Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home Overig Hoeveel geld verdienen Formule 1-teambazen?
Overig

Hoeveel geld verdienen Formule 1-teambazen?

106
stella mclaren
Foto: Formula.Voyage

Formule 1-teambazen behoren tot de best betaalde professionals in de autosport, met salarissen die in de miljoenen euro’s lopen. Toto Wolff van Mercedes is de hoogst betaalde teambaas met een geschat jaarsalaris van minimaal 16 miljoen euro.

Christian Horner van Red Bull Racing volgt op de tweede plaats met een salaris tussen de 8 en 12 miljoen euro per jaar. Andere topteambazen zoals Frederic Vasseur van Ferrari en Andrea Seidl van Audi kunnen rekenen op een jaarlijks inkomen van 6 tot 8 miljoen euro.

Deze salarissen vallen buiten het budgetplafond van de Formule 1 en worden aangevuld met prestatiebonussen en andere financiële prikkels.

“Het salaris van de teambazen valt, net als het salaris van de coureurs, niet onder het budgetplafond. De drie best verdienende teamleden zijn hier namelijk van uitgezonderd,” aldus een bron binnen de Formule 1.

Deze hoge salarissen weerspiegelen de cruciale rol die teambazen spelen in het succes van hun teams en de enorme financiële belangen die gemoeid zijn met de sport.

FunctieGeschat jaarsalaris (in miljoenen euro’s)
Topcoureur (bijv. Max Verstappen)55
Teambaas topteam (bijv. Toto Wolff)9-10
Technisch directeur topteam2-5
Hoofdingenieur1-3
Teambaas middenteam1-5
Middenvelder coureur6-20

Ze zijn verantwoordelijk voor het managen van budgetten die in de honderden miljoenen euro’s lopen, het aansturen van honderden medewerkers, en het nemen van strategische beslissingen die het verschil kunnen maken tussen winst en verlies op de baan.

Verschillen tussen topteams en kleinere teams

De salarissen van teambazen vertonen aanzienlijke verschillen, waarbij de leiders van topteams beduidend meer verdienen dan hun collega’s bij kleinere teams. Deze discrepantie is grotendeels te wijten aan de prestaties en financiële slagkracht van de teams.

Topteams zoals Mercedes, Red Bull Racing en Ferrari hebben doorgaans grotere budgetten en meer middelen tot hun beschikking. Dit stelt hen in staat om hun teambazen rianter te belonen. Toto Wolff van Mercedes, met zijn geschatte jaarsalaris van minimaal 16 miljoen euro, staat aan de top van de salarisladder.

Toto Wolff
Foto: F1 Short News

Christian Horner volgt op de voet met een jaarlijks inkomen tussen de 8 en 12 miljoen euro. Deze bedragen weerspiegelen niet alleen hun persoonlijke prestaties, maar ook het consistente succes van hun teams in het constructeurskampioenschap.

Teambazen van middenvelders en achterhoedeteams verdienen aanzienlijk minder, hoewel exacte cijfers niet openbaar zijn. Het is aannemelijk dat hun salarissen in de lagere miljoenen of honderdduizenden euro’s liggen, afhankelijk van de financiële situatie en prestaties van hun team.

“De afgelopen week vonden er in de koningsklasse van de autosport veel verschuivingen plaats qua teambazen. Frederic Vasseur trekt per direct naar Ferrari als opvolger van Mattia Binotto, Andrea Seidl verruilt McLaren voor Audi, Andrea Stella werd gepromoveerd tot nieuwe teambaas bij McLaren en Jost Capito vertrok bij Williams.”

Deze recente verschuivingen in het teambazenlandschap illustreren de dynamiek en het belang van deze posities binnen de Formule 1. Met elke wissel kunnen ook salarisstructuren veranderen, afhankelijk van de onderhandelingspositie en ervaring van de nieuwe teambaas.

Lees ook:  Toto Wolff verwelkomt nieuwe F1-teambaas in 'piranha club' met waarschuwing

Factoren die het salaris van een teambaas beïnvloeden

Het salaris van een Formule 1-teambaas wordt bepaald door verschillende factoren die samenhangen met de prestaties van het team, de ervaring van de teambaas en de financiële situatie van het team. Deze elementen spelen een cruciale rol in de onderhandelingen en uiteindelijke beloning van deze topfunctionarissen.

Een van de primaire factoren is het succes van het team op de baan. Teambazen die consistent goede resultaten boeken en hun team naar overwinningen en kampioenschappen leiden, kunnen hogere salarissen en bonussen bedingen.

Dit verklaart waarom figuren als Wolff en Horner, die aan het roer staan van de meest succesvolle teams van de afgelopen jaren, tot de best betaalde teambazen behoren. De ervaring en reputatie van de teambaas spelen ook een significante rol.

Teambazen met een bewezen staat van dienst in het managen van succesvolle teams of het doorvoeren van belangrijke verbeteringen binnen een organisatie, kunnen vaak een hoger salaris onderhandelen. Hun expertise en netwerk binnen de sport maken hen waardevoller voor teams die streven naar succes.

De financiële gezondheid en middelen van het team zijn eveneens bepalend. Grotere teams met meer sponsorinkomsten en een groter budget hebben doorgaans meer ruimte om hun topmanagement beter te belonen. Dit verklaart deels waarom teambazen van topteams aanzienlijk meer verdienen dan hun collega’s bij kleinere teams.

Bonussen en prestatiegerichte beloningen

Naast hun basissalaris kunnen teambazen rekenen op aanzienlijke bonussen en prestatiegerichte beloningen. Deze extra vergoedingen zijn vaak gekoppeld aan de prestaties van het team in het constructeurskampioenschap en andere meetbare doelstellingen.

Prestatiebonussen vormen een belangrijk onderdeel van het totale vergoedingspakket van een teambaas. Deze bonussen kunnen gebaseerd zijn op verschillende criteria:

  • Positie in het constructeurskampioenschap
  • Aantal overwinningen in een seizoen
  • Behalen van podiumplaatsen
  • Verbetering ten opzichte van voorgaande seizoenen
  • Efficiënt budgetbeheer

De exacte bedragen van deze bonussen worden zelden openbaar gemaakt, maar ze kunnen oplopen tot miljoenen euro’s voor de meest succesvolle teambazen. Bij topteams kunnen deze bonussen een substantieel deel van het totale inkomen vormen.

Lees ook:  Horner onthult: 'Marko wilde Ricciardo al maanden geleden ontslaan'
Christian Horner
Foto: ScuderiaFans

Naast financiële bonussen kunnen teambazen ook andere vormen van prestatiegerichte beloningen ontvangen, zoals:

  • Aandelenopties in het team of moederbedrijf
  • Langetermijn incentiveplannen
  • Verbeterde secundaire arbeidsvoorwaarden bij het behalen van doelstellingen

Deze beloningsstructuren zijn ontworpen om teambazen te motiveren en hun belangen op één lijn te brengen met die van het team en de aandeelhouders. Ze stimuleren langetermijndenken en strategische besluitvorming die bijdraagt aan het duurzame succes van het team.

Type beloningBeschrijvingPotentiële waarde
BasissalarisVast jaarlijks inkomen€6 – €16 miljoen
PrestatiebonusGekoppeld aan teamresultatenTot enkele miljoenen euro’s
AandelenoptiesRecht om aandelen te kopen tegen vooraf bepaalde prijsVarieert per team en prestatie
Langetermijn incentivesBeloningen voor meerjarige prestatiesKan oplopen tot miljoenen over meerdere jaren

Het is belangrijk op te merken dat deze beloningsstructuren kunnen variëren per team en afhankelijk zijn van individuele onderhandelingen. Topteams hebben doorgaans meer financiële ruimte om uitgebreide bonusregelingen aan te bieden, terwijl kleinere teams mogelijk creatievere oplossingen moeten zoeken om hun teambazen te belonen en te behouden.

Vergelijking met andere topfuncties

Om de salarissen van Formule 1-teambazen in perspectief te plaatsen, is het nuttig deze te vergelijken met andere hooggeplaatste functies binnen de sport. Deze vergelijking biedt inzicht in de waardering van verschillende rollen en de financiële hiërarchie binnen de Formule 1.

Topcoureurs behoren doorgaans tot de best betaalde professionals in de Formule 1. Kampioenen zoals Lewis Hamilton en Max Verstappen verdienen jaarlijks tientallen miljoenen euro’s, vaak meer dan hun teambazen. Hun salarissen kunnen oplopen tot 40-50 miljoen euro per jaar, exclusief bonussen en sponsordeals.

Technisch directeuren en hoofdingenieurs, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de auto’s, verdienen ook aanzienlijke bedragen. Hun salarissen liggen meestal lager dan die van topteambazen, maar kunnen nog steeds in de miljoenen euro’s lopen, afhankelijk van hun ervaring en het team waarvoor ze werken.

stella mclaren
Foto: Formula.Voyage

Commerciële directeuren en marketingmanagers van Formule 1-teams hebben ook goedbetaalde posities, maar hun salarissen liggen doorgaans lager dan die van teambazen en topcoureurs. Hun vergoedingen kunnen variëren van enkele honderdduizenden tot een paar miljoen euro per jaar, afhankelijk van de grootte en het succes van het team.

“Het salaris van de teambazen valt, net als het salaris van de coureurs, niet onder het budgetplafond. De drie best verdienende teamleden zijn hier namelijk van uitgezonderd, de rest van alle salarissen dient wel binnen de budgetcap te blijven.”

Deze uitspraak onderstreept de speciale positie die teambazen en topcoureurs innemen binnen de financiële structuur van Formule 1-teams. Hun salarissen vallen buiten de beperkingen van het budgetplafond, wat teams de flexibiliteit geeft om competitief te blijven in het aantrekken en behouden van toptalent in deze cruciale posities.

Hier is een globale vergelijking van de salarisranges voor verschillende topfuncties:

FunctieGeschatte salarisrange (per jaar)
Topcoureurs€20 – €50 miljoen
Teambazen€6 – €16 miljoen
Technisch directeuren€2 – €5 miljoen
Hoofdingenieurs€1 – €3 miljoen
Commerciële directeuren€500.000 – €2 miljoen

Blijf op de hoogte

Gerelateerd nieuws

Christian Horner’s vermogen: Red Bull-teambaas verdient miljoenen

Christian Horner heeft in 2024 een geschat vermogen van ongeveer 50 miljoen...

Wie is Christian Horner’s vrouw, Geri Halliwell?

Geri Halliwell, geboren op 6 augustus 1972 in Watford, Engeland, is een...

De vriendschap tussen Max Verstappen en Lando Norris

Ondanks hun verschillende teams en de felle rivaliteit op de baan, hebben...

Gewicht van Formule 1-banden: ‘Cruciaal voor prestaties en strategie’

Een Formule 1-band weegt ongeveer 9 tot 10 kilogram. Dit gewicht lijkt...

Formule 1-motoren: De progressie van cilinders en pk’s

Formule 1-auto’s rijden nu rond met een 1,6-liter V6-turbomotor die zes cilinders...

Max Verstappen: Verrassende voorkeur voor PSV Eindhoven

Max Verstappen, de drievoudig wereldkampioen in de Formule 1, heeft een verrassende...

Kleurplaten van de coureurs voor Formule 1 fans

Voor Formule 1-fans is er weinig leuker dan hun liefde voor de...

De materialen die worden gebruikt in de productie van F1-banden

Formule 1-banden zijn niet zomaar een stel rubbers die je onder een...