Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Piastri verbaasd dat Mercedes “op een missie” zo snel was in Canada
F1 nieuws

Piastri verbaasd dat Mercedes “op een missie” zo snel was in Canada

42
Oscar Piastri
Foto: Aldas

Oscar Piastri, de McLaren-coureur, was verrast dat Mercedes tijdens het weekend van de Grand Prix van Canada zo snel bleek te zijn. Hij bevond zich in een strijd om de laatste podiumplaats met de Mercedes-duo George Russell en Lewis Hamilton, maar kon hen uiteindelijk niet tegenhouden en eindigde als vijfde. Piastri zei dat zijn hoop op een top drie plaats verdampte in de slotfase, toen Russell en Hamilton duidelijk agressief vooruit wilden en hem passeerden.

De snelheid van Mercedes

Piastri werd gevraagd hoe dicht hij bij een podium voelde. Hij antwoordde: “Heel dichtbij totdat ik achter de Mercedes kwam, en toen realiseerde ik me dat ze op een missie waren. Het zou ongelooflijk moeilijk zijn geweest om ze de hele weg tot het einde achter me te houden – vooral omdat ik de eerste auto in de vuurlinie voor hen was. Ik deed mijn best om voor te blijven, maar ik denk dat ze op de nieuwe banden duidelijk veel sneller waren dan iedereen.”

De vooruitgang die Mercedes in Canada boekte, kwam door een nieuwe voorvleugel die voor het eerst arriveerde op de W15-auto tijdens de Grand Prix van Monaco. Maar het volledige potentieel werd pas duidelijk in Montreal, waar Mercedes soms een verbazingwekkend tempo kon laten zien – vooral tijdens de trainingen en de vroege fasen van de kwalificatie.

Verrassing over de snelheid

Piastri gaf toe verrast te zijn over hoe snel Mercedes was. Hij zei: “Ik denk dat het feit dat ze snel waren geen enorme verrassing was. Ik denk dat ze zo snel waren, dat was het wel. In FP3, met Lewis’ snelste ronde, stonden we voor een raadsel. Ik denk dat we na de sessie hebben uitgezocht waarom, maar tijdens de sessie zouden we nooit in de buurt komen. Zelfs in Q2, toen George een 11.7 reed en ik een 12.1 of 12.2, zou ik geen halve seconde vinden. Dus ik denk dat ze dit weekend erg snel zijn geweest.”

Piastri benadrukte dat Mercedes goed met de banden omsprong en dat dit hen tijdens bepaalde punten in de regenbanden-sessies enigszins hinderde. Hij zei ook dat het misschien gewoon een sterker weekend voor hen was, maar dat het niet helemaal onverwacht was, gezien hun prestaties in Monaco.

De andere teams konden het hoge tempo van Mercedes nauwelijks bijbenen. Coureurs als Max Verstappen en Charles Leclerc uitten hun verbazing over de snelheid van de zilveren pijlen op het Circuit Gilles Villeneuve. Zelfs met een lage downforce-setup voor de lange rechte stukken, wisten de Mercedes-coureurs een aanzienlijk gat te slaan naar de rest van het veld.

Het was een opvallende ommekeer voor het Duitse merk, dat de afgelopen seizoenen worstelde met de nieuwe technische reglementen. De doorbraken in aerodynamica en motorvermogen lijken Mercedes weer terug aan de top van de Formule 1 te brengen, tot grote verbazing van de concurrentie in Montreal.

Incident met Russell

Piastri probeerde dapper de Mercedes-duo tegen te houden en raakte betrokken bij een kleine botsing met Russell in de laatste chicane op ronde 63, waarbij hij zijn Britse rivaal de uitloopstrook op dwong. Gevraagd hoe hij het incident beoordeelde, antwoordde Piastri:

“Ik moet het nog wat meer bekijken. Ik denk dat het een ongelooflijk moeilijke bocht is om met z’n tweeën doorheen te gaan. En ja, je moet heel dapper zijn om buitenom te gaan. Uiteindelijk haalde hij me toch in, dus ik denk niet dat het echt het resultaat veranderde, maar hopelijk was het vermakelijk.”

Deze uitgebreide reflecties van Piastri geven een diepgaand inzicht in de dynamiek van de race en de verrassende snelheid van Mercedes tijdens de Grand Prix van Canada.

Gerelateerd nieuws

Alpine overweegt Renault-motoren te verlaten en klantenteam te worden in 2026

De toekomst van Alpine in de formule 1 De toekomst van Alpine...

Williams wil terug naar de absolute top met Sainz: Mogelijk in 2026?

Een ambitieus plan voor Williams James Vowles, de teambaas van Williams, heeft...

Sergio Perez: Op zoek naar een beter weekend in GP van Barcelona

Na een reeks teleurstellende prestaties tijdens de afgelopen races in Imola en...

Uitdagingen waar Pirelli voor staat om aan 2026 regels te voldoen

Invoering van kleinere banden in 2026 In een poging om Formule 1-auto’s...

Leclerc weet waar Ferrari nog verbeteringen kan vinden

Ferrari’s prestaties in recente races Ferrari heeft een teleurstellend weekend achter de...

Norris bezorgd over de regelgeving van 2026: “Wil niet dat het die kant op gaat”

Reacties op de nieuwe regelgeving Zodra de FIA de plannen voor de...

Verstappen de drijvende kracht achter de contractverlenging van Perez?

Sergio Perez heeft zijn contract bij Red Bull Racing met twee jaar...

Verstappen wil ‘onmogelijke’ gewichtsreductie in 2026 voor leukere en wendbare auto’s

Nieuwe regelgeving voor F1-wagens in 2026 De FIA heeft details vrijgegeven over...