Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Martin Brundle geeft zijn visie op de afwijzing van Andretti door F1
F1 nieuws

Martin Brundle geeft zijn visie op de afwijzing van Andretti door F1

56
Martin Brundle
Foto: Jen Ross

De afwijzing van Andretti

Martin Brundle, voormalig Formule 1-coureur en huidig analist, gelooft dat de FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) en Formula One Management (FOM) nu “lijnrecht tegenover elkaar staan” na de afwijzing van Andretti om toe te treden tot de Formule 1-grid. Ondanks dat de sportautoriteit de bieding van Andretti goedkeurde na hun Expressions of Interest-proces in 2023, heeft een verklaring van FOM het voorgestelde nieuwe team verhinderd om binnen de komende twee jaar twee extra auto’s aan de grid toe te voegen. Hoewel er ruimte was gelaten voor een mogelijke aankomst op de grid in 2028, door een mogelijke werkmotorovereenkomst met General Motors, liet de toon van de verklaring van F1 er geen twijfel over bestaan dat een extra team nog niet welkom is op de grid.

De reactie van Brundle op groot F1-nieuws

Brundle reageerde op het grote nieuws dat de bieding van Andretti werd afgewezen door te stellen dat dit de sportautoriteit en de commerciële rechtenhouders tegenover elkaar zet, met twee tegenovergestelde beslissingen over het Andretti-team. Hij voegde eraan toe dat er “veel redenatie” achter sommige van wat Formule 1 zei zat, met betrekking tot de logistieke belasting die het zou leggen op de sport om een extra team toe te voegen, maar hij zou persoonlijk nog steeds graag zien dat de grid op een of andere manier uitbreidt.

De complexiteit van een nieuw team

Brundle legde uit dat het voor Andretti als een nieuw team, door F1 omschreven als ‘novice’, een enorme opgave zou zijn om een gloednieuwe auto voor 2025 te bouwen en dan, wanneer de regelgeving fundamenteel verandert voor 2026, helemaal opnieuw te beginnen. Dit zou volgens F1 betekenen dat ze niet competitief zouden zijn. Andretti zou ongetwijfeld zeggen: “Geef ons een kans. We zijn een machtige organisatie met veel financiering, we zullen je laten zien wat we kunnen doen en kijk naar sommige van de andere teams op de grid” – dus dit gaat nog wel even door.

De logistieke uitdagingen

Er zijn ook logistieke uitdagingen verbonden aan het krijgen van een extra team in de pitlane en rond de wereld voor wat nu een 24-racekalender is dit jaar. Het is niet zo eenvoudig als zeggen: “Laten we gewoon twee meer auto’s op de grid zetten.” We moeten ze op de grid krijgen, een garage hebben, een pitlane die groot genoeg is, enzovoort. Brundle benadrukt dat er veel redenatie achter deze beslissing zit, wat aangeeft dat de huidige teams, die miljarden hebben geïnvesteerd om Formule 1 te krijgen waar het nu is, waarschijnlijk zullen zeggen: “Wacht even. Velen van ons hebben miljarden uitgegeven om onze teams en de sport te ontwikkelen, en er is wereldwijd vraag naar races. Fans, tickets, tribunes zijn uitverkocht, je kunt nu niet zomaar onze club komen binnenwandelen nu alles zo goed gaat. Je zult ons moeten laten zien wat je kunt toevoegen.”

Gerelateerd nieuws

Uitgebreide voorbeschouwing Formule 1 Grand Prix van Canada 2024

De Formule 1 Grand Prix van Canada 2024, die van 7 tot...

McLaren staat voor grote test op lage snelheid tijdens GP van Canada

Voor jaren heeft McLaren geworsteld met grip in lange, langzame bochten, gecombineerd...

GP van Canada zal Mercedes’ voortdurende onvrede op de proef stellen

De voortdurende frustraties van Mercedes Toto Wolff’s analyse na de race begint...

Vier potentiële F1-zitjes in het vizier voor Esteban Ocon te midden van wildcard exit-optie

Na een moeilijk begin van het seizoen 2024 hebben Esteban Ocon en...

Alpine’s Doohan neemt plaats van Ocon in vrije training 1 van Canada

Jack Doohan’s kans bij Alpine Jack Doohan krijgt de kans om zijn...

Sergio Perez verlengt contract: Welke geruchten zijn ten einde?

Een nieuwe toekomst voor Sergio Perez bij Red Bull Red Bull heeft...

Liberty Media kreeg “veel geluk” met overname van F1 van Ecclestone om onbenut potentieel te benutten

Transformerende impact van Liberty Media Sinds de overname van de Formule 1...

Perez verzekert zich van tweejarige contractverlenging bij Red Bull

Start van een nieuw hoofdstuk voor Perez en Red Bull Sergio Perez...