Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Helmut Marko staat mogelijk voor schorsing bij Red Bull te midden van onrust buiten de baan
F1 nieuws

Helmut Marko staat mogelijk voor schorsing bij Red Bull te midden van onrust buiten de baan

110
Helmut Marko
Foto: F1 Fever

Helmut Marko en de dreigende schorsing

Helmut Marko, de senior adviseur van Red Bull Racing, staat mogelijk op het punt een grote nieuwe wending in zijn carrière te maken. Hij heeft toegegeven dat er een “theoretische mogelijkheid” bestaat dat hij geschorst wordt voorafgaand aan de Grand Prix van Australië. Dit nieuws komt te midden van een periode van onrust buiten de baan voor het team. Christian Horner, de teambaas van Red Bull, heeft al een stortvloed aan vragen van de media moeten beantwoorden. Dit gebeurde in Jeddah, waar de Formule 1 momenteel is voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië, nadat Jos Verstappen, de vader van Red Bull’s sterrijder Max Verstappen, publiekelijk had opgeroepen tot Horner’s vertrek. Dit volgde op het ontslag van Red Bull in een zaak die tegen Horner was aangespannen door een medewerker.

De complexiteit van de situatie binnen Red Bull

De situatie binnen Red Bull Racing is complex. Marko, die sinds de oprichting van het team de baas van het rijdersprogramma en senior adviseur is, lijkt nu in het drama te worden meegesleept. De Oostenrijkse omroep ORF bracht het gerucht naar voren dat Marko door Red Bull geschorst zou worden, waardoor hij de Grand Prix van Australië, die volgt op de race in Saoedi-Arabië, zou missen. Marko gaf toe dat er inderdaad een “theoretische mogelijkheid” bestaat dat dit zou kunnen gebeuren. Desgevraagd of dit een bevel van Red Bull is, of een beslissing die hij uit eigen beweging neemt, hield Marko zich op de vlakte. Hij benadrukte echter dat “rust in het team” is wat Red Bull nodig heeft en wil.

Interne onderzoeken en de impact op het team

PlanetF1.com begrijpt dat er een intern onderzoek gaande is bij Red Bull GmbH – waar Marko werknemer is, en niet bij Red Bull Racing – vanwege de verschillende lekken van informatie aan de media sinds het begin van het aparte interne onderzoek naar Christian Horner. Dit omvat een onderzoek naar het lekken van een e-mail met vermeende informatie die vorige week naar honderden senior F1-personeelsleden, inclusief de media, werd gestuurd. Deze e-mail was bedoeld om Horner in verlegenheid te brengen, slechts 24 uur nadat Red Bull GmbH hun onderzoek naar de F1-teambaas had beëindigd. Voor Red Bull is er nog een zorgwekkend aspect: een andere sleutelfiguur wordt gelinkt aan een mogelijk vertrek tijdens het Grand Prix-weekend in Saoedi-Arabië, namelijk drievoudig wereldkampioen Verstappen.

De toekomst van Max Verstappen bij Red Bull

Hoewel Horner heeft gezegd dat hij “zeker” weet dat Verstappen zijn contract bij Red Bull, dat loopt tot eind 2028, zal uitdienen, heeft de Nederlander dit nog niet bevestigd om de speculaties te stoppen. Er wordt zelfs gespeculeerd over een schokkende overstap naar Mercedes. Marko benadrukte dat Verstappen het “sterkste actief” is dat Red Bull Racing heeft en dat het team zich dit niet kan veroorloven te verliezen. “Max is absoluut het sterkste actief, er zijn momenteel geen snellere coureurs,” zei Marko. “Hem verliezen zou een enorm verlies zijn, ook voor de monteurs en ingenieurs, die allemaal streven naar werken voor Max.” Verstappen zette zijn RB20 op pole voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië, wat aantoont hoe cruciaal hij is voor het succes van het team.

Gerelateerd nieuws

De impact van Adrian Newey’s besluit op Red Bull

Adrian Newey’s vertrek bij Red Bull Racing zal de prestaties van het...

Mercedes heeft hun problemen opgelost en kan vechten in Barcelona

Positieve vooruitgang tijdens de Grand Prix van Canada De Grand Prix van...

Alpine overweegt Renault-motoren te verlaten en klantenteam te worden in 2026

De toekomst van Alpine in de formule 1 De toekomst van Alpine...

Williams wil terug naar de absolute top met Sainz: Mogelijk in 2026?

Een ambitieus plan voor Williams James Vowles, de teambaas van Williams, heeft...

Sergio Perez: Op zoek naar een beter weekend in GP van Barcelona

Na een reeks teleurstellende prestaties tijdens de afgelopen races in Imola en...

Uitdagingen waar Pirelli voor staat om aan 2026 regels te voldoen

Invoering van kleinere banden in 2026 In een poging om Formule 1-auto’s...

Leclerc weet waar Ferrari nog verbeteringen kan vinden

Ferrari’s prestaties in recente races Ferrari heeft een teleurstellend weekend achter de...

Norris bezorgd over de regelgeving van 2026: “Wil niet dat het die kant op gaat”

Reacties op de nieuwe regelgeving Zodra de FIA de plannen voor de...