Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Osaka het volgende circuit na komst van Madrid?
F1 nieuws

Osaka het volgende circuit na komst van Madrid?

34
F1 Q4
Foto: Parade of Nations

De opmars van Formule 1 in wereldsteden

De Formule 1, onder leiding van Liberty Media, blijft zich richten op het organiseren van evenementen in toonaangevende wereldsteden. Na de recente toevoeging van races in Jeddah, Miami en Las Vegas, is nu Madrid aan de beurt. Vanaf 2026 zal de Spaanse Grand Prix daar plaatsvinden, wat past binnen de huidige trend van F1 om races in grote steden te organiseren. Met de deal in Madrid beklonken, verschuift de aandacht nu naar andere potentiële steden die zich bij het F1-circuit kunnen voegen. Een interessante kanshebber is Osaka in Japan.

Osaka’s ambitie voor Formule 1

Osaka, de op twee na grootste stad van Japan, heeft serieuze plannen om een Formule 1 race te organiseren. Hiroshi Mizohata, voorzitter van het toerismebureau van Osaka, heeft formeel aangekondigd dat de stad kandidaat wil worden voor een F1-evenement. Een vertegenwoordiger van het bureau, die exclusief sprak met Motorsport.com, benadrukte dat F1 een perfecte katalysator zou zijn om Osaka te transformeren in een internationale toeristenstad. Het aantrekken van welgestelde bezoekers uit Europa, Amerika en Australië, en het stimuleren van luxe hotels en de nachteconomie zijn belangrijke doelen. Geïnspireerd door de Grand Prix van Singapore, ziet Osaka grote mogelijkheden in het hosten van een F1-race.

De uitdagingen en mogelijkheden voor Osaka

Hoewel het project in Osaka nog in de kinderschoenen staat en er nog geen formele onderhandelingen over een racecontract zijn begonnen, is er al enig voorbereidend contact geweest met F1-personeel. Dit heeft de stad aangemoedigd om door te gaan met het project. De uiteindelijke locatie voor de race is nog niet bepaald; er wordt gedacht aan een straatrace door de stad, een permanent circuit in de nabijgelegen prefectuur, of een hybride format rond de Osaka Expo-site op Yumeshima Island, die in 2025 wordt opgeleverd. Financiën zijn een belangrijke overweging, waarbij Osaka onderzoekt hoe het beste rendement op investeringen kan worden behaald, waarschijnlijk met privéfondsen in plaats van belastinggeld.

De toekomst van Formule 1 in Japan

Elke vooruitgang met het idee van Osaka zal onvermijdelijk vragen oproepen over de toekomst van de huidige thuisbasis van de Japanse Grand Prix in Suzuka. Net zoals Madrid twijfels heeft doen rijzen over de levensvatbaarheid van Barcelona op lange termijn, zou Osaka een nieuwe dynamiek kunnen brengen. Echter, Osaka benadrukt dat elk evenement dat zij krijgen, een aanvulling zou zijn op Suzuka, en niet een vervanging. Het streven naar co-existentie en wederzijdse welvaart met Suzuka is het doel, waarbij het idee van twee races in Japan, een autotechnologische supermacht, als een geweldige kans wordt gezien. Suzuka’s huidige contract om de Japanse Grand Prix te hosten loopt tot eind 2024.

Gerelateerd nieuws

Hamilton’s data hielp Russell de F1-pole in Montreal te bemachtigen

Russell gebruikt Hamiltons data voor polepositie Lewis Hamilton leek in de laatste...

FIA legt Ferrari boete op voor vreemde Charles Leclerc-inbreuk tijdens Canadese GP

Tijdens de chaotische Canadese Grand Prix op het Circuit Gilles Villeneuve in...

Red Bull fans niet blij met Verstappen’s RB20: ‘Klaar ermee!’

Problemen tijdens de vrije trainingen Op een vrijdag die allesbehalve ideaal was...

Verstappen heeft terecht zorgen over zijn motorprobleem

Red Bull’s motoronderdelen zijn bijna op Max Verstappen maakte zich zorgen na...

F1 Canadian GP: Alonso snelste in FP2 voor de regen toeslaat

De start van de sessie en vroege prestaties De Aston Martin-coureur Fernando...

Verstappen benadrukt dat problemen nog niet zijn opgelost in Canada

Verstappen’s verwachtingen voor de Canadese Grand Prix Max Verstappen weet dat de...

Alonso: Onmogelijk doel om F1-auto’s 30 kg lichter te maken in 2026

Op donderdag presenteerde de FIA officieel een overzicht van de geheel nieuwe...

Zullen de nieuwe regels omtrent F1 2026 auto’s beter racen voorbrengen?

Eerste zorgen over de nieuwe regels De Formule 1 heeft te maken...