Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Helmut Marko bekritiseerd voor slechte behandeling van Nyck de Vries
F1 nieuws

Helmut Marko bekritiseerd voor slechte behandeling van Nyck de Vries

42
Helmut Marko

De kritiek van Giedo van der Garde

Red Bull-adviseur Dr. Helmut Marko is bekritiseerd door voormalig Caterham F1-coureur Giedo van der Garde voor de manier waarop hij Nyck de Vries heeft behandeld. De Vries werd door AlphaTauri getekend voor het seizoen 2023 om Pierre Gasly te vervangen, die vertrok naar Alpine. Gezien de indrukwekkende prestaties van de Nederlandse coureur tijdens zijn last-minute Formule 1-debuut bij de Italiaanse Grand Prix van 2021, werd verwacht dat de kampioen van de Formule E van 2021 zou leveren. De Vries had, naast zijn ene optreden voor Williams in 2021 nadat Alex Albon appendicitis kreeg, alleen getest voor Mercedes als hun reserve-coureur.

De druk en de gevolgen

De Vries stond vanaf het begin onder druk van Marko omdat hij een 28-jarige rookie was, een zeldzaamheid in de top van de autosport. Vanwege zijn leeftijd verwachtte Marko dat De Vries onmiddellijk het zusterteam van Red Bull zou leiden en sterker zou zijn dan Yuki Tsunoda, twee dingen die niet gebeurden. De Nederlandse coureur werd uiteindelijk ontslagen door AlphaTauri en vervangen door Daniel Ricciardo na slechts 10 races, waarin hij geen enkel punt scoorde. Sommigen verwachtten dit gezien de worstelingen van De Vries, terwijl anderen Marko en AlphaTauri bekritiseerden omdat ze hem niet eens de helft van een debuutseizoen gaven.

De mening van Van der Garde

Van der Garde is het ermee eens dat hij veel te vroeg is ontslagen en dat de klachten die hij ontving niet “helemaal eerlijk” waren. “Puurt op papier, dan zul je ja zeggen,” vertelde Van der Garde aan RacingNews365, nadat hem werd gevraagd of het vervangen van De Vries door Ricciardo correct was. “Maar dat is niet helemaal eerlijk. Vergeet niet dat de AlphaTauri aan het begin van het seizoen volledig schokkerig was en Yuki Tsunoda het ook niet aankon. Nyck had het moeilijk en stond onder mega druk na slechts een paar races.

We weten hoe moeilijk het is als Helmut Marko elk weekend schreeuwt dat het beter moet, dat het sneller moet, dat je voor Tsunoda moet zijn omdat je verondersteld wordt de teamleider te zijn. Op een gegeven moment knap je dan. Natuurlijk is het niet normaal om te denken dat je als nieuwkomer in de Formule Een zo’n team meteen naar je hand kunt zetten. Dat duurt zes maanden tot driekwart jaar. Maar iedereen dacht na die ene race in de Williams dat hij het zou laten zien, maar zo werkt het niet. Het is daarom ongelooflijk jammer dat hij niet meer tijd heeft gekregen.”

De uitdagingen van een Formule 1-debuut

Het verhaal van Nyck de Vries benadrukt de immense druk en uitdagingen waarmee nieuwkomers in de Formule 1 worden geconfronteerd. De verwachtingen zijn hoog, en de tijd om te presteren is vaak kort. De kritiek op Helmut Marko en de beslissingen van AlphaTauri werpen licht op de harde realiteit van de sport, waarbij talent soms niet genoeg tijd krijgt om zich echt te bewijzen.

Gerelateerd nieuws

Vier potentiële F1-zitjes in het vizier voor Esteban Ocon te midden van wildcard exit-optie

Na een moeilijk begin van het seizoen 2024 hebben Esteban Ocon en...

Alpine’s Doohan neemt plaats van Ocon in vrije training 1 van Canada

Jack Doohan’s kans bij Alpine Jack Doohan krijgt de kans om zijn...

Sergio Perez verlengt contract: Welke geruchten zijn ten einde?

Een nieuwe toekomst voor Sergio Perez bij Red Bull Red Bull heeft...

Liberty Media kreeg “veel geluk” met overname van F1 van Ecclestone om onbenut potentieel te benutten

Transformerende impact van Liberty Media Sinds de overname van de Formule 1...

Perez verzekert zich van tweejarige contractverlenging bij Red Bull

Start van een nieuw hoofdstuk voor Perez en Red Bull Sergio Perez...

Carlos Sainz, Mick Schumacher en andere coureurs op Alpine’s F1 2025 shortlist

Wie zal Esteban Ocon vervangen bij Alpine voor het F1-seizoen van 2025?...

Slimme Red Bull-suspensietruc onthult: Mercedes en Ferrari volgen

Ferrari en Mercedes behoren tot de vier teams die een slimme Red...

Esteban Ocon vertrekt bij Alpine na het F1-seizoen 2024

Aanleiding en context van het vertrek Het nieuws over het vertrek van...