Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1-nieuws De impact op het prijzengeld voor F1-teams als Andretti zich bij het startveld voegt
F1-nieuws

De impact op het prijzengeld voor F1-teams als Andretti zich bij het startveld voegt

41
Mario Andretti
Foto: Zach Catanzareti Photo

De strijd rondom de uitbreiding van de F1 grid

De FIA zet zwaar in op uitbreiding van het aantal Formule 1-teams van 10 naar 11, met de komst van het Andretti-Cadillac team. Zij zien hier alleen maar voordelen in. Echter, de huidige teams zijn tegen deze uitbreiding. Zij geloven niet dat een 11e team enige tastbare voordelen zal brengen. Bovendien vrezen zij voor financiële onzekerheid door het delen van het prijzengeld met een extra team, vooral na de financiële problemen die vele teams drie jaar geleden ondervonden tijdens de COVID-pandemie.

FOM, de Formula One Management, bevindt zich ergens in het midden van dit debat. Zij zijn duidelijk in hun standpunt dat ze alleen een commerciële deal met Andretti zullen sluiten als uit hun analyse blijkt dat dit positief zou zijn voor de Formule 1 als geheel. Hoewel de huidige teams geen formele stem hebben in de uiteindelijke beslissing van FOM, zal hun weerstand waarschijnlijk een sleutelfactor zijn in het vormen van de uiteindelijke mening van F1 CEO Stefano Domenicali over deze kwestie.

Zorgen om financiële stabiliteit

Sommige teams zijn bezorgd dat de toevoeging van een 11e team hun eigen toekomst in gevaar zou kunnen brengen. James Vowles, teambaas van Williams, benadrukte recentelijk tijdens de Grand Prix van Qatar dat teams zoals het zijne financieel nog steeds op het randje balanceren. Een verlies van prijzengeld en waarde zou voor hen dus geen goede zaak zijn.

“Andretti’s komst en de daaropvolgende herschikking van de inkomsten uit commerciële rechten zou dat echt zoveel erger maken?” is een vraag die gesteld wordt. Hier kijken we naar de cijfers om een beter beeld te krijgen van wat er op het spel staat.

De financiële impact van een 11e team

De exacte verdeling van het prijzengeld in de Formule 1 is geheim, maar aan de hand van publiekelijk beschikbare informatie kunnen we een redelijk goede schatting maken. Het lijkt erop dat 50% van de totale commerciële rechtenwinst van de sport naar de teams gaat, hoewel dit percentage kan veranderen als bepaalde inkomstendrempels worden overschreden.

De betalingen worden niet gelijk verdeeld over alle teams. Er zijn extra betalingen voor teams die historische betekenis hebben, zoals Ferrari, en voor teams die recent succes hebben gehad in het constructeurskampioenschap. Na deze betalingen wordt het resterende geld verdeeld onder de teams op basis van een glijdende schaal.

Als Andretti zich bij de grid zou voegen, zou de impact alleen merkbaar zijn op het geld dat wordt verdeeld na de bonussen voor de topteams. Dit zou betekenen dat de teams die meer van de pot krijgen, het meest zouden verliezen. Het beroemde $200 miljoen dilutiefonds, opgenomen in de Concorde-overeenkomst van 2021-2025, is bedoeld om dergelijke verliezen in prijzengeld voor meerdere jaren te dekken.

Weerstand ondanks compensatie

Hoewel de jaarlijkse verliezen voor teams niet zo dramatisch lijken, houden ze geen rekening met het grootste zorgpunt: de impact van Andretti’s komst op de waarde van de teams. Met de huidige prijs van een F1-operatie rond de $1 miljard, kan de instap van Andretti voor slechts $200 miljoen potentieel de waarde van de huidige teams verlagen.

Dit is dan ook de reden waarom er gesproken wordt over het verhogen van de dilutievergoeding naar $600 miljoen of meer in 2026, wanneer het nieuwe Concorde Agreement van kracht wordt. Voor de huidige teams is het stabiliseren van de waarde van de betrokken partijen in de F1 nu van groter belang.

Het blijft echter de vraag of deze zorgen voldoende zijn om FOM ervan te overtuigen Andretti niet de deal te geven die zij willen.

Gerelateerd nieuws

Ricciardo’s strijd in Las Vegas: AlphaTauri in een andere competitie

De uitdagingen van AlphaTauri in Las Vegas Daniel Ricciardo, de ervaren Formule...

Oscar Piastri’s verrassende snelheid bij McLaren in Las Vegas GP

Een onverwachte wending voor Piastri en McLaren Oscar Piastri, de Australische coureur...

Aston Martin focust zich niet op McLaren in Abu Dhabi

Focus op eigen prestaties, niet op McLaren Aston Martin, onder leiding van...

Vasseur: Ferrari heeft momentum in strijd met Mercedes om tweede plaats

De strijd om de tweede plaats Fred Vasseur, de teambaas van Ferrari...

Lance Stroll enthousiast: ‘Die eerste ronde was echt indrukwekkend’

Stroll’s opmerkelijke start Lance Stroll, de Canadese Formule 1-coureur, heeft tijdens de...

Ralf Schumacher uit kritiek op Haas, ” prestaties niet voldoende”

De uitdagingen van Haas in het huidige seizoen Ralf Schumacher, een voormalig...

F1-eigenaren ontevreden over kritiek van Verstappen: ‘Zeker van zijn gesprek’

Coulthard over Verstappens kritiek David Coulthard, een voormalig Formule 1-coureur, heeft zijn...

Windsor merkte de verbazing bij Leclerc op: ‘Het hoogtepunt van de race’

Windsor analyseert de Grand Prix van Las Vegas Peter Windsor, een ervaren...