Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Aston Martin-ingenieur ziet betere kwalificatie: ‘We hebben een sterk DRS-effect nu’
F1 nieuws

Aston Martin-ingenieur ziet betere kwalificatie: ‘We hebben een sterk DRS-effect nu’

42
Aston Martin
Foto: F1 REVERSE

De ommekeer van Aston Martin in het nieuwe F1-seizoen

De start van het huidige Formule 1-seizoen markeert een opvallende verandering voor het team van Aston Martin in vergelijking met het begin van het seizoen 2023. Waar het team vorig jaar tijdens de kwalificaties nog moeite had om de snelheid te vinden, lijken ze nu juist tijdens deze sessies uit te blinken. Deze verbetering wordt toegeschreven aan de efficiëntie van het Drag Reduction System (DRS), wat een significant verschil maakt in de prestaties van de auto. Na de eerste twee races is er al een duidelijke rangorde zichtbaar, met Red Bull Racing aan de leiding, gevolgd door Ferrari, Mercedes, McLaren, en Aston Martin. Hierbij lijkt Ferrari de positie van Aston Martin als voornaamste uitdager van Red Bull over te nemen. Ondanks dat de AMR23 vorig jaar niet uitzonderlijk presteerde in de kwalificaties, wist Fernando Alonso toch regelmatig een podiumplek te bemachtigen, voornamelijk door een goede bandenstrategie. Dit jaar lijkt het team echter moeite te hebben om dezelfde race pace te vinden met de AMR24.

De sleutel tot succes: verbeteringen aan de DRS

Een mogelijke verklaring voor de verbeterde kwalificatieprestaties van Aston Martin ligt in de aanpassingen die zijn gemaakt aan de DRS. Volgens Tom McCullough, performance engineer bij het team, speelt de effectiviteit van de DRS een cruciale rol, vooral op circuits zoals in Saoedi-Arabië. Door de DRS-effectiviteit te vergelijken tussen de kwalificaties in 2023 en 2024, onder vergelijkbare weersomstandigheden, constateerde het team een aanzienlijke verbetering. Deze focus op het optimaliseren van de DRS heeft niet alleen geleid tot betere kwalificatieresultaten, maar ook tot een sterker competitief vermogen van de AMR24. Ondanks enkele onzekerheden over de algehele prestaties van de auto, blijft het team positief over de vooruitgang die is geboekt.

Uitdagingen en toekomstperspectieven

Hoewel Aston Martin aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in de kwalificaties, erkent het team dat er nog werk aan de winkel is om de race pace te verbeteren. Alonso benadrukte al dat het team traditioneel sterker is in de race dan in de kwalificatie, wat suggereert dat er nog ruimte is voor verbetering. McCullough wijst op de aerodynamische eigenschappen van de auto als een belangrijk aandachtspunt. Het team is vastberaden om de prestaties verder te optimaliseren en dichter bij de top te komen. De inspanningen om het DRS-effect te verbeteren zijn een stap in de goede richting, maar het is duidelijk dat Aston Martin blijft zoeken naar manieren om zowel in de kwalificatie als in de race competitief te blijven.

Aston Martin heeft een opmerkelijke start van het seizoen 2024, met verbeterde prestaties in de kwalificaties dankzij een effectiever DRS-systeem. Ondanks deze vooruitgang, staat het team voor de uitdaging om hun race pace te verbeteren en consistent te presteren gedurende het hele raceweekend. Met een duidelijke focus op aerodynamische verbeteringen en een positieve instelling, blijft Aston Martin werken aan het verkleinen van het gat met de topteams. De toekomst ziet er hoopvol uit voor het team, mits ze hun ontwikkelingstraject succesvol kunnen voortzetten.

Gerelateerd nieuws

Marko waarschuwt Red Bull: ‘Zelfs Verstappen kan niet het hele jaar zo rijden’

Max Verstappen moet sinds de Grand Prix van Miami veel harder werken...

Hoe Aston Martin hun 2024 upgradepakket wil verbeteren

Uitdagingen voor Alonso in het 2024-seizoen Vandaag heeft Fernando Alonso, de Spaanse...

Carlos Sainz verwacht competitievere Ferrari F1-auto tijdens Oostenrijkse GP

Carlos Sainz, de Spaanse Formule 1-coureur, heeft aangekondigd dat hij een aanzienlijke...

Leclerc weet wat Ferrari moet oplossen om competitief te zijn

Problemen bij hoge snelheid Na zijn overwinning tijdens zijn thuis Grand Prix...

Verstappen over of hij zich bedreigt voelt door Hamilton’s prestaties

Verwachtingen van Mercedes in 2024 Momenteel zijn alle ogen gericht op McLaren,...

Aston Martin waarschuwt Alonso: Geen snelle oplossing voor technische problemen

Alonso moet geduld hebben Aston Martin heeft Fernando Alonso laten weten dat...

RB overweegt upgrades te schrappen? Daniel Ricciardo onthult mogelijke switch-tijdlijn

Ricciardo roept op tot kalmte na tegenvallende prestaties Daniel Ricciardo heeft benadrukt...

McLaren: Norris kon niets meer doen om de F1 Spaanse GP te winnen

Frustratie na verlies Lando Norris baalde enorm na het verliezen van de...