Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Hoe Red Bull een nieuwe sprong heeft gemaakt met ontwikkelingen aan achtervleugel
F1 nieuws

Hoe Red Bull een nieuwe sprong heeft gemaakt met ontwikkelingen aan achtervleugel

83
red bull racing
Foto: Formula Action

De semi-gedetacheerde achtervleugel: een innovatieve oplossing

De semi-gedetacheerde achtervleugeltip is momenteel een opvallend voorbeeld, aangezien rivaliserende teams duidelijk het potentieel zagen toen Aston Martin en Alpine vorig jaar gelijktijdig originele versies van de twee iets verschillende oplossingen in Monaco introduceerden. Alle teams waren op zoek naar manieren om enkele van de verliezen die de regelgeving aan de achterkant van de auto’s had opgelegd te herstellen. Dit kwam doordat de eindplaat en het flapverbinding aanzienlijk anders waren gevormd in vergelijking met het verleden.

Hoewel dit goed was voor de prestaties van de auto, was het problematisch voor een achtervolgende auto omdat het invloed had op het algehele wervelprofiel. Ontwerpers konden echter niet onleren wat ze al wisten en realiseerden zich snel dat als ze enkele van de beperkingen die de regelgeving leek op te leggen konden ontwarren, ze wat verloren prestaties konden terugwinnen door oude ideeën op een nieuwe manier te introduceren.

Ontwikkeling van divergentie in ontwerpen

Ruim een jaar na de introductie van deze oplossingen wordt er nog steeds flink ontwikkeld op de nu tamelijk uiteenlopende ontwikkelingspaden die zijn ontstaan. De belangrijkste route die door de meeste teams is genomen, heeft het Alpine-ontwerp als kern, met een metalen beugel die in tegenstelling tot de eindplaat staat en inboard van de verbinding zit.

Naarmate de teams hun ontwerpen hebben doorgevoerd, is er een beweging geweest naar een verlengde onderste tip, die naar beneden is getrokken over de beugel en de rand van het hoofdvlak. Er is ook een hervervorming van het tipgedeelte om de bovenste flap te ondersteunen.

Lees ook:  Verstappen wil mogelijk Red Bull verlaten, overweegt drastische maatregelen

Deze optimalisaties, samen met een herontwerp van de uitsparing van de eindplaat, zijn allemaal ontworpen om te helpen met de afweging tussen het creëren van meer downforce en het verminderen van luchtweerstand, terwijl ze rekening houden met hoe krachtig DRS is wanneer het wordt ingezet.

Innovaties bij verschillende teams

Sauber introduceerde nieuwe achtervleugels in zowel Monaco als Canada, omdat het team de overstap maakte van een dubbele zuilopstelling naar een enkel element. Interessant genoeg wedde het Zwitserse team op beide paarden, omdat de oplossingen aan beide uiteinden van het downforcespectrum twee verschillende semi-gedetacheerde tipsecties hebben. De variant met hogere downforce volgt in de voetsporen van het Aston Martin-ontwerp, terwijl de variant met lagere downforce de Alpine-afstamming volgt.

Mercedes is een ander interessant geval, omdat het de richting van Aston Martin volgde in 2023 maar voor 2024 overstapte naar het Alpine-concept. De Duitse fabrikant introduceerde een geheel nieuwe variant in Imola, aangezien het een naar voren reikende, outboard-gemonteerde oplossing ontwikkelde.

Het overkoepelende doel van het ontwerp is duidelijk: het streeft naar een afweging tussen luchtweerstand en het downforce-niveau van de gebruikte vleugel. Dit is echter een meer creatieve interpretatie, wat alleen maar natuurlijk is gezien de tijd die de ontwerpers nu hebben gehad met deze regelgeving en dit specifieke ontwerpkenmerk.

Aanpassingen bij Red Bull

Red Bull maakte ook veranderingen aan het achtervleugelontwerp van de RB20 in Canada, omdat het blijft zoeken naar manieren om de efficiëntie te verbeteren, wat vooral belangrijk is omdat het achtervolgende peloton nu dicht op de hielen zit. Het nieuwste ontwerp was echter behoorlijk interessant, omdat er een kleine vin aan de bovenhoek van de hoofdvlak- en eindplaatverbinding werd toegevoegd die ook parallel aan de montagesteun van het tipgedeelte was gepositioneerd.

Lees ook:  Red Bull bevestigt: 'beslissing over teamgenoot Tsunoda in 2025 komt eraan'

De nieuwe vin bevindt zich ook in lijn met de onderste tip van het tipgedeelte, die ook werd aangepast als onderdeel van de revisie en zal profiteren van de vin. Deze beide veranderen het gedrag van de luchtstroom in dat gebied. Om ervoor te zorgen dat de vleugel presteerde zoals de simulatie-instrumenten hadden voorspeld, besprenkelde Red Bull de achtervleugelelementen van de RB20 met flow-vis verf tijdens de eerste vrije training, waarbij de stroomlijnen die in de olieverf werden gecreëerd een momentopname gaven van het gedrag van de luchtstroom over die oppervlakken.

Gerelateerd nieuws

Sainz’ actie in Baku veroorzaakt problemen voor Red Bull richting Singapore

Carlos Sainz’ late inhaalactie op Sergio Perez tijdens de Grand Prix van...

Verstappen pessimistisch over Red Bull-kansen in Singapore: ‘verwacht er weinig van’

De Grand Prix van Singapore 2024 staat voor de deur en lijkt...

McLaren’s ‘mini DRS’ onderzocht na FIA-verklaring over data-onderzoek

Oscar Piastri’s overwinning tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan betekende niet alleen...

Ricciardo erkent dat Singapore GP mogelijk zijn laatste race is

Daniel Ricciardo heeft toegegeven dat de Grand Prix van Singapore weleens zijn...

McLaren houdt FIA in spanning met aankomende MCL38-upgrades

McLaren-teambaas Andrea Stella heeft bevestigd dat er binnenkort grote upgrades voor de...

Marko duidelijk over huidige situatie: ‘Vertrek sleutelfiguren oorzaak van Red Bulls terugval’

Dit seizoen heeft Red Bull Racing te maken met serieuze technische problemen...

Voorspellingen voor GP Singapore: McLaren favoriet voor zege in nachtrace

Dit weekend is het weer zover: de Formule 1 komt naar de...

Wolff over Allison’s invloed bij Mercedes’ Adrian Newey-aanbod: ‘we geloven daarin’

Toto Wolff heeft onthuld dat hij samen met James Allison uitgebreid heeft...