Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home Overig Onbreekbare records in de Formule 1
Overig

Onbreekbare records in de Formule 1

49
Mercedes
Foto: Artes Max from Spain

In de Formule 1 zijn enkele records die als praktisch onbreekbaar beschouwd worden door de evolutie van de sport en de huidige regelgeving. Bijvoorbeeld, de grootste winstmarge in een race werd vastgesteld door Jackie Stewart en Damon Hill, die races wonnen met meer dan twee ronden voorsprong, en Stirling Moss, die een race won met een tijdsverschil van meer dan vijf minuten. Deze prestaties zijn onwaarschijnlijk te overtreffen in het huidige tijdperk van betrouwbaarheid en nauwere competitie. Verder, het record voor de oudste coureur die een Grand Prix won, wordt nog steeds gehouden door veteranen zoals Juan Manuel Fangio en Luigi Fagioli, die presteerden op 53-jarige leeftijd.

Dit record is moeilijk te breken gezien de dalende gemiddelde leeftijd van de coureurs. Ook de recordwinst van John Watson vanuit de laagste startpositie, de 22e plaats, is bijna onbereikbaar, vooral omdat het huidige aantal auto’s op de grid deze positie niet eens toelaat. Daarnaast blijft de Canadese GP van 2011 de langste race ooit door zware regenvertragingen, met een totale duur van meer dan vier uur; een situatie die waarschijnlijk niet herhaald zal worden vanwege nieuwe tijdsbeperkingen op races. Deze records zijn niet alleen getuigenissen van buitengewone prestaties, maar illustreren ook hoe de regels en de technologie de sport door de jaren heen hebben gevormd.

Grootste winstmarge in een race

Ondanks de verschillende dominante tijdperken met Schumacher, Hamilton, Vettel en Verstappen, is geen van deze coureurs in de buurt gekomen van het record voor de grootste winstmarge in een race. Op het gebied van rondetelling wonnen zowel Jackie Stewart (1969 Spaanse GP) als Damon Hill (1995 Australische GP) beide met meer dan twee ronden voorsprong in races met veel uitvallers. Qua racetijd won Stirling Moss een race (1958 Portugese GP) met meer dan vijf minuten voorsprong. In een steeds betrouwbaarder tijdperk van Formule 1 dat streeft naar prestatiepariteit, zijn dergelijke winstmarges waarschijnlijk niet meer te zien.

Records van de oudste coureurs

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers daalt vaak naarmate sporten evolueren, dus het is geen verrassing dat de records voor de oudste coureurs die F1-prestaties behaalden, in de vroege jaren van de sport werden gezet. Sommige coureurs, zoals Fernando Alonso die op 42-jarige leeftijd nog steeds competitief racet, doorbreken het patroon. Maar zelfs dan zou hij nog enkele jaren moeten racen om de records van coureurs als Juan Manuel Fangio, Giuseppe Farina en Luigi Fagioli, die op 53-jarige leeftijd een Grand Prix wonnen, te breken.

F1-winst vanaf de verste startpositie

Het huidige record voor de laagste startpositie om een Grand Prix te winnen, behoort toe aan John Watson, die de Grand Prix van de Verenigde Staten West in 1983 won vanaf een opmerkelijke 22e plaats op de grid. De toenmalige McLaren-coureur kwam terug van een ongebruikelijk slechte kwalificatieprestatie en profiteerde van een competitieve race vooraan om te winnen voor teamgenoot Niki Lauda. Het grootste probleem met het proberen te verslaan van dit record is dat er geen 22 auto’s op de grid zijn. Zelfs als een nieuw team – zoals de Andretti-poging – wordt geaccepteerd op de grid, kan het record alleen worden geëvenaard door wat een ongebruikelijke race zou zijn.

Langste race

De beroemde Canadese GP van 2011, gewonnen op de laatste ronde door Jenson Button, houdt het record voor de langste totale racetijd in de F1-geschiedenis met een duur van meer dan vier uur en vier minuten. Meer dan twee uur hiervan was te wijten aan de zware regenvertraging. De regels zijn echter aangepast om een dergelijk scenario te voorkomen, en nu legt F1 een tijdslimiet van drie uur op vanaf het begin tot het einde van de race. Dit heeft echter niet voorkomen dat F1-racestarts worden uitgesteld, zoals bij de Belgische GP van 2021.

Deze records tonen de ongelooflijke geschiedenis en prestaties in de Formule 1, maar ook hoe de sport en haar regels zijn geëvolueerd. Het is fascinerend om te zien welke records mogelijk nooit zullen worden gebroken, waardoor de prestaties en momenten die ze vertegenwoordigen voor altijd in de geschiedenis van de sport worden gegrift.

Gerelateerd nieuws

Formule 1 en families: De kinderen van de coureurs van seizoen 2024

Ondanks hun drukke schema’s en de constante druk om te presteren, vinden...

Kan een Formule 1-auto achteruit rijden?

Ja, een Formule 1-auto kan achteruit rijden. Volgens de FIA-regelgeving moet elke...

Hoeveel liter tank zit er in een Formule 1-auto?

Een Formule 1-auto heeft een brandstoftankcapaciteit van ongeveer 120 tot 150 liter,...

Hoe snel is een Formule 1-auto van 0 naar 100?

Een Formule 1-auto accelereert van 0 naar 100 km/u in slechts 2,6...

Wat is de moeilijkste F1 baan?

De moeilijkste F1 baan is het stratencircuit van Monaco. Pierre Gasly noemt...

Wat is de hoogste snelheid ooit gemeten tijdens een F1 race?

De hoogste snelheid ooit gemeten tijdens een F1-race werd bereikt door Valtteri...

Hoe zit een coureur in een formule 1 auto?

Een Formule 1 coureur zit in een bijzonder lage en achterover gekantelde...

Wie heeft de meeste formule 1 races achter elkaar gewonnen?

Max Verstappen heeft het record voor de meeste opeenvolgende overwinningen in de...