Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Osaka het volgende circuit na komst van Madrid?
F1 nieuws

Osaka het volgende circuit na komst van Madrid?

22
F1 Q4
Foto: Parade of Nations

De opmars van Formule 1 in wereldsteden

De Formule 1, onder leiding van Liberty Media, blijft zich richten op het organiseren van evenementen in toonaangevende wereldsteden. Na de recente toevoeging van races in Jeddah, Miami en Las Vegas, is nu Madrid aan de beurt. Vanaf 2026 zal de Spaanse Grand Prix daar plaatsvinden, wat past binnen de huidige trend van F1 om races in grote steden te organiseren. Met de deal in Madrid beklonken, verschuift de aandacht nu naar andere potentiële steden die zich bij het F1-circuit kunnen voegen. Een interessante kanshebber is Osaka in Japan.

Osaka’s ambitie voor Formule 1

Osaka, de op twee na grootste stad van Japan, heeft serieuze plannen om een Formule 1 race te organiseren. Hiroshi Mizohata, voorzitter van het toerismebureau van Osaka, heeft formeel aangekondigd dat de stad kandidaat wil worden voor een F1-evenement. Een vertegenwoordiger van het bureau, die exclusief sprak met Motorsport.com, benadrukte dat F1 een perfecte katalysator zou zijn om Osaka te transformeren in een internationale toeristenstad. Het aantrekken van welgestelde bezoekers uit Europa, Amerika en Australië, en het stimuleren van luxe hotels en de nachteconomie zijn belangrijke doelen. Geïnspireerd door de Grand Prix van Singapore, ziet Osaka grote mogelijkheden in het hosten van een F1-race.

De uitdagingen en mogelijkheden voor Osaka

Hoewel het project in Osaka nog in de kinderschoenen staat en er nog geen formele onderhandelingen over een racecontract zijn begonnen, is er al enig voorbereidend contact geweest met F1-personeel. Dit heeft de stad aangemoedigd om door te gaan met het project. De uiteindelijke locatie voor de race is nog niet bepaald; er wordt gedacht aan een straatrace door de stad, een permanent circuit in de nabijgelegen prefectuur, of een hybride format rond de Osaka Expo-site op Yumeshima Island, die in 2025 wordt opgeleverd. Financiën zijn een belangrijke overweging, waarbij Osaka onderzoekt hoe het beste rendement op investeringen kan worden behaald, waarschijnlijk met privéfondsen in plaats van belastinggeld.

De toekomst van Formule 1 in Japan

Elke vooruitgang met het idee van Osaka zal onvermijdelijk vragen oproepen over de toekomst van de huidige thuisbasis van de Japanse Grand Prix in Suzuka. Net zoals Madrid twijfels heeft doen rijzen over de levensvatbaarheid van Barcelona op lange termijn, zou Osaka een nieuwe dynamiek kunnen brengen. Echter, Osaka benadrukt dat elk evenement dat zij krijgen, een aanvulling zou zijn op Suzuka, en niet een vervanging. Het streven naar co-existentie en wederzijdse welvaart met Suzuka is het doel, waarbij het idee van twee races in Japan, een autotechnologische supermacht, als een geweldige kans wordt gezien. Suzuka’s huidige contract om de Japanse Grand Prix te hosten loopt tot eind 2024.

Gerelateerd nieuws

Hamilton: Mercedes F1-team nu in “opbouwproces”

Lewis Hamilton heeft aangegeven dat zijn Mercedes Formule 1-team zich momenteel in...

Norris: Bahrain F1 tempo “een goed teken” terwijl McLaren zwakte blijft bestaan

Norris en McLaren in de mix tijdens de Grand Prix van Bahrein...

Teamgenotenstrijd: RB en Ferrari openen het vuur in een seizoen vol verhalen

Verstappen domineert terwijl de strijd om teamgenoten ontbrandt Max Verstappen heeft de...

Mercedes F1-motorproblemen kosten 0,5 seconde per ronde in Bahrein

De uitdagingen van Mercedes in Bahrein Tijdens de openingsrace van het seizoen...

Verstappen heerst in Bahrein: een veelbelovend begin van het seizoen

Verstappen’s dominante start Max Verstappen heeft bij de eerste race van het...

‘Verstandige’ Daniel Ricciardo reageert op de cooldown-ronde fratsen van Yuki Tsunoda

Teamorders en spanning bij VCARB Tijdens de seizoensopener van de Grand Prix...

Shovlin vat GP Bahrein samen: ‘Teleurstellend en ondermaats gespresteerd’

Een teleurstellende seizoensopener voor Mercedes Andrew Shovlin, de trackside engineering director van...

Russell: ‘Als je Max en Red Bull niet meetelt, was de Formule 1 nooit spannender’

George Russell deelt zijn enthousiasme over de huidige staat van de Formule...