Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Verstappen uit zorgen over Red Bulls prestaties
F1 nieuws

Verstappen uit zorgen over Red Bulls prestaties

136
max verstappen
Foto: F1 Vision

Max Verstappen heeft zijn bezorgdheid geuit over de recente prestaties van Red Bull Racing. De drievoudig wereldkampioen heeft de afgelopen vier races niet gewonnen en stond twee keer niet op het podium, iets wat sinds 2019 niet meer is voorgekomen.

De RB20, die aanvankelijk als revolutionair werd beschouwd, lijkt nu de prestaties van de auto negatief te beïnvloeden. Verstappen benadrukt dat de focus van het team moet liggen op het verbeteren van de auto, aangezien het veld nu veel dichter bij elkaar ligt en teams als McLaren en Mercedes significante vooruitgang hebben geboekt.

Dalende vorm van Red Bull

De dominantie van Red Bull Racing lijkt af te nemen na een indrukwekkende start van het seizoen. In de eerste vijf races leek het team op weg naar het verbreken van vele records, maar de situatie is nu omgekeerd. Max Verstappen heeft in vier opeenvolgende races niet gewonnen en stond twee keer niet op het podium, wat sinds 2021 en 2019 respectievelijk niet meer was voorgekomen. Deze negatieve trend is een duidelijk teken dat het veld veel dichter bij elkaar is gekomen.

De RB20, die aanvankelijk als een revolutionair ontwerp werd gezien, blijkt nu een negatieve invloed te hebben op de prestaties van de auto. Dit heeft ertoe geleid dat Red Bull moeite heeft om het tempo bij te houden in het constructeurskampioenschap, ondanks een voorsprong van 78 punten. De situatie wordt verder gecompliceerd door de verlenging van Sergio Perez’ contract en de hernieuwde toewijding tot eind 2024.

Het team heeft een bijeenkomst gehouden om de richting waarin ze zich bewegen te bespreken. Verstappen heeft benadrukt dat de focus moet liggen op het verbeteren van de auto, aangezien dit de belangrijkste zorg is voor het team in de komende periode.

Verstappens frustratie

De dalende prestaties van Red Bull hebben geleid tot zichtbare frustratie bij Max Verstappen. Tijdens de Grand Prix van Hongarije uitte hij zijn ongenoegen richting zijn engineeringteam, wat te verwachten was gezien de competitieve aard van het huidige veld. Een soortgelijke situatie deed zich voor in Spa, waar Verstappen, ondanks zijn ontkenning, werd opgehouden door Perez en Russell, waardoor hij effectief 5 seconden van zijn voorsprong op Norris verloor.

Lees ook:  Helmut Marko waarschuwt: Verstappen naar Aston Martin door komst Adrian Newey?

Deze incidenten tonen aan dat Red Bull moeite heeft met strategische beslissingen en timing van pitstops, iets wat in het verleden een van hun sterke punten was. Verstappen heeft het belang benadrukt van het verbeteren van deze aspecten, aangezien fouten in een dergelijk competitief veld kostbaar kunnen zijn.

De spanning tussen Jos Verstappen en Christian Horner is een ander aspect dat de teamdynamiek kan beïnvloeden. Hoewel alles aan de oppervlakte en voor de camera’s soepel lijkt te verlopen, zou deze onderliggende spanning Max’s toekomstige beslissingen kunnen beïnvloeden.

Positie ten opzichte van concurrenten

Terwijl Red Bull worstelt met hun prestaties, hebben andere teams significante vooruitgang geboekt. McLaren en Mercedes hebben hun auto’s aanzienlijk verbeterd en vormen nu een serieuze bedreiging voor Red Bull’s dominantie. Dit wordt geïllustreerd door een tabel van Karun Chandhok, die laat zien hoeveel punten elke coureur in de afgelopen acht races heeft gescoord.

Hoewel Verstappen nog steeds bovenaan deze lijst staat, is dit grotendeels te danken aan zijn strategieën in Canada en Silverstone, evenals zijn meesterlijke rijvaardigheid in Hongarije. In veel van deze races had Red Bull niet de sterkste auto, wat aantoont dat het veld nu meer gelijkwaardig is.

De Belgische Grand Prix, ondanks de diskwalificatie van Russell vanwege een te licht gewicht van zijn auto, toonde aan dat Mercedes nu kan strijden voor overwinningen, zelfs als ze niet vanaf de eerste rij starten. Dit is een significante verbetering ten opzichte van hun eerdere prestaties en bevestigt dat het team in staat is om met Red Bull te concurreren.

Interesse van Mercedes

De huidige situatie bij Red Bull heeft speculaties doen ontstaan over Verstappens toekomst bij het team. Toto Wolff, teambaas van Mercedes, heeft herhaaldelijk benadrukt hoe belangrijk het is om Verstappen te laten zien dat zij de beste auto op de grid hebben en een vrije zitplaats. Met de verbeterde prestaties van Mercedes lijken beide voorwaarden werkelijkheid te worden.

Lees ook:  Verstappen reageert op vertrek Adrian Newey: 'onze relatie blijft goed'

Ola Källenius, CEO van Mercedes, heeft openlijk gesproken over de mogelijkheid dat Verstappen zich bij hen zou kunnen voegen, waarbij hij stelde dat de drievoudig wereldkampioen er goed uit zou zien in het zilver en dat ze hem alleen de juiste auto hoeven te geven om te presteren.

Echter, het feit dat Helmut Marko zijn contract bij Red Bull heeft verlengd tot 2026, spreekt tegen deze mogelijkheid. Verstappen staat bekend om zijn loyaliteit aan Marko, maar bepaalde situaties zouden verder kunnen gaan dan loyaliteit en meer gaan over zelfvertrouwen en wat het beste is voor zijn carrière.

Technische uitdagingen en toekomstige ontwikkelingen

De technische uitdagingen waarmee Red Bull wordt geconfronteerd, lijken deels te wijten aan interne meningsverschillen. Er wordt gesuggereerd dat de hoofdingenieurs niet hebben geluisterd naar Adrian Newey met betrekking tot de koelproblemen van de auto en andere innovaties die waarschijnlijk pas in 2025 zullen worden aangepakt. Dit zou een van de redenen kunnen zijn waarom Newey besloot het team te verlaten.

De situatie wordt verder gecompliceerd door de interne machtsstrijd binnen Red Bull. Ondanks de schijnbare rust aan de oppervlakte, zijn er aanwijzingen dat er spanningen zijn tussen verschillende partijen binnen het team.

Voor het seizoen 2025 zal het interessant zijn om te zien hoe de puzzelstukjes in elkaar vallen. Williams heeft bijvoorbeeld een contract getekend met Alexander Albon, maar laat hem de optie om vanaf 2025 naar een competitiever team over te stappen, zoals Red Bull of Mercedes. Dit toont aan dat er waarschijnlijk op korte termijn veranderingen zullen plaatsvinden in het Red Bull-team.

Gerelateerd nieuws

Sainz’ actie in Baku veroorzaakt problemen voor Red Bull richting Singapore

Carlos Sainz’ late inhaalactie op Sergio Perez tijdens de Grand Prix van...

Verstappen pessimistisch over Red Bull-kansen in Singapore: ‘verwacht er weinig van’

De Grand Prix van Singapore 2024 staat voor de deur en lijkt...

McLaren’s ‘mini DRS’ onderzocht na FIA-verklaring over data-onderzoek

Oscar Piastri’s overwinning tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan betekende niet alleen...

Ricciardo erkent dat Singapore GP mogelijk zijn laatste race is

Daniel Ricciardo heeft toegegeven dat de Grand Prix van Singapore weleens zijn...

McLaren houdt FIA in spanning met aankomende MCL38-upgrades

McLaren-teambaas Andrea Stella heeft bevestigd dat er binnenkort grote upgrades voor de...

Marko duidelijk over huidige situatie: ‘Vertrek sleutelfiguren oorzaak van Red Bulls terugval’

Dit seizoen heeft Red Bull Racing te maken met serieuze technische problemen...

Voorspellingen voor GP Singapore: McLaren favoriet voor zege in nachtrace

Dit weekend is het weer zover: de Formule 1 komt naar de...

Wolff over Allison’s invloed bij Mercedes’ Adrian Newey-aanbod: ‘we geloven daarin’

Toto Wolff heeft onthuld dat hij samen met James Allison uitgebreid heeft...