Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
F1 nieuws Horner haalt uit naar Brown en Mclaren: ‘hun succes leunt op iets wat verboden is’

Horner haalt uit naar Brown en Mclaren: ‘hun succes leunt op iets wat verboden is’

1.4k
Horner haalt uit naar Brown en Mclaren: ‘hun succes leunt op iets wat verboden is’

Met die uitspraak veegde Red Bull-teambaas Christian Horner de vloer aan met de suggestie van McLaren-baas Zak Brown dat zijn team onaangetast blijft door de nieuwe FIA-maatregel rond flexibele voorvleugels.

Wat begon als een technische discussie, escaleerde al snel tot een publieke krachtmeting tussen twee prominente F1-kopstukken — met harde woorden, tegengestelde verklaringen en een hoop verborgen spanningen.

“Misschien heeft het geen effect op de volgorde, maar het zal álle teams raken.”

Zak Brown beweerde recent dat McLaren nauwelijks of geen gevolgen zal ondervinden van de nieuwe technische richtlijn TD018, die vanaf de Grand Prix van Spanje ingaat.

Volgens hem heeft het team al een voorvleugel klaar die aan de eisen voldoet. Maar meerdere rivalen – en ook insiders – noemen dat “Tosh”. Horner is daar één van:

“Misschien heeft het nul invloed op de rangorde, maar het is een verandering die effect heeft op álle teams.” — Christian Horner

Zijn punt is duidelijk: als flexibele voorvleugels echt geen voordeel boden, zouden teams er niet miljoenen aan ontwikkelen en optimaliseren. Het idee dat McLaren als enige wél schoon zou zijn, wordt binnen de paddock met opgetrokken wenkbrauwen bekeken.

Nieuwe richtlijn schudt het veld door elkaar

De kern van de richtlijn is simpel: de voorvleugel mag onder belasting nog maar 10 mm doorbuigen bij symmetrische kracht en maximaal 15 mm bij asymmetrische belasting.

De aanleiding? Teams die met slimme constructies de aerodynamica kunstmatig optimaliseerden in langzame bochten, terwijl ze op hoge snelheid juist de luchtweerstand minimaliseerden. Frederic Vasseur van Ferrari onderstreepte de impact:

“We werken hier al maanden aan. Het kan een gamechanger zijn voor iedereen.”

Toto Wolff van Mercedes viel hem bij, met de opmerking dat Ferrari waarschijnlijk het minst agressief is geweest in het gebruik van flexibele elementen en daarom zowel het meeste kan winnen als verliezen.

Lees ook:  Nieuwsgierige Newey spot iets bij McLaren: 'ze blijven maar winnen, er móet iets zijn'

McLaren heeft de afgelopen twaalf maanden grote stappen gezet, vooral sinds het invoeren van nieuwe aerodynamische pakketten en aanpassingen aan hun voorvleugel.

Toeval? Volgens critici is het succes van McLaren nauw verbonden met de inzet van innovatieve (en nu dus potentieel illegale) flexi-wing technologieën.

“Als flexi-wings geen voordeel boden, zou niemand ze ontwikkelen binnen de beperkingen van het budgetplafond.”

Daarmee wordt de kern van de discussie blootgelegd: Zak Browns ontkenning wordt gezien als politieke PR, niet als technische realiteit.

Een herhaling van fouten uit het verleden?

Sky F1-commentator David Croft, oftewel ‘Crofty’, gooide nog wat olie op het vuur door de discussie over een nummer één-rijder bij McLaren “nonsens” te noemen.

Hij stelde dat beide coureurs – Norris en Piastri – gewoon moeten racen zonder teamorders, zolang ze kans maken op de titel.

Maar critici verwijzen naar het seizoen 2007, waarin McLaren zichzelf in de voet schoot door Fernando Alonso en een jonge Lewis Hamilton tegen elkaar te laten racen. Gevolg: titelkandidaat Kimi Räikkönen kon toeslaan bij Ferrari.

“Soms moet je eieren breken om een omelet te maken. McLaren loopt het risico om punten te verspelen door dit idealisme.”

De Grand Prix van Spanje wordt een lakmoesproef. Teams die zwaar leunen op flexibele aerodynamica zullen moeite hebben met de balans tussen snelle en langzame bochten.

De eerste analyses zullen tonen wie écht last heeft van de nieuwe regels – en wie zijn kaarten goed heeft gespeeld. Christian Horner sloot af met een duidelijke boodschap:

“Het is een significante wijziging. We weten nog niet hoe het elke auto zal beïnvloeden, maar het zal merkbaar zijn.”

Voor McLaren, en vooral voor Zak Brown, is het nu afwachten. De komende races zullen uitwijzen of zijn woorden overeind blijven — of dat ze hem keihard om de oren zullen vliegen.

Gerelateerd nieuws

Red Bull Ring

FIA legt Red Bull Ring opnieuw onder het mes: grindstroken moeten chaos van 2024 voorkomen

Vorig jaar eindigde de GP van Oostenrijk niet op het asfalt, maar...

Nürburgring

Verstappen hekelt koude algoritmes: ‘racen moet niet bepaald worden door een computer’

Een robot ziet alles, maar voelt niets. Dat lijkt de kern van...

Red Bull Ring

Red Bull Ring krijgt kritiek na incidenten: vrouwelijke fans hekelen structureel seksisme op tribunes

Waar de meeste F1-fans een weekend in Spielberg zien als een feest...

Max Verstappen Red Bull Racing

Verstappen veroorzaakt opnieuw oranje-invasie: Red Bull Ring wordt wederom overspoeld door fans

De Formule 1-race op de Red Bull Ring is officieel Oostenrijks, maar...