Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home Overig Inkomsten F1-Coureurs bij Grand Prix winst
Overig

Inkomsten F1-Coureurs bij Grand Prix winst

30
Carlos Sainz
Foto: Off The Grid

In de wereld van de Formule 1 kunnen de inkomsten van de coureurs astronomische bedragen bereiken, vooral voor de topcoureurs zoals Lewis Hamilton en Max Verstappen. De salarissen die de teams betalen aan hun coureurs lopen jaarlijks op tot tientallen miljoenen dollars. Maar daarnaast kunnen de coureurs ook nog extra inkomsten genereren, afhankelijk van hun prestaties en sponsordeals.

Een van de manieren waarop F1-coureurs extra geld kunnen verdienen is door het winnen van Grand Prix-races. Het prijzengeld dat wordt uitgereikt aan de winnaars van de races kan aanzienlijk zijn. Het prijzengeld varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de rangorde van de coureurs en de teams in het kampioenschap.

De inkomsten van F1-coureurs bestaan niet alleen uit salaris en prijzengeld. Ze kunnen ook profiteren van lucratieve sponsordeals met grote merken en bonusstructuren gebaseerd op het behalen van overwinningen en kampioenschapstitels. Max Verstappen, bijvoorbeeld, is momenteel de bestbetaalde F1-coureur van Nederland. Met zijn nieuwe contract bij Red Bull Racing verdient hij minimaal $40 miljoen per jaar.

In de komende secties van dit artikel zullen we dieper ingaan op het specifieke salaris van Max Verstappen, het vergelijken van zijn inkomen met dat van Lewis Hamilton, en een kijkje nemen in het prijzengeldsysteem van de Formule 1 en hoe dit verdeeld wordt onder de coureurs en teams.

Het salaris van Max Verstappen

Met zijn nieuwe contract bij Red Bull Racing verdient Max Verstappen minimaal $40 miljoen dollar per jaar. Dit indrukwekkende salaris is exclusief bonussen voor overwinningen en titels. In 2022 ontving Verstappen alleen al $20 miljoen dollar aan bonussen, waardoor zijn totale salaris dat jaar uitkwam op $60 miljoen dollar. Voor 2023 wordt geschat dat Verstappen maar liefst $64 miljoen dollar kan bijschrijven op zijn bankrekening.

Verstappen’s inkomen is een afspiegeling van zijn talent en succes in de Formule 1. Als een van de beste coureurs in het veld heeft hij een lucratief contract weten te onderhandelen met Red Bull Racing. Naast zijn salaris en bonussen profiteert Verstappen ook van verschillende persoonlijke sponsordeals, waardoor zijn inkomsten verder toenemen.

Max Verstappen

Aangezien het salaris van Verstappen hoger is dan dat van veel andere F1-coureurs, positioneert hij zichzelf als een van de bestbetaalde coureurs in de sport. Dit illustreert niet alleen zijn talent en prestaties, maar ook de waarde die hij vertegenwoordigt voor zijn team en sponsoren.

Met zijn immense verdiensten en talent blijft Max Verstappen een van de meest opwindende en invloedrijke figuren in de Formule 1. Hij belichaamt de glamour en financiële beloningen die gepaard gaan met succesvol zijn op het hoogste niveau van de autosport.

Salaris Bonussen Totaal inkomen
$40 miljoen $20 miljoen $60 miljoen (2022)
$40 miljoen Verwachte bonussen voor 2023: $24 miljoen Verwachte totale inkomen voor 2023: $64 miljoen

Het salaris van Lewis Hamilton

Lewis Hamilton, voormalig wereldkampioen in de Formule 1, verdient een basissalaris van $55 miljoen dollar per jaar bij Mercedes. Dit is iets minder dan Max Verstappen. Hamilton ontving in 2022 geen bonussen vanwege het ontbreken van overwinningen en titels. Voor 2023 wordt geschat dat Hamilton $65 miljoen dollar kan verdienen, inclusief bonussen.

Jaar Basissalaris Bonussen Totaal inkomen
2022 $55 miljoen $0 $55 miljoen
2023 $55 miljoen $10 miljoen $65 miljoen

Vergelijking van de verdiensten: Max Verstappen vs. Lewis Hamilton

Met het nieuwe contract van Max Verstappen is het verschil in salaris tussen hem en Lewis Hamilton verkleind. Hoewel de exacte details van hun contracten niet bekend zijn, ontvangt Hamilton over het algemeen een hoger basissalaris, maar Verstappen kan meer verdienen met bonussen. In 2023 wordt geschat dat Hamilton $65 miljoen dollar zal verdienen, terwijl Verstappen naar verwachting $64 miljoen dollar zal verdienen.

Het prijzengeld in de Formule 1

Het prijzengeld in de Formule 1 bedraagt ongeveer 1,5 miljard dollar per seizoen. Dit geld komt van twee bronnen: het constructeurskampioenschap en het coureurskampioenschap. Het prijzengeld wordt verdeeld onder alle teams die hebben deelgenomen aan de races gedurende het seizoen. Het winnen van het constructeurskampioenschap levert een bedrag van ongeveer 100 miljoen dollar op, terwijl het winnen van het coureurskampioenschap ongeveer 10 miljoen dollar oplevert.

De verdeling van het prijzengeld is van groot belang voor de teams en coureurs in de Formule 1. Het biedt financiële stimulans en erkenning voor hun prestaties op het circuit. Hierdoor blijft de competitie spannend en is er een extra beloning voor succes. Het prijzengeld kan het verschil maken in de financiële stabiliteit en groei van een team, evenals de carrière van een coureur.

Kampioenschap Bedrag
Constructeurskampioenschap Ongeveer 100 miljoen dollar
Coureurskampioenschap Ongeveer 10 miljoen dollar

De verdeling van het prijzengeld is gebaseerd op de prestaties van de teams en coureurs gedurende het seizoen. Hoe beter een team of coureur presteert, hoe groter het aandeel in het prijzengeld. Dit stimuleert competitiviteit en biedt een extra motivatie om te strijden voor overwinningen en kampioenschappen.

Het prijzengeld in de Formule 1 draagt bij aan de aantrekkingskracht en status van de sport. Het trekt investeerders aan en zorgt voor een gezonde financiële basis voor de teams. Daarnaast heeft het prijzengeld een impact op de contractonderhandelingen van coureurs en kan het invloed hebben op de keuze van teams en de carrière van een coureur. Het is dus een essentieel onderdeel van het succes en de groei van de Formule 1.

Verdeling van het prijzengeld

Het prijzengeld in de Formule 1 wordt verdeeld op basis van de eindstand in het kampioenschap. Hoe hoger een team of coureur eindigt, hoe meer prijzengeld zij ontvangen. Het totale bedrag aan prijzengeld per seizoen bedraagt ongeveer 1,6 miljard dollar.

Het grootste deel van het prijzengeld gaat traditioneel naar de top drie teams, zoals Mercedes, Red Bull en Ferrari. Deze teams hebben de meeste financiële middelen en investeren aanzienlijk in de ontwikkeling van hun auto’s en personeel. Coureurs ontvangen een percentage van het prijzengeld dat hun team verdient, wat kan variëren afhankelijk van hun contractuele afspraken.

george russell
Foto: Above Formula One

Om een beter beeld te krijgen van de verdeling van het prijzengeld, is hier een overzicht van de verdeling van het prijzengeld van het seizoen 2021:

Positie Team Prijzengeld (in miljoenen dollar)
1 Mercedes 200
2 Red Bull 175
3 Ferrari 150
4 McLaren 125
5 Alpine 100
6 Aston Martin 90
7 Alfa Romeo 80
8 Haas 70
9 Williams 60

Zoals te zien is, ontvangt het winnende team, Mercedes, het hoogste bedrag aan prijzengeld. Het bedrag neemt af naarmate de positie in het kampioenschap lager wordt. Dit systeem stimuleert teams en coureurs om betere prestaties te leveren en hoger te eindigen in het kampioenschap.

Veranderingen in de verdeling van het prijzengeld

De Formule 1 heeft aangekondigd dat er veranderingen zullen plaatsvinden in de verdeling van het prijzengeld voor het komende jaar. Deze veranderingen zijn bedoeld om een eerlijkere verdeling van het prijzengeld tussen de teams te bewerkstelligen. Momenteel ontvangt het winnende team ongeveer 17% van het totale prijzengeld, terwijl het laatste team slechts 1% ontvangt. Het nieuwe systeem zal ervoor zorgen dat elke positie meer geld oplevert dan het voorgaande seizoen.

Met de nieuwe verdeling van het prijzengeld wil de Formule 1 ervoor zorgen dat minder succesvolle teams ook een eerlijke beloning ontvangen. Dit zal de competitie binnen de sport versterken en zorgen voor een gelijkmatigere verdeling van middelen tussen de teams. Het exacte schema en de percentages van de nieuwe verdeling zijn nog niet bekendgemaakt, maar het is een stap in de goede richting voor een meer evenwichtige Formule 1.

Sponsoren van Max Verstappen

Max Verstappen heeft verschillende sponsoren die bijdragen aan zijn inkomsten. Een van zijn belangrijkste sponsoren is Red Bull, het team waarvoor hij rijdt in de Formule 1. Daarnaast heeft Verstappen ook persoonlijke sponsoren, zoals CarNext.com, Jumbo Supermarkten en Viaplay. Deze sponsoren dragen bij aan zijn inkomsten buiten zijn salaris en prijzengeld.

Verstappen heeft ook nog andere persoonlijke sponsordeals en samenwerkingen met bedrijven. Zo heeft hij een partnership met Ziggo, een bekende Nederlandse televisie- en internetprovider. Daarnaast heeft Verstappen zijn eigen tribunes op de Red Bull Ring tijdens de Grand Prix van Oostenrijk, waar fans hem kunnen aanmoedigen tijdens de race.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de sponsoren van Max Verstappen:

Sponsor Partner sinds
Red Bull 2014
CarNext.com 2020
Jumbo Supermarkten 2015
Viaplay 2021
Ziggo 2015

Inkomstenbronnen van F1-coureurs

F1-coureurs hebben verschillende inkomstenbronnen die bijdragen aan hun totale verdiensten. Deze inkomstenbronnen omvatten onder andere:

Salaris

Het salaris dat de teams betalen aan de F1-coureurs vormt de basis van hun inkomsten. Dit salaris kan jaarlijks tientallen miljoenen dollars bedragen, vooral voor topcoureurs zoals Max Verstappen en Lewis Hamilton.

Prijzengeld

F1-coureurs kunnen ook aanzienlijk verdienen met prijzengeld. Het totale prijzengeld in de Formule 1 bedraagt ongeveer 1,5 miljard dollar per seizoen. Dit geld wordt verdeeld onder de teams op basis van hun prestaties in het constructeurs- en coureurskampioenschap.

Persoonlijke sponsordeals

Naast hun salaris en prijzengeld kunnen F1-coureurs extra inkomsten genereren door persoonlijke sponsordeals. Deze deals omvatten vaak partnerships en samenwerkingen met merken en bedrijven, waardoor coureurs lucratieve sponsorcontracten kunnen sluiten.

Bonussen

F1-coureurs kunnen ook bonussen verdienen op basis van hun prestaties tijdens het seizoen. Deze bonussen kunnen worden toegekend voor overwinningen, pole positions, snelste rondes en andere prestaties die zijn opgenomen in hun contracten.

Al deze inkomstenbronnen dragen bij aan de totale verdiensten van F1-coureurs, waardoor ze tot een van de bestbetaalde sporters ter wereld behoren.

Inkomstenbronnen Voorbeeld
Salaris Max Verstappen verdient minimaal $40 miljoen per jaar bij Red Bull Racing.
Prijzengeld Winnaar van het constructeurskampioenschap ontvangt ongeveer $100 miljoen.
Persoonlijke sponsordeals Max Verstappen heeft sponsoren zoals Red Bull, CarNext.com, Jumbo Supermarkten en Viaplay.
Bonussen Coureurs kunnen bonussen verdienen voor overwinningen, pole positions en snelste rondes.

Samenvatting van de inkomsten van F1-coureurs

F1-coureurs verdienen enorme bedragen, zowel met hun salaris als met hun inkomsten uit prijzengeld en sponsordeals. In de Formule 1 bedraagt het prijzengeld ongeveer 1,5 miljard dollar per seizoen en wordt verdeeld op basis van de prestaties van de teams en coureurs. Topcoureurs zoals Max Verstappen en Lewis Hamilton verdienen jaarlijks tientallen miljoenen dollars. Met zijn nieuwe contract is Verstappen momenteel de bestbetaalde F1-coureur van Nederland.

Naast het salaris dat de teams betalen, kunnen F1-coureurs ook extra inkomsten genereren door sponsordeals. Max Verstappen heeft bijvoorbeeld partnershipovereenkomsten met Red Bull, CarNext.com, Jumbo Supermarkten en Viaplay. Deze sponsordeals dragen bij aan zijn algehele inkomsten.

In totaal hebben F1-coureurs verschillende inkomstenbronnen, waaronder salaris, prijzengeld en sponsordeals. Het salaris vormt de basis van hun inkomsten, terwijl het prijzengeld en de sponsordeals voor extra inkomsten zorgen. Met hun enorme verdiensten behoren F1-coureurs tot de bestbetaalde atleten ter wereld.

Gerelateerd nieuws

De rol van Aerodynamica in Formule 1: Meer dan alleen snelheid

Wanneer we de gloriërende wereld van Formule 1 nader beschouwen, is het...

Achter de schermen: De rol van een Formule 1 Team Strategist

Het succes van een Formule 1 team tijdens een grand prix hangt...

Hoe Formule 1 de wereld van motorsport beïnvloedt

De impact van Formule 1 op de motorsport wereld is onbetwistbaar. Als...

Formule 1’s grootste rivaliteiten: Verhalen die de sport vormden

Door de jaren heen heeft de Formule 1 zich niet alleen onderscheiden...

Formule 1’s meest onvergetelijke comebacks

De wereld van de Formule 1, een synoniem voor snelheid, precisie en...

De wetenschap achter F1 banden: grip, slijtage en strategie

In de wereld van de Formule 1 zijn banden veel meer dan...

Achter de schermen: Een dag in het leven van een F1 monteur

Wat gebeurt er achter de schermen van de glinsterende Formule 1-wereld? Dit...

De meest iconische races in de geschiedenis van Formule 1

Gedurende haar roemruchte geschiedenis heeft de F1 de wereld enkele legendarische Formule...