Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Barcelona’s toekomst in de Formule 1: een nieuw tijdperk met een investering van €50 miljoen
F1 nieuws

Barcelona’s toekomst in de Formule 1: een nieuw tijdperk met een investering van €50 miljoen

49
Circuit de Barcelona-Catalunya Montmeló
Foto: Wilnel José Verdú Guerrero

Vernieuwing van het circuit de Barcelona-Catalunya

Barcelona’s huidige overeenkomst met de Formule 1 loopt af na 2026, wat betekent dat er voor het eerst sinds de kortstondige Valencia Grand Prix tussen 2008 en 2012, twee races in Spanje zullen plaatsvinden. Ondanks de verhuizing van de Spaanse Grand Prix naar Madrid, benadrukte F1 CEO Stefano Domenicali dat dit niet noodzakelijkerwijs het einde voor Barcelona hoeft te betekenen. Echter, gezien de grote vraag naar plekken op de F1-kalender, lijkt het onwaarschijnlijk dat het evenement in Barcelona naast Madrid kan blijven bestaan onder de huidige voorwaarden.

Desondanks zijn de organisatoren in Barcelona optimistisch over de toekomst van hun evenement, in de hoop dat de voltooiing van een renovatieproject ter waarde van 50 miljoen euro zal helpen bij het veiligstellen van een nieuwe deal. De afgelopen jaren heeft het Circuit de Barcelona-Catalunya kritiek gekregen vanwege zijn verouderde faciliteiten en matige fanervaring. De editie van 2022 werd ontsierd door logistieke problemen, wat leidde tot een verontschuldiging van de promotors en een eis van F1 om de toegangsproblemen te verbeteren.

De omvang van de renovatie

Tijdens een informele persbijeenkomst, bijgewoond door Motorsport.com, uitten circuit- en Catalaanse overheidsfunctionarissen hun optimisme dat de grootschalige renovatie in Montmelo enkele van deze problemen met menigtebeheersing zal verlichten en de aanspraak van Barcelona op een grand prix-slot zal versterken. Het project, dat meer dan twee jaar geleden is gestart en naar verwachting voor de Spaanse Grand Prix van dit jaar in juni zal worden voltooid, omvat een verbouwing van het pitcomplex en de bouw van een nieuwe overdekte pitgebouwterras om de Paddock Club te huisvesten. Het omvat ook een nieuwe controletoren en een loopbrug over het rechte stuk achteraan die de paddock met het stadiongebied zal verbinden en een grote gastvrijheidsruimte zal herbergen.

Toekomstige benamingen en concurrentie

Met de verhuizing van de Spaanse Grand Prix naar Madrid, bleven de functionarissen van Barcelona terughoudend om de nieuwe naam voor hun F1-race in 2026 te bevestigen, maar Barcelona GP, Catalaanse GP en Europese GP worden genoemd als de meest plausibele opties. Voor 2027 en daarna zal Barcelona te maken krijgen met felle concurrentie voor een plek op de overvolle F1-kalender van 24 races, met recente rapporten die suggereren dat Mercedes-sponsor Petronas geïnteresseerd is in het herleven van de Maleisische Grand Prix in Kuala Lumpur.

De impact van de renovatie op de fanervaring

De renovatie van het Circuit de Barcelona-Catalunya is een cruciale stap in het verbeteren van de algehele fanervaring en het oplossen van de logistieke problemen die de editie van 2022 plaagden. De toevoeging van een nieuwe overdekte pitgebouwterras en de verbetering van de toegankelijkheid en het menigtebeheer zijn slechts enkele van de manieren waarop Barcelona hoopt zijn positie op de F1-kalender te versterken. Terwijl de toekomst van Barcelona in de Formule 1 onzeker blijft, is het duidelijk dat de stad en de organisatoren vastbesloten zijn om een nieuwe deal te sluiten en deel uit te blijven maken van de elite racekalender.

Gerelateerd nieuws

Vijf sleutelfactoren die Aston Martin een te duchten kracht kunnen maken

Aston Martin heeft de afgelopen seizoenen meerdere uitstekende beslissingen genomen, van fabriek...

Wat staat Red Bull F1 te wachten na de vrijspraak van Horner?

De uitdagingen voor Christian Horner en Red Bull F1 De afgelopen weken...

George Russell uit zorgen over ‘stuiteren’ bij de Mercedes W15

Een nieuwe start met de W15 Aan de vooravond van het nieuwe...

Alpine sluit F1-test voor Mick Schumacher uit

Mick Schumacher heeft zich aangesloten bij Alpine om dit jaar in hun...

Mercedes onthult drie ‘eerste conclusies’ na eerste W15-ronden in Bahrein

Een nieuwe start met de W15 Terwijl Mercedes afwacht hoe ze zich...

Leven na Guenther Steiner: Ayao Komatsu en zijn plannen voor een revolutie bij Haas

Een nieuw hoofdstuk voor Haas Het jaar 2024 markeert het begin van...

Sauber: Audi’s F1 2026 plannen niet in gevaar ondanks managementwisselingen

De toekomst van Sauber en Audi in de Formule 1 In augustus...

F1 Wereldkampioenen die nooit voor Ferrari hebben gereden

De overstap van Hamilton naar Ferrari: een droom die uitkomt Lewis Hamilton...