Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
F1 nieuws Brundle woedend op nieuwe regel Monaco: ‘zelfs twintig pitstops hadden niets veranderd’

Brundle woedend op nieuwe regel Monaco: ‘zelfs twintig pitstops hadden niets veranderd’

731
Brundle woedend op nieuwe regel Monaco: ‘zelfs twintig pitstops hadden niets veranderd’

“Ik hou niet van deze regels. Ik wil geen coureurs door het hele veld zien die alleen maar een spelletje spelen.” Sky Sports-commentator en oud-coureur Martin Brundle had geen goed woord over voor de verplichte tweestopstrategie in Monaco.

Tijdens de race kon je hem live horen zuchten, en na afloop was hij messcherp. Voor veel fans verwoordde hij precies wat zij voelden: Monaco 2025 was geen race, maar een optocht met kunstmatige spanning.

De reactie op sociale media was vrijwel unaniem: dit was geen Formule 1 zoals men het wil zien. Fans uitten hun frustratie over het trage rijden, de voorspelbaarheid en de onmogelijkheid om écht te racen.

Volgens velen had deze ingreep juist het tegenovergestelde effect van wat bedoeld was: minder spektakel in plaats van meer.

“Dit heeft misschien de Grand Prix van Monaco kapotgemaakt. Laten we eerlijk zijn, het was verschrikkelijk.”

Meerdere fans wezen erop dat er nauwelijks inhaalacties waren. Coureurs reden expres langzaam om teamgenoten een strategisch voordeel te geven.

De actie werd letterlijk uit de race gezogen, puur om een tweede pitstop mogelijk te maken zonder plekverlies. Eén fan zei het zo: “Het was zonder twijfel de belachelijkste GP ooit. Saai. Nooit meer doen.”

Brundle spreekt klare taal over tragere rondes

Martin Brundle was niet de enige die zich stoorde aan het tempo. Tijdens de race sprak hij al zijn onvrede uit over het feit dat coureurs opzettelijk meerdere seconden per ronde langzamer reden dan hun auto eigenlijk aankon.

In zijn ogen paste dat niet bij het hoogste niveau van autosport.

“Dit gaat over uitmuntendheid, over de top van de autosport. Ik wil niet zien dat zoveel coureurs expres langzaam rijden.” – Martin Brundle, live op Sky Sports

Zijn opmerkingen kwamen hard aan, juist omdat ze zo herkenbaar waren voor het publiek. Wat ooit het juweel op de Formule 1-kalender was, leek nu op een schaakspel met raceauto’s in plaats van een strijd op de limiet.

Lees ook:  SF-25 blinkt uit op opmerkelijk terrein: Leclerc wijst ‘underdogwapen’ aan na Monaco-podium

Tussen de kritieken door kwamen ook enkele ideeën voorbij over hoe het dan wél zou kunnen. Meerdere fans stelden voor om DRS-zones toe te voegen, bijvoorbeeld halverwege de tunnel.

Ook werd er geopperd om bepaalde bochten aan te passen of helemaal te schrappen – denk aan bocht 10 en 11 – om zo ruimte te creëren voor echte inhaalacties.

“Voeg een DRS-zone toe in de tunnel, haal die bochten erna weg en verbreed dat deel van de baan.” – Fanvoorstel in reactiesectie

Anderen vonden dat de pitstopregel niet per se slecht is, maar wél beter getimed had moeten worden. Bijvoorbeeld door verplicht binnen de eerste twintig ronden een stop te maken, zodat strategisch ‘trainrijden’ niet mogelijk is.

“Beter dan een eenstopper, maar het moet anders worden ingevuld.”

Dieper liggende oorzaak: de auto’s zelf

Een veelgenoemd punt in de discussie was de omvang van de huidige Formule 1-auto’s. Volgens meerdere fans ligt het échte probleem daar.

De auto’s zijn te breed, te lang en te zwaar om überhaupt nog een spannende race in Monaco te kunnen garanderen. Eén opmerking vatte het perfect samen:

“Ze kunnen ze twintig keer laten pitten, maar zolang je niet kunt inhalen, verandert er niks.”

Ook andere circuits zoals Suzuka werden erbij gehaald. Want ook daar speelt het probleem met de afmetingen van de auto’s. Maar nergens komt het zo schrijnend aan het licht als in Monaco, waar de bochten krap zijn en ruimte ontbreekt.

De tweestopregel leidde niet tot meer actie, maar tot strategisch gesjoemel. Coureurs lieten expres grote gaten vallen om teamgenoten te helpen. Sommige teams pasten dit zelfs op beide auto’s toe.

Lees ook:  Debuut voor Newey bij Aston Martin: 'het moest weer om man en machine gaan'

En dat terwijl anderen, zoals Mercedes, compleet passief toekeken. Fans merkten terecht op dat zelfs dat stukje spanning niet universeel voelbaar was. Het werd een tactisch spel, geen sportieve strijd.

“Zelfs Mercedes deed rare dingen met strategie, maar dat was nog het enige boeiende aspect.”

De bedoeling van de regel was helder: voorkomen dat Monaco een processie werd. Maar ironisch genoeg kreeg men juist het tegenovergestelde.

Wat overbleef was een kunstmatig opgelegde race waarin niemand durfde te pushen en iedereen wachtte tot iemand anders een fout maakte. Dat gebeurde zelden.

Gerelateerd nieuws

Helmut Marko en Christian Horner

Horner haalt uit naar Brown en Mclaren: ‘hun succes leunt op iets wat verboden is’

Met die uitspraak veegde Red Bull-teambaas Christian Horner de vloer aan met...

Fred Vasseur Ferrari

Ferrari gokt op voorvleugel als game-changer: ‘we werken er al maanden aan’

De paddock gonst van de spanning, Ferrari schuift alles aan de kant...

Monaco Grand Prix

FIA stelt schokkende aanpassing voor: ‘Monaco is visueel iconisch, maar tactisch gebroken’

Met die woorden trapt Alex Wurz, voorzitter van de Grand Prix Drivers’...

fred vasseur

Vasseur verliest steun bij Ferrari na onthulling rond geheime gesprekken met Horner

De rust is ver te zoeken in Maranello. Net nu het team...