Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 kalender Guenther Steiner wint in rechtszaak tegen Haas: ‘Gebruik van logo’s artistieke keuze’
F1 kalender

Guenther Steiner wint in rechtszaak tegen Haas: ‘Gebruik van logo’s artistieke keuze’

118
Günther Steiner
Foto: Josh Revell

De rechtszaak die Haas Automation had aangespannen tegen voormalig teambaas Guenther Steiner is door een Amerikaanse rechter afgewezen. Dit conflict draaide om Steiners autobiografie ‘Surviving to Drive’, waarin Haas volgens hen onrechtmatig hun handelsmerken gebruikte.

De rechter oordeelde echter dat het gebruik van Haas-logo’s in het boek valt onder ‘fair use’ en beschermd wordt door het First Amendment. Dit is een belangrijke overwinning voor Steiner in zijn juridische strijd met zijn voormalige werkgever.

In mei 2023 diende Haas Automation, het bedrijf van Gene Haas, de rechtszaak in. Ze beweerden dat Steiner en zijn uitgever Ten Speed Press inbreuk hadden gemaakt op hun handelsmerken door zonder toestemming Haas-branding en logo’s te gebruiken.

Volgens Haas was dit gedaan voor “persoonlijk financieel gewin en onrechtmatige winst” van Steiner, en het boek had tot januari 2023 al minstens $4.500.000 aan inkomsten opgeleverd.

De rechter merkte op: “Het boek vertelt Steiners ervaringen als teambaas van het Haas F1 Team tijdens het seizoen 2022. Het gebruik van foto’s met daarop de Haas-merken is een artistieke keuze om extra context te bieden over het seizoen 2022 met het Haas F1 Team.”

De juridische strijd tussen Steiner en Haas

De afwijzing van de rechtszaak door de Amerikaanse rechter markeert een belangrijk keerpunt in de juridische strijd tussen Guenther Steiner en Haas Automation. Deze rechtszaak was slechts één van de twee lopende rechtszaken tussen de partijen; de tweede zaak wordt verwacht pas volgend jaar te worden behandeld.

De kern van het conflict was Steiners autobiografie, die zijn ervaringen als teambaas van het Haas F1 Team in 2022 beschrijft. Haas Automation beweerde dat het gebruik van hun handelsmerken zonder toestemming onrechtmatig was en dat Steiner en zijn uitgever financiële winst behaalden ten koste van hun merk.

Lees ook:  Guenther Steiner over de échte reden achter het vertrek bij Haas

De verdediging van Steiner voerde aan dat het gebruik van de Haas-logo’s onder ‘fair use’ valt en dat het beschermd is door het First Amendment. Dit argument bleek doorslaggevend te zijn voor de uitspraak van de rechter.

De uitspraak van de rechter

De uitspraak van de Amerikaanse rechter, André Birotte Jr., was een duidelijke overwinning voor Guenther Steiner. De rechter oordeelde dat het gebruik van de Haas-merken in het boek artistiek relevant was en niet misleidend voor de lezers. Hij stelde:

“Het boek vertelt Steiners ervaringen als teambaas van het Haas F1 Team tijdens het seizoen 2022. Het gebruik van foto’s met daarop de Haas-merken is een artistieke keuze om extra context te bieden over het seizoen 2022 met het Haas F1 Team.”

De rechter benadrukte dat er “geen expliciete aanwijzing, openlijke claim of expliciete onjuiste verklaring is dat de ‘bron van het werk’ Haas Automation is”. Hij erkende dat de foto op de omslag misschien een goedkeuring of sponsoring zou kunnen impliceren, maar concludeerde dat er geen misleidende verklaringen waren door het gebruik van de Haas-merken.

Deze uitspraak was gebaseerd op de zogenaamde Rogers-test, die voortkomt uit een eerdere rechtszaak, Rogers v. Grimaldi. Deze test beschermt het gebruik van merken in artistieke werken, zolang dit gebruik artistiek relevant is en niet misleidend.

Implicaties voor toekomstige zaken

Deze uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben voor toekomstige conflicten tussen sportpersoonlijkheden en hun (voormalige) werkgevers over het gebruik van merken en logo’s in autobiografieën en andere publicaties.

De rechter heeft duidelijk gemaakt dat het gebruik van merken in een autobiografische context vaak als ‘fair use’ zal worden beschouwd, vooral als ze relevant zijn voor het verhaal.

Lees ook:  Red Bull's 'magische vloer': laatste hoop om McLaren in te halen?

Dit kan auteurs en uitgevers meer vertrouwen geven bij het publiceren van soortgelijke werken, wetende dat ze een sterke juridische basis hebben als ze worden aangeklaagd voor het gebruik van merken of logo’s.

Aan de andere kant kunnen bedrijven hun contracten met werknemers en partners beter formuleren, met duidelijke clausules over het gebruik van merken en logo’s in toekomstige publicaties.

De bredere context van de rechtzaak

Het conflict tussen Guenther Steiner en Haas Automation moet gezien worden in de bredere context van Steiners vertrek bij het Haas F1 Team. Steiner was teambaas van Haas F1 van 2016 tot 2023, maar verliet het team voor het seizoen van 2024 na gesprekken met teameigenaar Gene Haas.

Sinds zijn vertrek is Steiner actief gebleven in de Formule 1, vaak in een mediarol. Hij heeft verschillende races bezocht en media-optredens gedaan, wat mogelijk de spanning tussen hem en zijn voormalige werkgever heeft vergroot.

De rechtszaak over het boek is niet de enige juridische strijd tussen Steiner en Haas. In North Carolina, de thuisstaat van het F1-team, loopt nog een tweede rechtszaak.

Hierin claimt Steiner onbetaalde commissies tussen 2021 en 2023, evenals het ongeautoriseerde gebruik van zijn beeltenis in promotiemateriaal en merchandise. Hij beweert dat Haas de arbeidsovereenkomst heeft geschonden.

Blijf op de hoogte

Gerelateerd nieuws

Verstappen op jacht naar vierde zege op rij in Austin: ‘COTA ligt me gewoon’

De Grand Prix van de Verenigde Staten 2024 op het Circuit of...

Haas F1 team krijgt financiële boost na opvallende prestaties in 2024

Het Haas F1 team heeft een aanzienlijke financiële injectie ontvangen van teameigenaar...

Mazepin’s verrassende terugkeer naar de Formule 1?

Nikita Mazepin, de voormalige Formule 1-coureur, heeft verrassend genoeg een stap dichter...

Carlos Sainz in het middelpunt na Toto Wolff’s verrassende uitspraken

Carlos Sainz in het middelpunt: Toto Wolff’s verrassende uitspraken Carlos Sainz bevindt...

Hoe laat begint de F1 GP Canada 2024?

De Formule 1 Grand Prix van Canada 2024 vindt plaats op het...

Charles Leclerc gewaarschuwd niet zijn ‘eigen doodvonnis’ te tekenen voorafgaand aan samenwerking met Hamilton

De impact van Hamiltons overstap naar Ferrari Ferrari’s feitelijke kopman, Marc Priestley,...

Leclerc: Sainz “over het randje” in F1 Chinese GP sprint

De aanval van Sainz leidt tot teamconflict In de Grand Prix van...

Verstappen domineert vanaf de vierde startplek in de Chinese GP sprint van 2024

Overzicht van de race Tijdens de spannende sprint van de Formule 1...