Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Helmut Marko bekritiseerd voor slechte behandeling van Nyck de Vries
F1 nieuws

Helmut Marko bekritiseerd voor slechte behandeling van Nyck de Vries

29
Helmut Marko

De kritiek van Giedo van der Garde

Red Bull-adviseur Dr. Helmut Marko is bekritiseerd door voormalig Caterham F1-coureur Giedo van der Garde voor de manier waarop hij Nyck de Vries heeft behandeld. De Vries werd door AlphaTauri getekend voor het seizoen 2023 om Pierre Gasly te vervangen, die vertrok naar Alpine. Gezien de indrukwekkende prestaties van de Nederlandse coureur tijdens zijn last-minute Formule 1-debuut bij de Italiaanse Grand Prix van 2021, werd verwacht dat de kampioen van de Formule E van 2021 zou leveren. De Vries had, naast zijn ene optreden voor Williams in 2021 nadat Alex Albon appendicitis kreeg, alleen getest voor Mercedes als hun reserve-coureur.

De druk en de gevolgen

De Vries stond vanaf het begin onder druk van Marko omdat hij een 28-jarige rookie was, een zeldzaamheid in de top van de autosport. Vanwege zijn leeftijd verwachtte Marko dat De Vries onmiddellijk het zusterteam van Red Bull zou leiden en sterker zou zijn dan Yuki Tsunoda, twee dingen die niet gebeurden. De Nederlandse coureur werd uiteindelijk ontslagen door AlphaTauri en vervangen door Daniel Ricciardo na slechts 10 races, waarin hij geen enkel punt scoorde. Sommigen verwachtten dit gezien de worstelingen van De Vries, terwijl anderen Marko en AlphaTauri bekritiseerden omdat ze hem niet eens de helft van een debuutseizoen gaven.

De mening van Van der Garde

Van der Garde is het ermee eens dat hij veel te vroeg is ontslagen en dat de klachten die hij ontving niet “helemaal eerlijk” waren. “Puurt op papier, dan zul je ja zeggen,” vertelde Van der Garde aan RacingNews365, nadat hem werd gevraagd of het vervangen van De Vries door Ricciardo correct was. “Maar dat is niet helemaal eerlijk. Vergeet niet dat de AlphaTauri aan het begin van het seizoen volledig schokkerig was en Yuki Tsunoda het ook niet aankon. Nyck had het moeilijk en stond onder mega druk na slechts een paar races.

We weten hoe moeilijk het is als Helmut Marko elk weekend schreeuwt dat het beter moet, dat het sneller moet, dat je voor Tsunoda moet zijn omdat je verondersteld wordt de teamleider te zijn. Op een gegeven moment knap je dan. Natuurlijk is het niet normaal om te denken dat je als nieuwkomer in de Formule Een zo’n team meteen naar je hand kunt zetten. Dat duurt zes maanden tot driekwart jaar. Maar iedereen dacht na die ene race in de Williams dat hij het zou laten zien, maar zo werkt het niet. Het is daarom ongelooflijk jammer dat hij niet meer tijd heeft gekregen.”

De uitdagingen van een Formule 1-debuut

Het verhaal van Nyck de Vries benadrukt de immense druk en uitdagingen waarmee nieuwkomers in de Formule 1 worden geconfronteerd. De verwachtingen zijn hoog, en de tijd om te presteren is vaak kort. De kritiek op Helmut Marko en de beslissingen van AlphaTauri werpen licht op de harde realiteit van de sport, waarbij talent soms niet genoeg tijd krijgt om zich echt te bewijzen.

Gerelateerd nieuws

Windsor wijst op afwijkende strategie bij Verstappen: “Red Bull laat nu al zien dat het veelzijdiger is”

Peter Windsor, een gerespecteerde figuur in de Formule 1-wereld, heeft zijn bewondering...

Start van het Formule 1-seizoen 2024: de Grand Prix van Bahrein

Na een lange winterstop is het eindelijk weer zover: het nieuwe Formule...

Motorvermogen verhult ware snelheid van Red Bull tijdens F1-training in Bahrein

De onverwachte uitkomst van de tweede vrije training Tijdens de tweede vrije...

Wolff steunt het idee van een “reset” voor Formule 1-regels over teamallianties

De roep om verandering in de regels In de wereld van Formule...

Max Verstappen laat motorstand hint vallen na verrassende oefensessie in Bahrein

Verstappen en de strijd om de titel Max Verstappen, de coureur van...

Las Vegas GP draagt bij aan de winst van F1 in 2023 tot $392 miljoen

De impact van de Las Vegas Grand Prix De Formule 1-seizoenen van...

Vijf sleutelfactoren die Aston Martin een te duchten kracht kunnen maken

Aston Martin heeft de afgelopen seizoenen meerdere uitstekende beslissingen genomen, van fabriek...

Wat staat Red Bull F1 te wachten na de vrijspraak van Horner?

De uitdagingen voor Christian Horner en Red Bull F1 De afgelopen weken...