Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 circuits Winnaars en verliezers tijdens Grand Prix van Verenigde Staten 2024
F1 circuits

Winnaars en verliezers tijdens Grand Prix van Verenigde Staten 2024

38
fernando alonso
Foto: High Performance

De Verenigde Staten Grand Prix heeft zoals altijd voor een enerverende race gezorgd, met duidelijke winnaars en verliezers op het Circuit of the Americas. De race werd gekenmerkt door onverwachte wendingen, spannende gevechten en strategische beslissingen die een grote impact hadden op de uitkomst.

Max Verstappen liet weer eens zien waarom hij beschouwd wordt als een van de beste coureurs op de grid. Na een uitdagende periode toonde hij in de Verenigde Staten dat hij zijn vorm terug heeft gevonden. Zijn overwinning, hoewel cruciaal, werd ook gekenmerkt door enkele controversiële momenten.

Lando Norris probeerde in de slotfase een gedurfde inhaalactie, waarbij hij buiten de baan ging om Max te passeren. Dit leverde hem echter een tijdstraf op, wat de overwinning van Verstappen bezegelde.

“Wanneer Max krijgt wat hij wil, dan ben je klaar,” aldus een insider, die benadrukte hoe dominant Verstappen kan zijn wanneer de auto perfect voor hem afgesteld is.

Max lijkt opnieuw in vorm te zijn, wat een duidelijk signaal is voor de rest van het seizoen. De kloof met zijn naaste concurrenten wordt groter, en het lijkt erop dat de titel steeds dichterbij komt voor de Nederlander.

Ferrari: verrassend snel zonder upgrades

Ferrari had een verrassend sterke race, ondanks het feit dat zij geen nieuwe upgrades naar Austin brachten. Terwijl teams zoals McLaren en Red Bull met nieuwe onderdelen kwamen, was het Ferrari dat verrassend competitief bleek.

Charles Leclerc leidde een groot deel van de race en bouwde zelfs een voorsprong van dertien seconden op. Dit sterke optreden laat zien dat Ferrari, ondanks eerdere tegenslagen, nog steeds mee kan doen aan de top.

“We hebben geen upgrades meegenomen, maar waren toch sneller,” zei een Ferrari-woordvoerder, duidelijk verbaasd over hun prestaties dit weekend.

De race liet opnieuw zien dat Ferrari sterk kan presteren tijdens de races, zelfs wanneer de kwalificatie minder succesvol is. Dit biedt hoop voor de aankomende races.

Lees ook:  Vooruitblik en voorspellingen voor de 2024 Verenigde Staten GP

McLaren: sterke strategie, maar teleurstellende straf

McLaren had een gemengde race in Austin. Lando Norris wist op indrukwekkende wijze van P4 naar P2 te klimmen, en het leek erop dat hij Verstappen serieus kon uitdagen voor de overwinning. Helaas gooide een tijdstraf roet in het eten, waardoor hij uiteindelijk niet de felbegeerde overwinning kon pakken.

McLaren koos voor een gedurfde strategie door langer op de banden te blijven rijden dan de meeste andere teams, wat hen in de positie bracht om in de slotfase te vechten voor de overwinning.

De tijdstraf voor Norris was echter een pijnlijk moment voor het team, en het benadrukt hoe belangrijk het is om binnen de regels te blijven, zelfs in het heetst van de strijd.

Voor Mercedes was de Grand Prix van de Verenigde Staten er een om snel te vergeten. Vanaf het begin van het weekend had het team te maken met strategische fouten en slechte prestaties.

Lewis Hamilton, die zich normaal sterk weet te kwalificeren, eindigde in de kwalificatie op een teleurstellende 19e plaats. George Russell, die in een goede positie leek te zitten, crashte tijdens de kwalificatie, wat zijn race volledig verpestte.

“Het was echt gênant om naar te kijken,” gaf een Mercedes-teamlid toe. “We begonnen goed aan het weekend, maar het leek alsof alles uit elkaar viel op zaterdag en zondag.”

De race zelf bracht geen verbetering voor Mercedes, en het team zal hard moeten werken om terug te keren naar de vorm waarmee ze eerder in het seizoen succes boekten.

Diverse vormcrisissen

Alex Albon, die eerder in het seizoen indrukwekkende prestaties leverde, lijkt momenteel in een vormcrisis te zitten. Zijn teamgenoot heeft hem in de laatste races overtroffen, wat zorgwekkend is voor de Thai.

Lees ook:  Uitslag van Sprintrace Verenigde Staten 2024

De race in Austin liet opnieuw zien dat Albon moeite heeft om op het niveau van zijn concurrenten te presteren. Terwijl hij eerder nog vijfsterrenprestaties leverde, lijkt zijn vorm nu volledig verdwenen te zijn. De druk op Albon neemt toe, en hij zal snel moeten verbeteren als hij zijn positie in de Formule 1 wil behouden.

“Het is helaas zijn tijd bij Red Bull,” werd er gezegd binnen het team, wat erop wijst dat de toekomst van Pérez onzeker is.

Sergio Pérez kende opnieuw een moeilijk weekend. Terwijl Max Verstappen met gemak de overwinning behaalde, worstelde Pérez met zijn auto en kon hij niet het tempo van zijn teamgenoot bijbenen.

Hoewel hij niet slecht presteerde volgens zijn eigen standaarden, lijkt het erop dat zijn tijd bij Red Bull op zijn einde loopt. De prestaties van Pérez blijven achter, en zijn toekomst bij het team hangt aan een zijden draadje.

CoureurTeamResultaat
Max VerstappenRed Bull1e plaats
Lando NorrisMcLaren2e plaats (na straf)
Charles LeclercFerrari3e plaats
Sergio PérezRed BullTeleurstellend
Alex AlbonWilliamsVormcrisis
George RussellMercedesCrash in kwalificatie

Aston Martin en Fernando Alonso

Een van de grootste verliezers van het weekend was Aston Martin, en in het bijzonder Fernando Alonso. De Spanjaard, die normaal bekend staat om zijn vechtlust en sterke prestaties, had een moeilijk weekend.

Zijn gevecht met een jongere coureur verliep niet zoals gehoopt, en het team wist geen indruk te maken in Austin. Aston Martin had gehoopt om dichter bij de topteams te komen, maar hun prestaties bleven ver achter.

De Verenigde Staten Grand Prix was een race vol hoogte- en dieptepunten, waarbij enkele coureurs en teams boven verwachting presteerden, terwijl anderen ver onder de maat bleven.

Max Verstappen bewees opnieuw waarom hij de favoriet is voor de titel, terwijl teams zoals Mercedes en Aston Martin veel werk te doen hebben om weer competitief te worden. Het belooft een spannend vervolg van het seizoen te worden, zonder de focus op toekomstperspectieven te leggen.

Gerelateerd nieuws

De Grand Prix van de Verenigde Staten 2024: extreme hitte en onvoorspelbaar weer

De Grand Prix van de Verenigde Staten 2024, die op 20 oktober...

Tropische storm en onweersbuien: GP Singapore 2024 onder dreiging van noodweer

De Grand Prix van Singapore 2024 staat voor de deur, en het...

Hoe coureurs zich voorbereiden op de GP van Singapore

De Grand Prix van Singapore is een ware test voor zowel lichaam...

Verstappen hoopt op droge race in Baku: ‘Wind kan een uitdaging zijn’

Max Verstappen kijkt uit naar een grotendeels droog en warm Formule 1-weekend...

Chaotische straten van Baku: Wat we mogen verwachting van de GP Azerbaijan

Het circuit van Baku staat bekend om zijn unieke, chaotische karakter. Met...

Laatste updates en verwachtingen voor de vrije training van de GP van Azerbeidzjan in 2024

De eerste vrije training start om 11:30 uur Nederlandse tijd, gevolgd door...

Wie van de huidige grid blinkt altijd uit op Baku City Circuit?

In de Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan is Max Verstappen de...

Waarom kwalificatie cruciaal is voor GP Azerbeidzjan in 2024

De kwalificatie voor de Grand Prix van Azerbeidzjan speelt een cruciale rol...