Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Red Bull ervaart ‘enorme tegenslag’ voorafgaand aan Singapore Grand Prix
F1 nieuws

Red Bull ervaart ‘enorme tegenslag’ voorafgaand aan Singapore Grand Prix

587
Helmet Marko Christian Horner
Foto: Formula News Today

Het gaat niet lekker voor Red Bull. Nog voordat de Grand Prix van Singapore van start gaat, heeft het team een flinke klap te verduren gehad. Voor het eerst sinds Spanje 2022 zijn ze hun koppositie in het constructeurskampioenschap kwijt. Wat heeft ze de das omgedaan?

Een crash van Sergio Perez tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan en een teleurstellende vijfde plek voor Max Verstappen. McLaren rook zijn kans, scoorde 37 punten dankzij een overwinning van Oscar Piastri en een vierde plaats voor Lando Norris, en nam de leiding over met 20 punten voorsprong op Red Bull.

Ook Ferrari deed goede zaken en verkleinde het gat naar Red Bull tot slechts 31 punten.

Helmut Marko, de altijd recht-door-zee sportadviseur van Red Bull, liet weten dat Perez’ crash niet alleen pijn deed in de puntenstand, maar ook het testprogramma van het team behoorlijk in de war heeft geschopt.

Oorspronkelijk stond er voor Singapore een belangrijk testprogramma op de planning, maar door de crash moet Red Bull dit laten varen, en dat zet ze verder op achterstand.

“Het is echt een enorme tegenslag,” zei Helmut Marko. “We krijgen de auto wel weer in orde, maar niet zoals we gepland hadden. De testperiode die we voor Singapore hadden gepland, kunnen we nu vergeten. Een flinke domper.”

Perez zal in Singapore misschien zelfs met een oudere versie van de auto moeten rijden. Dit zorgt ervoor dat Red Bull cruciale data mist voor de rest van het seizoen, en dat kan ze duur komen te staan.

Red Bull verliest terrein na rampzalige race in Azerbeidzjan

Na de ongelukkige race in Azerbeidzjan heeft Red Bull flink wat terrein verloren. Perez kwam hard in aanraking met Carlos Sainz, en Verstappen kon niet verder komen dan de vijfde plek. Voor het eerst sinds Spanje 2022 verloor Red Bull zijn leidende positie in het constructeurskampioenschap. En dat deed pijn.

Lees ook:  Adrian Newey klaar om toekomstplannen bekend te maken na vertrek bij Red Bull

McLaren greep meteen zijn kans. Oscar Piastri won de race, en ondanks een matige kwalificatie eindigde Lando Norris als vierde. Dit zette McLaren op 20 punten voor Red Bull, terwijl Ferrari met een paar rake klappen de kloof tot 31 punten wist te verkleinen.

Sergio Perez’ crash was niet alleen een puntenteller, maar heeft Red Bull ook op andere vlakken geschaad. Volgens Helmut Marko zorgde de crash met Sainz ervoor dat het team hun geplande tests voor Singapore moest schrappen. Red Bull had gehoopt belangrijke updates aan de auto te testen, maar die kans is nu voorbij.

“We krijgen de auto wel weer in orde, maar niet zoals we hadden gewild,” gaf Marko toe.

Door dit verlies aan testdata kan het zomaar zijn dat Red Bull in de volgende races achter de feiten aanloopt, en dat is nou net wat je niet wilt wanneer het kampioenschap op het spel staat.

Max Verstappen worstelt in Singapore

Het is geen geheim: Singapore is niet bepaald Max Verstappens favoriete circuit. In zijn hele carrière heeft hij hier nog nooit gewonnen. Hoewel hij een comfortabele voorsprong van 59 punten heeft op Lando Norris in het coureurskampioenschap, blijft Singapore een lastige horde voor de Nederlander.

In 2023 was Singapore het enige circuit waar Red Bull niet won. Verstappen eindigde als vijfde en Perez werd achtste.

De unieke lay-out van het Marina Bay Circuit, gecombineerd met de verstikkende hitte en het gebrek aan recente successen, maakt deze race van groot belang voor Verstappen. Als Red Bull hier niet snel weet te verbeteren, kan dit flinke gevolgen hebben voor hun titelkansen.

Lees ook:  Red Bull neemt mogelijke stappen tegen voorvleugels McLaren en Mercedes na FIA-verzoek

Met Red Bull op de terugweg en de sterke opmars van McLaren en Ferrari, is het constructeurskampioenschap ineens weer helemaal open. Door het verlies van belangrijke punten en gemiste testmogelijkheden kan Red Bull wel eens in de problemen komen.

McLaren lijkt momenteel in bloedvorm en is uitgegroeid tot de grootste uitdager. Ferrari blijft ondertussen op de loer liggen, klaar om nog meer terrein te winnen.

TeamPunten na AzerbeidzjanVerschil met Red Bull
McLaren37+20
Ferrari18-31
Red Bull0

Deze cijfers laten zien hoe snel het tij kan keren in een Formule 1-seizoen. Zelfs een team dat zo dominant was als Red Bull, kan kwetsbaar blijken als de omstandigheden niet meewerken.

Perez moet zichzelf herpakken

Sergio Perez begon het seizoen sterk, maar heeft het sindsdien lastig gehad. Na Monaco is zijn vorm aanzienlijk verslechterd, met slechts 10 punten in de laatste vijf races.

Hoewel de crash in Azerbeidzjan werd bestempeld als een race-incident, voelt de druk op Perez nu zwaarder dan ooit. Hij moet zich snel herpakken en weer gaan vechten voor overwinningen.

Jacques Villeneuve liet weten dat Perez een sterke interne concurrentie met Verstappen moet blijven bieden om zijn positie bij Red Bull veilig te stellen.

“Perez moet Verstappen blijven uitdagen om zijn plek bij Red Bull te behouden,” benadrukte Villeneuve.

Het is duidelijk: Perez’ prestaties zijn cruciaal voor het team, en interne concurrentie kan juist helpen om Red Bull weer op het juiste pad te krijgen.

Red Bull staat nu onder enorme druk om zich te herstellen. De komende races worden cruciaal, en het team zal alles op alles moeten zetten om hun dominante positie terug te winnen in de strijd om het kampioenschap.

Gerelateerd nieuws

Marko duidelijk over huidige situatie: ‘Vertrek sleutelfiguren oorzaak van Red Bulls terugval’

Dit seizoen heeft Red Bull Racing te maken met serieuze technische problemen...

Voorspellingen voor GP Singapore: McLaren favoriet voor zege in nachtrace

Dit weekend is het weer zover: de Formule 1 komt naar de...

Wolff over Allison’s invloed bij Mercedes’ Adrian Newey-aanbod: ‘we geloven daarin’

Toto Wolff heeft onthuld dat hij samen met James Allison uitgebreid heeft...

Damon Hill: Oscar Piastri zet Lando Norris onder druk bij McLaren

Oscar Piastri heeft Lando Norris de laatste tijd echt het vuur aan...

Verstappen favoriet voor Singapore GP ondanks wisselvallige resultaten: ‘Het blijft racen, hè’

De Grand Prix van Singapore 2024 belooft een spannende strijd te worden....

Daniel Ricciardo’s laatste race bij Red Bull: Lawson staat klaar voor zijn kans

Het lijkt erop dat Daniel Ricciardo zijn laatste race voor Red Bull...

Webber kritisch op McLaren: ‘ ze hadden Piastri’s overwinning beter aan kunnen pakken’

McLaren’s aanpak tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan, waar Oscar Piastri zijn...

Verstappen behoudt kalmte ondanks tegenslag: doorbraak bij Red Bull in zicht?

Max Verstappen verraste iedereen met zijn kalme houding tijdens de Grand Prix...