constructeurskampioenschap staat, altijd een bedreiging vormde om in Q3 te komen. We zijn allemaal gewend dat het team op P10 drie seconden van de pole af staat. Ik denk dat het budgetplafond de bedoelde gevolgen heeft gehad om het veld veel competitiever te maken. Vanaf de pitmuur gezien, is er geen team dat we niet als een bedreiging zien om in Q3 te komen. Dat is het voordeel van het budgetplafond,” zegt Brown.

De strijd om de gridposities

De opmerkingen van Brown over de nabijheid van het veld werden vorig jaar bewezen toen F1 een strijd om gridposities ervoer die misschien wel dichter dan ooit was. In de F1-seizoensfinale in Abu Dhabi was het hele veld bedekt door slechts 0.999 seconden in de Q1 strijd, met het afsnijpunt op slechts 0.440 seconden van de top. Deze cijfers vormen een opvallend contrast met het begin van het ground-effect tijdperk, toen het veld bij de GP van Bahrein 2022 werd bedekt door 2.163 seconden, met het afsnijpunt op 1.255 seconden. Browns theorie over de onderste teams die ook uitdagers voor Q3 zijn, werd bevestigd toen het Haas-team regelmatig betrokken raakte bij de strijd om de top gridposities.

Technische regels en de toekomst

James Allison, technisch directeur van Mercedes, zei onlangs dat hij dacht dat de dichtere grid ook werd veroorzaakt door de huidige technische regels die de hoeveelheid vooruitgang die kan worden geboekt met de ground-effect auto’s beperken. “Als je naar vorig jaar kijkt, zie je vanaf het begin van het seizoen tot het einde van het seizoen, hoewel de dominantie van Red Bull bijna compleet was en ze er zelfs in de laatste race van het jaar niet kwetsbaar uitzagen, dit is een grid die geleidelijk aan het comprimeren is. Alle auto’s in Q1 zouden soort van binnen één seconde van elkaar gedrukt worden, en dat is geen toeval. Het is een trend die begon in 2022, doorging in 2023 en ik denk dat het zichzelf zal blijven tonen in 2024 omdat de winsten steeds meer asymptotisch worden.”

Gerelateerd nieuws

Gaat Mercedes het volgend jaar zwaar krijgen?

De evolutie van Max Verstappen en de RB20 De discussies in het...

Zorgwekkende beoordeling van Williams’ F1 voorbereidingen voor 2024

Williams’ laatste moment shakedown Williams was het laatste team dat hun auto...

Waarom Vooruitgang en Niet Vroege Vorm Bepalend Is voor de Alpine F1 Teamleider

De uitdagingen van Alpine aan het begin van het seizoen Alpine F1...

Waarom de controverse rond de alliantie tussen Red Bull en RB in de F1 niet zal verdwijnen

De Formule 1-wereld is geen onbekende voor controverses en debatten, en de...

Mercedes W15 optimisme groeit terwijl Lewis Hamilton lovende woorden spreekt

Hamiltons laatste seizoen bij Mercedes Lewis Hamilton staat aan de vooravond van...

Red Bull-goeroe Adrian Newey ziet een ‘interessante’ innovatie op Mercedes W15

Lewis Hamilton spreekt over de ‘droom’ om Mercedes weer aan de top...

Wat voedt de zorgen van McLaren over de alliantie tussen Red Bull en RB in de Formule 1?

De kern van de zorgen McLaren CEO Zak Brown is uitgesproken over...

Red Bull twijfelt of Mercedes-stijl F1-sidepods werken

Red Bulls agressieve autoherziening Het team uit Milton Keynes heeft dit jaar...