Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 circuits Voorbeschouwing Grand Prix van Sao Paulo: Wat een verschil maakt een jaar
F1 circuits

Voorbeschouwing Grand Prix van Sao Paulo: Wat een verschil maakt een jaar

39
Interlagos circuit
Foto: Ben Sutherland

Mercedes F1 team hoopt op een comeback in Brazilië

Terug naar Interlagos

Dit weekend keert het Mercedes F1 Team terug naar Brazilië, met de hoop een einde te maken aan een jaar zonder Grand Prix-overwinning. De laatste keer dat ze zegevierden was op het circuit van Interlagos, waar George Russell zijn allereerste overwinning in de Formule 1 behaalde. Lewis Hamilton, zevenvoudig wereldkampioen F1 die in 2021 zijn laatste race won, en teamgenoot Russell gaan met enig optimisme het laatste sprintweekend van het seizoen in, hoewel Max Verstappen van Red Bull op een recordreeks zit.

Russells en Hamiltons prestaties

Russell won de vorige Sao Paulo Grand Prix en scoorde die dag een één-twee met Hamilton, nadat het paar ook de eerste startrij had bezet. Russell won tevens de zaterdagse sprint. Hamilton is in de laatste twee races als tweede geëindigd, hoewel hij in Texas werd gediskwalificeerd. Desondanks lijkt hun auto steeds competitiever te worden. “We weten dat we een goede auto hebben en als alles op zijn plaats valt, kunnen we een heel sterk weekend hebben,” zegt Mercedes teambaas Toto Wolff.

Hamilton, de ere-Braziliaan

Hamilton heeft ook veel steun in Brazilië, een land zonder eigen F1-coureur, en heeft al drie keer gewonnen op Interlagos. De laatste keer dat Mercedes won was tijdens de Sao Paulo Grand Prix in 2022. Het circuit organiseerde 50 jaar geleden de eerste Braziliaanse Grand Prix. Mercedes heeft daar de afgelopen twee jaar en zes keer in de laatste acht jaar gewonnen.

Verstappen, de te kloppen coureur

Ondanks het optimisme van Mercedes blijft Verstappen de favoriet voor de overwinning. Hij behaalde zijn 16e overwinning van het seizoen in Mexico, meer dan het vorige record dat hij vorig jaar zette. Nog een overwinning dit weekend zou hem op de vierde plaats in de all-time winlijst zetten. “We zijn vol vertrouwen voor dit weekend, maar moeten gefocust blijven,” zegt Verstappen.

Perez op zoek naar herstel

Sergio Perez, teamgenoot van Verstappen, zal onder druk staan om goed te presteren na een crash in de openingsronde van zijn thuisrace in Mexico. Hij is slechts 20 punten verwijderd van Hamilton in de strijd om de tweede plaats in het kampioenschap. “Mijn volledige focus ligt nu op het behalen van de tweede plaats in het kampioenschap,” zegt Perez.

Ferrari en McLaren ook in de strijd

Ook Ferrari en McLaren hopen mee te doen om de podiumplaatsen. Charles Leclerc van Ferrari, die op pole stond in de laatste twee races en derde werd in Mexico, zegt: “Het is een sprintrace. We zijn dit seizoen behoorlijk goed geweest in sprintraces.”

Interlagos in cijfers

De Sao Paulo Grand Prix wordt verreden op het Autódromo José Carlos Pace, ook wel bekend als Interlagos, in Brazilië. Het is de 20e ronde van het 22-races tellende FIA Formule 1 Wereldkampioenschap. Drie huidige coureurs hebben eerder in Brazilië gewonnen: Lewis Hamilton, Max Verstappen en George Russell. Dit jaar markeert het 50-jarig jubileum van de eerste Braziliaanse Grand Prix in 1973. Zondag wordt de 40e wereldkampioenschaps Grand Prix op Interlagos verreden.

Gerelateerd nieuws

Formule 1 keert terug naar Shanghai: onvoorspelbaarheid troef tijdens eerste Sprint-weekend van 2024

Na een onderbreking van vijf jaar keert de Formule 1 terug naar...

De beste en slechtste F1-circuits op de F1 2025 kalender

Een overzicht van de F1 2025 kalender Nu de F1-kalender voor 2025...

Formule 1-teams moeten zich voorbereiden op natte Japanse Grand Prix

Weersvoorspelling speelt cruciale rol in Suzuka Formule 1-teams en coureurs staan voor...

Waarom wordt Suzuka beschouwd als een van de ultieme tests voor Formule 1-coureurs?

De Formule 1 kent vele uitdagende banen, maar Suzuka in Japan staat...

Wat maakt het Suzuka-circuit uniek in de Formule 1-kalender?

Het Suzuka-circuit, gelegen in het hart van Japan, is een van de...

Hoeveel kost het om een Formule 1-race bij te wonen?

Het bijwonen van een Formule 1-race is een droom voor velen, maar...

Hoe wordt de veiligheid van Formule 1-circuits gewaarborgd?

Met snelheden die de 300 kilometer per uur kunnen overtreffen en circuits...

Waarom worden sommige Formule 1-races in de avond gehouden?

In de wereld van de Formule 1 vinden sommige races ’s avonds...