Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home Overig Hoe de aandrijfas kracht overbrengt in een Formule 1-auto
Overig

Hoe de aandrijfas kracht overbrengt in een Formule 1-auto

33
Carlos Sainz Ferrari
Foto: Eustace Bagge

De aandrijfas in een Formule 1-auto is een essentieel onderdeel dat de immense kracht van de motor naar de achterwielen overbrengt. Dit technische hoogstandje moet niet alleen bestand zijn tegen extreme belastingen en hoge temperaturen, maar ook zo licht mogelijk zijn om de prestaties van de auto te optimaliseren.

Het verbindt de versnellingsbak met het differentieel, waardoor het vermogen efficiënt wordt omgezet in snelheid.

Gemaakt van geavanceerde materialen zoals hoogwaardig staal of titanium, kan de aandrijfas in een F1-auto koppels tot 2000 Nm aan, genoeg om enorme krachten op te vangen.

ParameterWaarde
Maximale torsiebelasting5000+ Nm
Maximale rotatiesnelheid15.000+ RPM
Gewicht1,5 – 2,5 kg
Efficiëntie>98%

Nauwkeurige balancering en uitlijning zijn essentieel om trillingen te minimaliseren en de betrouwbaarheid te garanderen tijdens de zware omstandigheden van een raceweekend.

Zoals een F1-engineer zegt: “De aandrijfas is als de levensader van de auto. Zonder een perfect functionerende aandrijfas maakt het motorvermogen geen verschil.”

Verfijning en innovatie

Formule 1-teams investeren voortdurend in het verbeteren van de prestaties van hun auto’s, en de aandrijfas is daarop geen uitzondering. Innovaties op het gebied van materiaaltechnologie hebben geleid tot de ontwikkeling van lichtere en sterkere legeringen die de efficiëntie verhogen en het gewicht verminderen.

Titanium en koolstofvezel zijn veelgebruikte materialen die een aanzienlijke gewichtsbesparing opleveren zonder aan sterkte in te boeten.

Daarnaast zorgen geavanceerde coatings, zoals diamantachtige koolstof, voor minder wrijving en verbeterde duurzaamheid. Hierdoor kan de aandrijfas langer meegaan onder de extreme omstandigheden van een Grand Prix.

ferrari
Foto: Overtake Fans

Een defecte aandrijfas kan rampzalige gevolgen hebben, zoals we in het verleden bij enkele dramatische uitvalbeurten hebben gezien. Daarom besteden teams veel aandacht aan het ontwerp, de productie en het onderhoud van deze cruciale component.

De aandrijfas vormt de mechanische schakel tussen de hybride krachtbron en de achterwielen. Deze verbinding is essentieel voor het omzetten van de kracht van de motor in snelheid op het circuit.

De motor levert zijn vermogen via de versnellingsbak aan de aandrijfas, die op zijn beurt de beweging doorgeeft aan het differentieel. Het differentieel verdeelt het vermogen over de achterwielen, wat cruciaal is voor optimale grip, vooral in bochten.

Aan beide uiteinden van de aandrijfas zitten gewrichten, de homokinetische koppelingen, die de krachten soepel overbrengen, zelfs wanneer de ophanging beweegt en de hoek van de aandrijfas verandert. Hierdoor blijft de krachtsoverdracht stabiel, ongeacht de bewegingen van de auto op het circuit.

Precisie en balans: essentieel voor topprestaties

De precisie in de vervaardiging en balancering van een Formule 1-aandrijfas is van groot belang. Zelfs de kleinste onbalans kan leiden tot trillingen, wat niet alleen de prestaties beïnvloedt, maar ook de betrouwbaarheid in gevaar brengt. Teams maken gebruik van geavanceerde balanceermachines om te zorgen dat de aandrijfas tot op microgramniveau in balans is.

Dit zorgt ervoor dat de kracht efficiënt en zonder verlies wordt overgebracht, wat cruciaal is voor de stabiliteit van de auto.

Daarnaast moet de aandrijfas perfect uitgelijnd zijn met de versnellingsbak en het differentieel. Teams gebruiken lasertechnieken om te zorgen voor een naadloze uitlijning, waardoor wrijving en overmatige warmteontwikkeling worden geminimaliseerd.

TeamGewicht (kg)Max. Koppel (Nm)Efficiëntie (%)Levensduur (km)
Red Bull1.8115099.23500
Mercedes1.9110099.13300
Ferrari2.0108098.93400
McLaren1.7105099.03200

Deze nauwkeurigheid helpt niet alleen om mechanische problemen te voorkomen, maar zorgt ook voor optimale prestaties tijdens de race.

De zoektocht naar lichtere en sterkere materialen speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van F1-aandrijfassen. Waar aandrijfassen traditioneel van staal werden gemaakt, worden nu vaak lichtere materialen zoals titanium en koolstofvezel gebruikt.

Titanium biedt een uitstekende sterkte-gewichtsverhouding en kan tot 40% lichter zijn dan staal, zonder aan sterkte in te boeten.

Composietmaterialen zoals koolstofvezel bieden nog meer voordelen. Ze zijn niet alleen lichter, maar kunnen ook worden afgestemd op specifieke belastingsrichtingen. Dit maakt het mogelijk om aandrijfassen te ontwerpen die precies daar sterk zijn waar het nodig is, terwijl ze elders lichter blijven.

Krachtsoverbrenging in detail

De krachtsoverbrenging van een Formule 1-auto is een indrukwekkend proces. De hybride krachtbron, die bestaat uit een V6-turbomotor en elektrische componenten, levert meer dan 1000 pk aan vermogen. Deze kracht wordt via de versnellingsbak naar de aandrijfas geleid, die het vermogen overbrengt naar de achterwielen.

De versnellingsbak, een sequentieel systeem met acht versnellingen, zet het hoge toerental van de motor om in een bruikbaar koppel voor de wielen. De aandrijfas, gemaakt van geavanceerde materialen zoals titanium, kan koppels tot wel 2000 Nm verwerken, wat vergelijkbaar is met de kracht die nodig is om een middelgrote auto op te tillen.

Charles Leclerc Ferrari
Foto: Steffen Prößdorf

Om deze enorme krachten te weerstaan en trillingen te minimaliseren, worden speciale coatings en smeermiddelen toegepast.

ComponentFunctieBelasting
MotorGenereren van vermogen>1000 pk
VersnellingsbakOmzetten toerental8 versnellingen
AandrijfasOverbrengen krachtTot 2000 Nm
DifferentieelVerdelen krachtVariabel per wiel

De ontwikkelingen in materiaaltechnologie en productie zorgen ervoor dat de aandrijfas van een Formule 1-auto steeds lichter en sterker wordt. Innovaties zoals additive manufacturing maken het mogelijk om complexe structuren te ontwerpen die de sterkte verder verhogen, terwijl het gewicht wordt verminderd.

Geavanceerde coatings, zoals DLC, verminderen de wrijving en verlengen de levensduur van de aandrijfas. Dit helpt om slijtage te verminderen en de prestaties te optimaliseren, zelfs onder de extreme omstandigheden van een Grand Prix.

Gerelateerd nieuws

Koelsystemen voor optimale prestaties van een Formule 1-auto

Koelsystemen zijn onmisbaar voor de prestaties van Formule 1-auto’s. Ze voorkomen oververhitting...

Hoe Formule 1-auto’s op topsnelheid effectief kunnen remmen

Formule 1-auto’s kunnen dankzij een combinatie van geavanceerde technologieën en aerodynamische ondersteuning...

De werking van voor- en achtervleugels op de snelheid van een Formule 1-auto

Voor- en achtervleugels zijn belangrijk voor de prestaties van Formule 1-auto’s. De...

Zo werkt de verbrandingsmotor (ICE) in een Formule 1-auto

De verbrandingsmotor (ICE) in een Formule 1-auto is een technisch hoogstandje dat...

Hoe de monocoque coureurs beschermt tijdens races

De monocoque is dé kern van de veiligheid in Formule 1-auto’s. Deze...

Het belang van het chassis voor de prestaties van een Formule 1-auto

Het chassis van een Formule 1-auto is het centrale structurele element dat...

Hoeveel geld verdienen Formule 1-teambazen?

Formule 1-teambazen behoren tot de best betaalde professionals in de autosport, met...

Christian Horner’s vermogen: Red Bull-teambaas verdient miljoenen

Christian Horner heeft in 2024 een geschat vermogen van ongeveer 50 miljoen...