Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 teams Zijn er te veel kapiteins aan boort bij Red Bull met Christian Horner en Helmut Marko?
F1 teams

Zijn er te veel kapiteins aan boort bij Red Bull met Christian Horner en Helmut Marko?

16
helmut marko en christian horner
Foto: Rapid F1

Red Bull Racing vormt een uniek geval binnen de Formule 1 als het gaat om hun managementstructuur. Een blik op het bedrijf op elke officiële website toont duidelijk aan dat CEO Christian Horner de leiding heeft, maar als je iets dieper graaft, komt er een langdurig machtsspel naar boven. Hoewel Horner aan de top staat van Red Bull Racing, is het in de bredere Red Bull-groep nu CEO Oliver Mintzlaff die de sportdivisie van het energiedrankje leidt.

De rol van Helmut Marko

Helmut Marko, 80 jaar oud, speelde een sleutelrol bij de oprichting van het team bijna twee decennia geleden en werd beloond met een vaag omschreven rol als ‘motorsportadviseur’. Marko was zelfs een van degenen die Horner selecteerden om de operatie te leiden, en die relatie leek lange tijd veilig. Maar nu is er onrust. Geruchten over een machtsstrijd tussen Marko en Horner doken voor het eerst op halverwege het seizoen 2023, waarbij de xenofobe opmerkingen van Marko over Sergio Perez hem in de schijnwerpers zetten.

De machtsstrijd en de gevolgen

Horner stond erop dat Marko geen werknemer was bij Red Bull Racing en dus niet onder de jurisdictie van de teambaas viel. Wat betreft Red Bull GmbH leek het erop dat Marko dezelfde invloed had bij Mintzlaff en Mark Mateschitz als hij had bij de overleden vader van laatstgenoemde. Marko overleefde het incident, maar of Horner nu door zijn eigen Red Bull-onderzoek naar vermeend ongepast gedrag komt, blijft te bezien. Horner ontkent die beweringen sterk.

De onthulling van het onderzoek was ook veelzeggend. Het kwam van Nederlandse media met een bron dicht bij het kamp-Verstappen, wat speculatie opwekte dat Jos Verstappen en Marko erachter zaten. Dit is natuurlijk niet bewezen, maar het is veelzeggend dat toen de strijdlijnen werden getrokken, zelfs langdurige bondgenoten aarzelden om hun steun uit te spreken.

De unieke situatie bij Red Bull

Vergelijk dit met de andere negen constructeurs op de grid. Bij elk van hen kun je wijzen op de leider. Bij Red Bull heb je echter twee mannen die in dezelfde ruimte opereren. Marko’s rol geeft hem de vrijheid om te werken waar hij maar wil, terwijl Horner achterblijft met de taken die bij een teambaas horen en vaak overlappen de twee. Marko is graag het gezicht van het team wanneer hij iets te zeggen heeft, terwijl hij ook het juniorenteam met ijzeren vuist bestuurt. Horner moet daarentegen de verplichte persconferenties, vergaderingen en PR doen die bij een teambaas horen.

Al deze spanning komt op een moment dat Red Bull aan het winnen is. Het roept de vraag op waarom nu? Als het onderzoek naar Horner als een apart incident wordt beschouwd, blijft er nog steeds de vraag waarom men de boot zou willen wiebelen als alles zo goed gaat. Een mogelijk antwoord is ego. Als het ene deel ziet dat het andere deel de eer krijgt voor het succes van het team, zullen ze daar niet blij mee zijn en vice versa, maar het gevaar van zo’n zet is dat het het hele team kan ontsporen.

Terwijl we 2024 ingaan, zou je moeite hebben om iemand te vinden die van mening is dat Red Bull niet opnieuw een van de belangrijkste kanshebbers zal zijn. Maar wanneer dit tijdperk eindigt en wie het veroorzaakt, lijkt het steeds waarschijnlijker dat Red Bull zelf de oorzaak zal zijn.

Gerelateerd nieuws

Kan Alpine zijn F1-ontwerpideeën benutten om op de ranglijst te stijgen?

Innovatieve ontwerpbenaderingen Alpine heeft in de eerste twee seizoenen onder de ‘nieuwe’...

Mercedes F1 Team: Veerkracht na het vertrek van Hamilton

De impact van Hamiltons vertrek Vorige week kondigde Mercedes aan dat de...

Red Bull twijfelt over de effectiviteit van de “derde evolutie” RB20 F1-auto

De onthulling van de RB20 De in Milton Keynes gevestigde Red Bull...

McLaren: achterblijvers tonen aan dat F1’s budgetplafond werkt

Het budgetplafond in de Formule 1 Sinds het begin van het seizoen...

Ultieme doelen en rampscenario’s: Elk F1-team van 2024 onder de loep

De Formule 1 van 2024 nadert snel en met dat in gedachten...

Red Bull kondigt drie spraakmakende aanwinsten aan nu het F1-seizoen 2024 nadert

Revolutionaire veranderingen bij Red Bull’s zusterteam Red Bull Racing heeft een aantal...

Nog volop actie te verwachten van grondeffectregels in Formule 1 – Mercedes

De evolutie van het grondeffect in de Formule 1 De Formule 1...

Williams maakt enorme sprong vooruit onder leiding van James Vowles

De impact van James Vowles bij Williams Dave Robson, het hoofd van...