Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 coureurs Chandhok adviseert RB: ‘Geef Lawson de kans als vervanger van Ricciardo’
F1 coureurs

Chandhok adviseert RB: ‘Geef Lawson de kans als vervanger van Ricciardo’

127
Liam Lawson
Foto: Behind The Drive

Karun Chandhok, voormalig F1-coureur en nu analist, heeft het Red Bull-team geadviseerd om Liam Lawson de kans te geven zich te bewijzen als vervanger van Daniel Ricciardo na de Grand Prix van Singapore 2024.

Volgens Chandhok is het essentieel dat Lawson goed voorbereid en ondersteund wordt. Hij wijst op Lawson’s indrukwekkende prestaties in 2023, toen hij inviel en tijdens zijn debuut in Zandvoort direct punten scoorde en zelfs Yuki Tsunoda in de kwalificaties wist te verslaan.

“RB moet Lawson nu echt de kans geven om zich in te werken en te laten zien wat hij waard is. Hij heeft al bewezen snel te kunnen zijn, maar heeft meer tijd nodig om consistent te presteren op het hoogste niveau,” aldus Chandhok.

Chandhok benadrukt dat Red Bull Lawson moet helpen om zijn volledige potentieel te bereiken. “Liam Lawson heeft laten zien dat hij kan slagen in de Formule 1.

Het is nu aan RB om hem de juiste middelen en ondersteuning te geven om zijn talent volledig te ontwikkelen,” aldus Chandhok.

Lawson’s indrukwekkende debuut

Liam Lawson maakte in 2023 een sterk debuut toen hij bij AlphaTauri instapte om de geblesseerde Daniel Ricciardo te vervangen tijdens de Dutch Grand Prix.

Lawson greep deze kans met beide handen en liet direct zien waarom hij als een van de grootste talenten van de Red Bull-opleiding wordt gezien. In zijn allereerste race op het uitdagende circuit van Zandvoort finishte hij als negende, waarmee hij meteen punten scoorde.

Liam Lawson Red Bull
Foto: Racing Avenue

Wat vooral opviel, was zijn prestatie in de kwalificaties. In vijf races wist Lawson vier keer zijn teamgenoot Yuki Tsunoda te verslaan.

Lees ook:  Kravitz geeft update over tweede zitje bij RB: Ricciardo of Lawson?

Dit was een belangrijke statistiek die niet alleen bij Chandhok, maar ook bij andere analisten in het oog sprong. Lawson toonde aan dat hij niet alleen over racepace beschikt, maar ook in de cruciale kwalificaties goed kan presteren. “Vier keer Tsunoda verslaan in de kwalificatie als rookie is echt iets bijzonders,” aldus Chandhok.

RB’s taak: Lawson klaarstomen

Volgens Chandhok ligt er nu een belangrijke taak voor Red Bull om Lawson klaar te stomen voor een mogelijke fulltime rol in 2025. Hij benadrukt dat Red Bull hem intensief moet betrekken bij het team, zoals meer tijd in de simulator, aanwezig zijn bij strategiebesprekingen en technische meetings, en de kans krijgen om met de auto te testen.

Daarnaast is de fysieke en mentale voorbereiding cruciaal. De overstap van invaller naar fulltime coureur is niet zomaar een stap, en Lawson moet voorbereid zijn op de zware uitdagingen van een volledig F1-seizoen.

Chandhok is van mening dat Red Bull een gedetailleerd ontwikkelingsplan voor hem moet maken.

“RB moet Lawson behandelen als hun toekomstige ster. Geef hem alle middelen en kennis die hij nodig heeft om te slagen,” adviseert Chandhok.

Als we Lawson’s prestaties vergelijken met andere jonge coureurs zoals Oscar Piastri en Yuki Tsunoda, valt op dat Lawson goed standhoudt. Hoewel Piastri in een competitievere auto reed, blijft Lawson’s debuut indrukwekkend:

CoureurDebuutjaarPunten in debuutseizoenBeste kwalificatie
Liam Lawson2023 (5 races)211e plaats
Oscar Piastri2023972e plaats
Yuki Tsunoda2021327e plaats

Chandhok benadrukt dat Lawson’s vermogen om zich snel aan te passen aan de Formule 1-auto, en direct punten te scoren, vergelijkbaar is met het debuut van grote namen zoals Max Verstappen en Charles Leclerc.

Lees ook:  Lawson vervangt Ricciardo bij RB, maar krijgt meteen gridstraf in Austin

De uitdagingen voor Lawson

Ondanks zijn veelbelovende debuut zal Lawson voor een aantal grote uitdagingen staan als hij de overstap maakt naar een fulltime zitje. Chandhok noemt vier cruciale punten waarop Lawson zich moet focussen:

  • Consistentie gedurende het hele seizoen
  • De ontwikkeling van de auto gedurende het jaar
  • Omgaan met media-aandacht en druk
  • Fysieke en mentale voorbereiding voor een seizoen met meer dan 20 races

Chandhok benadrukt dat het begeleiden van Lawson op al deze vlakken de sleutel is tot zijn succes. “De sprong van invaller naar fulltime coureur is enorm. RB moet Lawson bij elke stap begeleiden, van fysieke training tot mediatraining,” aldus Chandhok.

CoureurPuntenBeste finishGemiddelde kwalificatiepositie
Yuki Tsunoda77e12.5
Daniel Ricciardo012e14.3

Met de juiste voorbereiding kan Red Bull ervoor zorgen dat Lawson klaar is om zijn kans te grijpen wanneer Ricciardo plaatsmaakt.

Gerelateerd nieuws

Marko over Mick Schumacher’s laatste kans: ‘Hij verdient een zitje’

Mick Schumacher heeft misschien nog één kans om terug te keren in...

Perez slaat terug: ‘Ik stop wanneer ik dat wil’

Sergio Perez heeft gereageerd op geruchten over zijn toekomst in de sport....

Perez onder druk: ‘kan Ricciardo volgen richting Red Bull-uitgang’

Sergio Perez krijgt het steeds zwaarder bij Red Bull Racing. Dit seizoen...

Helmut Marko’s harde oordeel over Ricciardo: ‘Killer instinct verloren’

Het is officieel: Daniel Ricciardo zegt vaarwel tegen de Formule 1. Red...

Sponsors zetten druk op RB om Ricciardo te behouden: ‘Goed voor zaken’

Daniel Ricciardo heeft het niet makkelijk bij team RB . Toch zetten...

Colapinto’s droom in F1: Williams-baas Vowles open voor Audi-overstap

James Vowles heeft recentelijk een update gedeeld over de mogelijke overstap van...

Carrière Bottas op een kruispunt: ‘Ik rijd beter dan bij Mercedes’

Valtteri Bottas bevindt zich momenteel op een belangrijk punt in zijn carrière....

Norris jaagt op Verstappen: ‘Ik ga niet smeken om voorbij te mogen’

Lando Norris heeft tijdens de Grand Prix van Singapore zijn titelkansen flink...