Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home Overig Grand Prix van Brazilië (Interlagos Circuit): Alle ins and outs
Overig

Grand Prix van Brazilië (Interlagos Circuit): Alle ins and outs

72
Interlagos Circuit

De Grand Prix van Brazilië, gehouden op het beroemde Autódromo José Carlos Pace in São Paulo, staat bekend om zijn rijke geschiedenis en uitdagende circuit. Het circuit, dat in de volksmond Interlagos wordt genoemd, is sinds de eerste wedstrijd in de vroege jaren ’70 een vaste waarde in de Formule 1-kalender. Met significante hoogteverschillen biedt het een unieke race-ervaring, waarbij het start/finish-gedeelte vele meters boven de tweede sector ligt. Fans van de sport kunnen de Brazilian Grand Prix in 2024 live volgen op Viaplay, waarbij de actie wordt aangevuld met analyses en interviews met experts uit de racewereld. In deze Interlagos Circuit guide nemen we je mee door alle ins en outs van deze indrukwekkende race.

Geschiedenis van het Interlagos circuit en de Braziliaanse Grand Prix

Het Autódromo José Carlos Pace, beter bekend als het Interlagos Circuit, heeft een rijke geschiedenis en een unieke uitstraling die het tot een favoriet maakt onder zowel coureurs als fans van de Formule 1. Deze sectie zal de ontwikkeling van het circuit en de Braziliaanse Grand Prix door de jaren heen bespreken, evenals de kenmerkende elementen die Interlagos zo speciaal maken.

Autódromo José Carlos Pace: van beginjaren tot heden

Interlagos werd opgericht in het begin van de jaren ’70 en is vernoemd naar de Braziliaanse Formule 1-legende José Carlos Pace. Het circuit is sindsdien een iconische locatie in de autosportgeschiedenis. In 1990 keerde de Formule 1 permanent terug naar Interlagos en sindsdien is het een van de weinige circuits waar tegen de klok in wordt gereden. Oorspronkelijk werd de baan gebruikt in een veel langere configuratie, maar is tegenwoordig 4,325 meter lang.

Bijzondere kenmerken van Interlagos: hoogteverschillen en baanlayout

Interlagos onderscheidt zich door zijn hoogteverschillen, waarbij het rechte stuk van start/finish enkele tientallen meters boven de rest van de baan ligt. Deze hoogtevariaties, in combinatie met zijn mix van lange snelle bochten en technische langzamere delen, maken elk rondje tot een uitdagende test voor coureurs en hun machines.

Eigenschap Interlagos Circuit
Lengte van de baan 4,325 km
Aantal bochten 15
Hoogteverschil 43 meter
Richting van het circuit Tegen de klok in
Langste rechte stuk 800 meter

Naast de hoogteverschillen en uitdagende bochten, biedt Interlagos ook een aantal legendarische bochten, zoals de Senna “S” – een snel stuk in de vorm van een “S” die naar beneden en naar boven loopt, vernoemd naar de beroemde Braziliaanse coureur Ayrton Senna.

 1. Curva do Sol (Bocht van de Zon)
 2. Trecho de Interlagos (Interlagos Straight)
 3. Senna “S”
 4. Pinheirinho (Kleine Den)
 5. Bico de Pato (Eendenbek)
 6. Mergulho (Duik)
 7. Junção (Samenvoeging)

Met zijn rijke geschiedenis, uitdagende karakter en passie voor racen, blijft het Interlagos Circuit een van de meest geliefde en boeiende locaties in de Formule 1.

Terugblik op de Braziliaanse Grand Prix 2023

De Braziliaanse Grand Prix van 2023 zal ongetwijfeld de geschiedenisboeken ingaan als een van de meest opwindende races van het seizoen. Gehouden op het legendarische circuit van Interlagos in São Paulo, bood deze race een spectaculaire mix van technische uitdagingen en onvoorspelbare weersomstandigheden, wat zorgde voor een onvergetelijke race-ervaring.

Vanaf de start was de spanning voelbaar. De coureurs waren tot het uiterste gedreven, waarbij elke bocht en elk recht stuk een test was van hun vaardigheden en de kwaliteit van hun voertuigen. De fans werden getrakteerd op een schouwspel van hoogstaande inhaalmanoeuvres, strategische pitstops en een strijd tegen de elementen.

Een van de hoogtepunten was de verbazingwekkende inhaalactie in de laatste ronden, waarbij de uiteindelijke winnaar zich een weg baande door het veld met een combinatie van behendigheid en pure snelheid. Deze actie liet zien waarom de Formule 1 wordt beschouwd als de koningsklasse van de autosport.

De teams hadden ook een cruciale rol in deze race. De strategische beslissingen rond bandenkeuze en pitstopmomenten waren essentieel voor het succes op het circuit. De ingenieurs en monteurs leverden een race tegen de klok om hun coureurs de best mogelijke kans te geven.

De Braziliaanse Grand Prix van 2023 was niet alleen een test van snelheid, maar ook van uithoudingsvermogen en strategie. Het was een race die de harten van de fans sneller deed kloppen en nog lang in hun geheugen gegrift zal blijven.

Interlagos Formule 1
Foto: Autoblog Uruguay

Prestaties van topcoureurs: Analyse van de uitslagen

Hieronder volgt een overzicht van de top 5 uitslagen van de Braziliaanse Grand Prix 2023:

Plaats Coureur Land Team Tijd Punten
1 M. Verstappen Nederland Red Bull 1:56:48.894 25
2 L. Norris Verenigd Koninkrijk McLaren +8.277s 19
3 F. Alonso Spanje Aston Martin +34.155s 15
4 S. Pérez Mexico Red Bull +34.208s 12
5 L. Stroll Canada Aston Martin +40.845s 10

De Braziliaanse Grand Prix van 2023, gehouden op het historische Autódromo José Carlos Pace, was een race vol spanning en spektakel. Max Verstappen van Nederland, rijdend voor Red Bull, domineerde de race en behaalde de overwinning met een tijd van 1:56:48.894, waarmee hij 25 punten voor het kampioenschap binnenhaalde.

De Brit Lando Norris, uitkomend voor McLaren, toonde zijn racevaardigheden door als tweede te eindigen, slechts 8.277 seconden achter Verstappen. Deze prestatie leverde hem 19 punten op. De ervaren Spaanse coureur Fernando Alonso, rijdend voor Aston Martin, completeerde het podium met een solide derde plaats, 34.155 seconden achter de leider, en verdiende daarmee 15 punten.

De vierde plaats werd ingenomen door de Mexicaanse coureur Sergio Pérez van Red Bull, die een spannende strijd leverde en slechts 0.053 seconden achter Alonso eindigde, goed voor 12 punten. De Canadees Lance Stroll, eveneens rijdend voor Aston Martin, sloot de top vijf af met een achterstand van 40.845 seconden op Verstappen, en verzamelde 10 punten.

Wanneer en waar: Tijdschema van de Grand Prix Brazilië 2024

De Grand Prix van Brazilië 2024 zal plaatsvinden in het weekend van 3 tot en met 5 november. Met de trainingen en kwalificatie geprogrammeerd voor vrijdag, en de race op zondag 5 november, biedt het weekend een vol schema aan Formule 1-actie voor racefans. Hieronder geven we een overzicht van het tijdschema van de Grand Prix Brazilië 2024, zodat fans geen moment van de actie hoeven te missen.

Datum Sessie Activiteit
Vrijdag, 3 november 2024 Eerste vrije training FP1
Vrijdag, 3 november 2024 Tweede vrije training FP2
Zaterdag, 4 november 2024 Derde vrije training FP3
Zaterdag, 4 november 2024 Kwalificatie Kwalificatiesessie
Zondag, 5 november 2024 Race Braziliaanse Grand Prix 2024

Houd er rekening mee dat dit tijdschema onderhevig is aan veranderingen en uiteindelijk kan variëren door daglichtbesparing en andere factoren. Het is daarom belangrijk om altijd de officiële Formula 1-kanalen te raadplegen voor de meest recente informatie. Zo blijf je op de hoogte van eventuele wijzigingen en kun je tijdig inspelen op deze veranderingen.

 1. Markeer het tijdschema van de Grand Prix Brazilië 2024 in je agenda
 2. Houd de officiële Formula 1-kanalen goed in de gaten voor updates en wijzigingen
 3. Bereid je voor op mogelijk regenachtige omstandigheden tijdens de race, aangezien het weer in Brazilië onvoorspelbaar kan zijn
 4. Verzeker je ervan dat je favoriete uitzendplatform de wedstrijd live zal uitzenden zodat je niets hoeft te missen

Met het weekend volgepland met actie, wil je als echte Formule 1-fan niets missen van de Grand Prix van Brazilië 2024. Door het tijdschema goed te bestuderen en altijd op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen, zorg je ervoor dat je altijd en overal de actie kunt volgen.

De technische en strategische aspecten van racen op Interlagos

Interlagos Circuit, officieel bekend als Autódromo José Carlos Pace, is een uitdagend circuit voor Formule 1-coureurs en hun team vanwege de diverse en technisch complexe aspecten. De hoogteverschillen en het variërende weer in dit gebied zijn factoren die een zorgvuldige voorbereiding en strategie vereisen.

Circuitanalyse: hoe coureurs hoogteverschillen aanpakken

De hoogteverschillen in Interlagos zijn een belangrijk kenmerk van dit circuit en vragen om speciale aandacht van de coureurs en hun teams. Het effect van hoogteverschillen heeft invloed op verschillende aspecten van de raceauto, zoals bandenmanagement, brandstofverbruik en aerodynamica. Coureurs moeten de optimale balans vinden tussen snelheid en behoud van hun auto om een succesvolle race te rijden.

De impact van weersomstandigheden op de strategie

Weersomstandigheden kunnen de prestaties van de auto en de bandenkeuze van coureurs sterk beïnvloeden, en daarmee de strategie tijdens een race op Interlagos. De variërende temperaturen en kans op regen vereisen dat teams vooraf een duidelijke strategie bepalen.

 1. **Droog weer**: Bij droog weer is de bandenkeuze meestal tussen de zachte en medium banden. Teams kunnen kiezen voor een tweestopstrategie, afhankelijk van de bandenslijtage en raceomstandigheden.
 2. **Nat of wisselvallig weer**: Bij nat of wisselvallig weer spelen intermediates of regenbanden een cruciale rol. Afhankelijk van de weersvoorspelling, kan een team besluiten over te stappen op intermediates om optimale grip te behouden op een opdrogende baan, of juist voor regenbanden gaan als de regen aanhoudt.

Strategieën kunnen tijdens de race veranderen, afhankelijk van plotse weersveranderingen, veiligheidsauto’s of andere onvoorziene omstandigheden. Hierbij is het belangrijk dat het team flexibel en snel kan inspelen op deze veranderingen om succes te boeken tijdens de race.

Tradities en curiosa van de Grand Prix van Brazilië

De Grand Prix van Brazilië is meer dan alleen een race; het is een evenement met vele tradities en unieke kenmerken, die bijdragen aan een onvergetelijke ervaring voor zowel de toeschouwers ter plaatse als de kijkers over de hele wereld. In dit gedeelte verkennen we enkele fascinerende tradities en weetjes die met de Braziliaanse Grand Prix te maken hebben.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Braziliaanse Grand Prix is de passie en toewijding van de lokale fans. Formule 1 is diep verweven met de Braziliaanse cultuur, en de energie en enthousiasme van de fans zorgen voor een ongeëvenaarde sfeer op het Interlagos Circuit.

Naast de gepassioneerde fans kent de Braziliaanse Grand Prix enkele bijzondere tradities en rituelen. Een daarvan is de golf van nationale trots die door het hele land en op het circuit wordt gevoeld elke keer dat Braziliaanse coureurs succes behalen, zoals bij overwinningen van Ayrton Senna en Felipe Massa in het verleden.

Bovendien heeft de Braziliaanse Grand Prix een rijke geschiedenis van memorabele momenten voortgebracht, die de race een speciaal karakter geven en de spanning voor fans verder verhogen. Enkele van deze curiosa zijn:

 • De laatste bocht van het circuit, genaamd “Bico de Pato” (Eendensnavel), staat bekend om spannende inhaalmanoeuvres en strijd op het scherpst van de snede in de race.
 • De Braziliaanse Grand Prix, gehouden op het hoogste circuit in het Formule 1-kalender, zorgt vaak voor verrassende weersomstandigheden en dramatische races.
 • Interlagos is een van de weinige circuits waar coureurs tegen de klok in racen, wat een unieke uitdaging voor zowel coureurs als teams oplevert.

Al deze tradities en weetjes maken de Braziliaanse Grand Prix een uniek evenement in de Formule 1-wereld en een onmisbare race voor autosportfans wereldwijd.

Icoon van de Braziliaanse motorsport: Het belang van Autódromo José Carlos Pace

Het Autódromo José Carlos Pace, beter bekend als het Interlagos Circuit, is een symbool van Braziliaanse trots in de autosportwereld. Gelegen tussen meren bij São Paulo, heeft het circuit een rijke historie in de Formule 1 en staat het garant voor legendarische gevechten op de baan. In dit deel van het artikel richten we ons op de historische waarde van Interlagos voor Brazilië en bespreken we grote namen en legendarische gebeurtenissen die het circuit zijn iconische status hebben verleend.

De historische waarde van Interlagos voor Brazilië

Interlagos speelt een centrale rol in de nationale trots op de autosport en is een blijvend eerbetoon aan de bijdragen van Braziliaanse coureurs in de Formule 1. Sinds de opening in de jaren ’70 is het Autódromo José Carlos Pace getuige geweest van talloze historische momenten, die gezamenlijk bijdragen aan een blijvende waarde voor zowel het Braziliaanse volk als liefhebbers van de autosport wereldwijd.

Grote namen en legendarische gebeurtenissen

Een aantal van de meest iconische gebeurtenissen in de Formule 1-geschiedenis heeft plaatsgevonden op het Interlagos Circuit. We lichten enkele van deze historische momenten uit:

 • Ayrton Senna, een van de grootste coureurs in de geschiedenis van de Formule 1, behaalde zijn eerste overwinning in zijn thuisrace tijdens de Braziliaanse Grand Prix in 1991, waarmee hij een blijvende stempel drukte op zowel Interlagos als de sport in het algemeen.
 • In 2003 zorgde het onvoorspelbare weer op Interlagos voor een spectaculaire race, waarbij Giancarlo Fisichella zijn eerste Grand Prix-overwinning behaalde na een chaotische en door regen geplaagde wedstrijd.
 • Lewis Hamilton pakte zijn eerste wereldkampioenschapstitel tijdens de Braziliaanse Grand Prix van 2008 na een dramatisch laatste ronde, waarin hij op het laatste moment de benodigde positie behaalde en het kampioenschap veiligstelde ten koste van Felipe Massa.

Deze gebeurtenissen, samen met de vele andere legendarische momenten die zich hebben afgespeeld op het Autódromo José Carlos Pace, versterken de status van Interlagos als een van de meest gedenkwaardige en iconische circuits in de Formule 1-geschiedenis.

Live de Grand Prix van Brazilië ervaren: uitzendtijden en opties

Formule 1-liefhebbers kunnen de Grand Prix van Brazilië volgen op verschillende platformen zoals Viaplay, die de race live uitzendt, inclusief voor- en nabeschouwingen. Een andere optie is F1TV, welke een alternatieve streamingservice biedt met toegang tot extra content en camerahoeken. Ook RTL Deutschland en de NOS zorgen voor live verslaggeving en samenvattingen tijdens het raceweekend.

Hoe volg je de actie: Viaplay, F1TV en overige kanalen

Naast Viaplay en F1TV zijn er diverse lokale en internationale zenders die de Grand Prix van Brazilië live uitzenden. Fans die niet in staat zijn om de race live te volgen, kunnen later de hoogtepunten en samenvattingen van de race bekijken. Hierdoor kunnen racefans optimaal genieten van de spanning en sensatie van de Braziliaanse Grand Prix, ongeacht waar ze zich bevinden.

Fanervaring: wat te verwachten tijdens het raceweekend

Tijdens het raceweekend op Interlagos kunnen fans spannende sessies verwachten, waaronder de kwalificatie en de sprintrace. Er zal ook veel aandacht zijn voor interviews, analyses en live-verslaggeving ter plaatse. Deze elementen gecombineerd zullen zorgen voor een onvergetelijke Formula 1 Interlagos raceweekend voor zowel toeschouwers ter plaatse als kijkers wereldwijd.

Gerelateerd nieuws

Kan een Formule 1-auto achteruit rijden?

Ja, een Formule 1-auto kan achteruit rijden. Volgens de FIA-regelgeving moet elke...

Hoeveel liter tank zit er in een Formule 1-auto?

Een Formule 1-auto heeft een brandstoftankcapaciteit van ongeveer 120 tot 150 liter,...

Hoe snel is een Formule 1-auto van 0 naar 100?

Een Formule 1-auto accelereert van 0 naar 100 km/u in slechts 2,6...

Wat is de moeilijkste F1 baan?

De moeilijkste F1 baan is het stratencircuit van Monaco. Pierre Gasly noemt...

Wat is de hoogste snelheid ooit gemeten tijdens een F1 race?

De hoogste snelheid ooit gemeten tijdens een F1-race werd bereikt door Valtteri...

Hoe zit een coureur in een formule 1 auto?

Een Formule 1 coureur zit in een bijzonder lage en achterover gekantelde...

Wie heeft de meeste formule 1 races achter elkaar gewonnen?

Max Verstappen heeft het record voor de meeste opeenvolgende overwinningen in de...

Wie is de rijkste formule 1 coureur?

Michael Schumacher is de rijkste Formule 1-coureur ooit, met een geschat vermogen...