Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 coureurs Lawson-clausule mogelijk oorzaak van Ricciardo’s verwachte vertrek bij Red Bull
F1 coureurs

Lawson-clausule mogelijk oorzaak van Ricciardo’s verwachte vertrek bij Red Bull

94
liam lawson
Foto: Racing Zone

Daniel Ricciardo’s toekomst bij Red Bull lijkt steeds wankeler te worden nu geruchten rondgaan dat hij mogelijk na de Grand Prix van Singapore al zijn plek kan verliezen. Het zou allemaal te maken hebben met een clausule in het contract van Liam Lawson.

De jonge Nieuw-Zeelander heeft naar verluidt een afspraak in zijn overeenkomst die hem toestaat naar een ander team te vertrekken als Red Bull hem voor september geen vast zitje aanbiedt.

Om te voorkomen dat Lawson hen verlaat, zou Red Bull overwegen hem dit seizoen al in te zetten, ten koste van Ricciardo. De 34-jarige Australiër heeft dit jaar slechts 12 punten verzameld in 17 races, ver onder de verwachtingen om zijn teamgenoot Yuki Tsunoda te overtreffen.

Ricciardo’s prestaties vallen tegen bij Red Bull

Daniel Ricciardo’s terugkeer naar de Formule 1 bij het RB-team is tot nu toe teleurstellend verlopen. Hij werd binnengehaald om het team een boost te geven, maar in plaats daarvan heeft hij moeite om zijn stempel te drukken.

In zijn laatste 17 races heeft hij slechts 12 punten gescoord, wat gezien zijn ervaring en eerdere successen tegenvalt. Red Bull had gehoopt dat Ricciardo zou uitblinken ten opzichte van zijn jongere teamgenoot Yuki Tsunoda, maar dat is helaas niet gebeurd.

Deze tegenvallende prestaties zorgen ervoor dat Red Bull nu serieus overweegt Ricciardo al vóór het einde van het seizoen te vervangen. Dit zou een zware klap zijn voor de carrière van de achtvoudige Grand Prix-winnaar, die nog aan het begin van het jaar hoopte om terug te keren bij het topteam van Red Bull Racing.

Ricciardo’s positie wordt nog meer bedreigd door de opkomst van Liam Lawson, die al heeft laten zien wat hij in huis heeft toen hij Ricciardo verving na diens polsblessure.

Lees ook:  Sergio Perez over Verstappen: 'Max omzeilt problemen met zijn talent'

Lawson’s contract zet Red Bull onder druk

De situatie wordt ingewikkelder door een clausule in het contract van Liam Lawson. Verschillende bronnen melden dat Lawson in zijn contract de mogelijkheid heeft om met andere teams te onderhandelen als Red Bull hem vóór september geen vast racezitje aanbiedt. Dit zet Red Bull onder druk om snel te handelen, omdat ze anders een van hun grootste talenten kwijt zouden kunnen raken.

Helmut Marko, Red Bull’s adviseur, gaf eerder aan dat Lawson volgend jaar zeker in een van hun auto’s zal rijden. Zijn woorden benadrukken dat Red Bull vastbesloten is om Lawson binnen het team te houden:

“Volgend jaar zal hij zeker in een van onze auto’s rijden.”

Deze uitspraak, in combinatie met de geruchten over Lawson’s contract, maakt de toekomst van Ricciardo alleen maar onzekerder.

Wat nu voor Ricciardo?

De druk op Ricciardo neemt toe en er worden verschillende scenario’s besproken over zijn toekomst. Een veelgehoorde optie is dat de Grand Prix van Singapore zijn laatste race bij het team zou kunnen zijn.

Hoewel Ricciardo zelf heeft aangegeven dat hij verwacht volgend jaar nog voor het team te rijden, sluit hij niet uit dat er veranderingen kunnen komen. In een recent interview zei hij:

“Mijn eerste verwachting is voor volgend jaar, dus daar sta ik op dit moment.”

Dit laat zien dat Ricciardo zich bewust is van de onzekerheid rond zijn positie, maar nog steeds hoopt op een toekomst binnen het team.

Een ander scenario is dat Ricciardo het seizoen mag afmaken, maar dat hij voor 2025 plaats moet maken voor Lawson. Dit zou hem de kans geven zich te bewijzen in de resterende races en mogelijk interesse te wekken van andere teams.

Er gaan ook geruchten dat Red Bull Ricciardo zou kunnen behouden als reservecoureur of in een andere rol binnen de organisatie. Zijn ervaring en populariteit maken hem een waardevolle optie voor het team, zelfs als hij niet langer een racezitje heeft.

Lees ook:  Liam Lawson krijgt kans in 2024, maar Christian Horner houdt deuren open

Vergelijking prestaties: Ricciardo en Tsunoda

Om Ricciardo’s situatie beter te begrijpen, is het zinvol om zijn prestaties naast die van zijn teamgenoot Yuki Tsunoda te leggen. Hieronder staan hun resultaten van dit seizoen:

CoureurPuntenBeste finishGemiddelde kwalificatiepositie
Daniel Ricciardo127e plaats14.2
Yuki Tsunoda176e plaats13.8

Uit deze cijfers blijkt dat Tsunoda momenteel beter presteert dan Ricciardo, zowel in punten als in kwalificaties. Dit is opvallend, gezien Ricciardo’s ervaring en eerdere successen. Zijn teleurstellende resultaten hebben ongetwijfeld bijgedragen aan Red Bull’s overweging om mogelijk hun line-up aan te passen.

Gevolgen voor Red Bull’s juniorprogramma

De situatie rond Ricciardo en Lawson heeft grotere implicaties voor Red Bull’s juniorprogramma. Het team staat bekend om het ontwikkelen van jong talent en hun doorgroeimogelijkheden naar de Formule 1.

De mogelijke promotie van Lawson ten koste van een ervaren coureur als Ricciardo zou bevestigen dat Red Bull vasthoudt aan deze filosofie.

Daarnaast roept het vragen op over de toekomst van andere jonge talenten in Red Bull’s opleidingsprogramma. Als Lawson wordt gepromoveerd, wat betekent dat voor de rest?

Het behouden van Lawson door hem een racezitje te geven kan ook als een defensieve zet van Red Bull worden gezien. In een tijd waarin teams steeds vaker op zoek zijn naar jong talent, wil Red Bull voorkomen dat hun beste jonge coureurs worden weggekaapt door concurrenten.

Dit onderstreept hoe belangrijk het voor Red Bull is om een goed evenwicht te vinden tussen ervaren coureurs en jonge talenten in hun programma. Het blijft een uitdaging voor alle F1-teams, maar vooral voor Red Bull gezien hun sterke focus op talentontwikkeling.

Gerelateerd nieuws

Bottas doet opmerkelijke uitspraak: ‘Mijn bijdrage aan Mercedes’ succes was cruciaal’

Valtteri Bottas heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan over zijn tijd bij Mercedes,...

Lewis Hamilton bekritiseert FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem over uitspraken

Lewis Hamilton uitte zijn onvrede over Mohammed Ben Sulayem, de voorzitter van...

Felipe Massa uit zorgen over Hamilton’s vorm: ‘Niet meer zoals voorheen’

Felipe Massa, voormalig Ferrari-coureur en oude rivaal van Lewis Hamilton, heeft zich...

Kleinste Formule 1 coureur Tsunoda: ‘Moest speciale pedalen laten maken’

Met zijn lengte van slechts 1,59 meter is Yuki Tsunoda de kleinste...

Waarom Lewis Hamilton ‘verdwijnt’ tijdens raceweekenden na de struggles in Baku

Lewis Hamilton ‘verdwijnt’ soms tijdens raceweekenden, en dat gebeurt vooral wanneer de...

Red Bull bevestigt: ‘beslissing over teamgenoot Tsunoda in 2025 komt eraan’

Red Bull heeft laten weten dat de knoop over wie de teamgenoot...

Kravitz geeft update over tweede zitje bij RB: Ricciardo of Lawson?

Ted Kravitz heeft onlangs onthuld wat hij heeft vernomen over de strijd...

Oscar Piastri negeert teamorder op weg naar overwinning in Azerbeidzjan

Oscar Piastri wist dat hij iets bijzonders moest doen om de overwinning...