Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home Overig Onbreekbare records in de Formule 1
Overig

Onbreekbare records in de Formule 1

21
Mercedes
Foto: Artes Max from Spain

Ondanks de constante drang naar verbetering en recordbrekende prestaties in de Formule 1, zijn er enkele records die waarschijnlijk onaantastbaar blijven, mogelijk voor altijd. De dominante vertoningen van Red Bull en Max Verstappen hebben hen in 2023 record na record zien breken. Echter, er zijn talrijke records – sommige gewild en sommige ongewenst – die waarschijnlijk niet zullen worden verslagen. Hier zijn enkele echt opmerkelijke records voor jou om te ontdekken.

Grootste winstmarge in een race

Ondanks de verschillende dominante tijdperken met Schumacher, Hamilton, Vettel en Verstappen, is geen van deze coureurs in de buurt gekomen van het record voor de grootste winstmarge in een race. Op het gebied van rondetelling wonnen zowel Jackie Stewart (1969 Spaanse GP) als Damon Hill (1995 Australische GP) beide met meer dan twee ronden voorsprong in races met veel uitvallers. Qua racetijd won Stirling Moss een race (1958 Portugese GP) met meer dan vijf minuten voorsprong. In een steeds betrouwbaarder tijdperk van Formule 1 dat streeft naar prestatiepariteit, zijn dergelijke winstmarges waarschijnlijk niet meer te zien.

Records van de oudste coureurs

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers daalt vaak naarmate sporten evolueren, dus het is geen verrassing dat de records voor de oudste coureurs die F1-prestaties behaalden, in de vroege jaren van de sport werden gezet. Sommige coureurs, zoals Fernando Alonso die op 42-jarige leeftijd nog steeds competitief racet, doorbreken het patroon. Maar zelfs dan zou hij nog enkele jaren moeten racen om de records van coureurs als Juan Manuel Fangio, Giuseppe Farina en Luigi Fagioli, die op 53-jarige leeftijd een Grand Prix wonnen, te breken.

F1-winst vanaf de verste startpositie

Het huidige record voor de laagste startpositie om een Grand Prix te winnen, behoort toe aan John Watson, die de Grand Prix van de Verenigde Staten West in 1983 won vanaf een opmerkelijke 22e plaats op de grid. De toenmalige McLaren-coureur kwam terug van een ongebruikelijk slechte kwalificatieprestatie en profiteerde van een competitieve race vooraan om te winnen voor teamgenoot Niki Lauda. Het grootste probleem met het proberen te verslaan van dit record is dat er geen 22 auto’s op de grid zijn. Zelfs als een nieuw team – zoals de Andretti-poging – wordt geaccepteerd op de grid, kan het record alleen worden geëvenaard door wat een ongebruikelijke race zou zijn.

Langste race

De beroemde Canadese GP van 2011, gewonnen op de laatste ronde door Jenson Button, houdt het record voor de langste totale racetijd in de F1-geschiedenis met een duur van meer dan vier uur en vier minuten. Meer dan twee uur hiervan was te wijten aan de zware regenvertraging. De regels zijn echter aangepast om een dergelijk scenario te voorkomen, en nu legt F1 een tijdslimiet van drie uur op vanaf het begin tot het einde van de race. Dit heeft echter niet voorkomen dat F1-racestarts worden uitgesteld, zoals bij de Belgische GP van 2021.

Deze records tonen de ongelooflijke geschiedenis en prestaties in de Formule 1, maar ook hoe de sport en haar regels zijn geëvolueerd. Het is fascinerend om te zien welke records mogelijk nooit zullen worden gebroken, waardoor de prestaties en momenten die ze vertegenwoordigen voor altijd in de geschiedenis van de sport worden gegrift.

Gerelateerd nieuws

De rol van Aerodynamica in Formule 1: Meer dan alleen snelheid

Wanneer we de gloriërende wereld van Formule 1 nader beschouwen, is het...

Achter de schermen: De rol van een Formule 1 Team Strategist

Het succes van een Formule 1 team tijdens een grand prix hangt...

Hoe Formule 1 de wereld van motorsport beïnvloedt

De impact van Formule 1 op de motorsport wereld is onbetwistbaar. Als...

Formule 1’s grootste rivaliteiten: Verhalen die de sport vormden

Door de jaren heen heeft de Formule 1 zich niet alleen onderscheiden...

Formule 1’s meest onvergetelijke comebacks

De wereld van de Formule 1, een synoniem voor snelheid, precisie en...

De wetenschap achter F1 banden: grip, slijtage en strategie

In de wereld van de Formule 1 zijn banden veel meer dan...

Achter de schermen: Een dag in het leven van een F1 monteur

Wat gebeurt er achter de schermen van de glinsterende Formule 1-wereld? Dit...

De meest iconische races in de geschiedenis van Formule 1

Gedurende haar roemruchte geschiedenis heeft de F1 de wereld enkele legendarische Formule...