De Ferrari SF-25 kende in Miami een dramatische kwalificatie, waarin beide coureurs tegen dezelfde beperkingen aanliepen. Charles Leclerc haalde Q3, maar kon in zijn laatste run geen competitieve ronde neerzetten.
Lewis Hamilton viel zelfs af in Q2, ondanks een poging met een verbeterde setup. De data bevestigt dat Ferrari met name in het eerste en tweede sector flink tekortkomt.
Charles Leclerc verloor in bocht 1 en bocht 11 direct tijd, terwijl hij ook in het krappe middengedeelte moeite had om het juiste ritme te vinden.
Lewis Hamilton daarentegen maakte fouten in zowel bocht 11 als 17. Daardoor strandde hij op P12. Leclerc zette nog één ultieme ronde neer, maar meldde direct via de boordradio:
“Box.”
Hij gaf daarmee aan dat het geen zin meer had. Het verschil met de concurrentie zat voornamelijk in het gebrek aan stabiliteit aan de achterkant en de onvoorspelbare balans.
Zelfs in de laatste sector, waar Ferrari nog competitief oogde, kwam het verschil op de rechte stukken niet in de buurt van wat nodig was om posities te winnen.
Gebrek aan balans en grip overheerst
Tijdens het hele kwalificatieverloop bleef één probleem terugkeren: de instabiliteit van de auto in de langzamere bochten. De SF-25 had duidelijk moeite met overgangen van snelle naar trage secties.
Leclerc moest in meerdere bochten zijn lijn corrigeren, onder andere in bocht 12 waar de auto niet goed instuurde.
“De achterkant voelt los, ik heb geen grip bij het uitaccelereren,” meldde Leclerc tijdens een van zijn rondes.
Opvallend genoeg voelde de auto op gebruikte banden beter aan dan op nieuwe softs. Dit wijst op een structureel probleem met de afstelling en opwarming van de banden.
Ferrari’s moeilijkheden met het activeren van de zachte compound kwamen opnieuw naar voren. Zelfs met een aangepaste voorvleugelafstelling en meerdere out-laps, bleef het gevoel weg.
In vergelijking met Max Verstappen verloor Leclerc in sector 1 meer dan vier tienden, wat het gat met de top pijnlijk zichtbaar maakte.
Dat verschil kon hij in de rest van de ronde niet goedmaken, ondanks een slipstream in het derde gedeelte van de baan.
Ferrari-teambaas Frédéric Vasseur gaf na afloop toe dat het team geen volledige ronde kon samenstellen waarin de auto optimaal presteerde.
Volgens hem zat het probleem niet zozeer in de afstelling of de bandentemperatuur, maar in het niet benutten van het volledige potentieel van de auto.
“We verliezen vier van de vijf tienden in de eerste twee bochten. Dat zegt genoeg over waar we tijd laten liggen.”
Hij benadrukte dat de SF-25 in Jeddah nog de snelste auto was, maar dat het nu vooral draait om het maximaliseren van prestaties binnen een beperkte afstelmarge.
Opnieuw werd de SF-25 betrapt op het missen van neerwaartse druk, wat zich vooral uit in gebrek aan bochtensnelheid.
Ferrari is inmiddels in de situatie beland waarin zelfs Williams met beide auto’s voor Leclerc staat. En hoewel de race-pace doorgaans beter uitvalt dan de kwalificatievorm, is het startpunt in Miami verre van ideaal.
Stabiliteit, downforce en werkvenster blijven kernproblemen
Een ander terugkerend punt van zorg is de afstelling van de SF-25. De auto heeft een extreem smal werkvenster waarin hij presteert.
Zodra de omstandigheden afwijken van dat optimum – zoals bij koelere temperaturen of vochtig asfalt – verliest de auto grip, balans en reactievermogen.
Tijdens de run op nieuwe softs viel het op dat beide coureurs klaagden over een gebrek aan vertrouwen in de achterkant. Bij Leclerc leidde dat tot kleine correcties bij het insturen.
Hamilton daarentegen ging in de fout in bocht 11 en blokkeerde vervolgens bij het ingaan van bocht 17. Beide incidenten tonen aan dat de SF-25 het moeilijk heeft in remzones en krappe sectoren, terwijl vorig jaar de SF-24 daar juist sterk was.
De enige sector waarin Ferrari iets kon laten zien was het laatste gedeelte, waar de rechte lijn snelheid nog competitief was.
Maar dat onderstreept slechts hoe eenzijdig de prestaties zijn: op pure bochtensnelheid schiet de auto tekort, en het potentieel dat wel aanwezig is, komt alleen onder ideale omstandigheden tot uiting.
De derde plaats van Lewis Hamilton in de sprintrace eerder op de dag, was vooral het resultaat van een juiste strategische gok. Ferrari maakte op het juiste moment de overstap naar slicks, terwijl andere teams te lang wachtten.
Zonder die beslissing was een podiumplek onwaarschijnlijk geweest.
Hamilton gaf na afloop aan dat hij alles uit de auto haalde wat erin zat, maar dat het simpelweg niet genoeg was. Ferrari’s snelheid op intermediates was zwak en pas toen de baan opdroogde, konden ze profiteren.
“We moeten updates brengen. Op pure snelheid komen we momenteel tekort.”