Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Adrian Newey onthult verboden F1-innovaties op ‘adembenemende’ RB17 hypercar
F1 nieuws

Adrian Newey onthult verboden F1-innovaties op ‘adembenemende’ RB17 hypercar

102
Adrian Newey
Foto: F1 REVERSE

Adrian Newey, de gerenommeerde ontwerper achter enkele van de meest succesvolle Formule 1-auto’s, heeft onlangs details gedeeld over de RB17 hypercar, een project dat enkele van zijn meest baanbrekende, doch verboden F1-innovaties bevat. Deze hypercar, ontwikkeld door Red Bull, belooft een van de meest opwindende auto’s op de markt te worden, met technologieën die ooit het gezicht van de Formule 1 hebben veranderd.

Innovaties uit de Formule 1

Newey’s carrière in de Formule 1 is bezaaid met innovatieve ontwerpen die vaak de grenzen van de sport hebben verlegd. Veel van deze ontwerpen zijn uiteindelijk verboden door de regelgevende instanties, maar vinden nu hun weg naar de RB17. Twee opmerkelijke voorbeelden die Newey noemt, zijn de actieve ophanging en de geblazen diffuser. De actieve ophanging, cruciaal voor de titelwinnende Williams-auto’s van de vroege jaren ’90, en de geblazen diffuser, een sleutelelement van zijn eerste titelwinnende Red Bulls, zullen beide kenmerken zijn van de nieuwe hypercar.

Een ‘adembenemende’ prestatie

Ondanks dat de RB17 een tweezitter is en aanzienlijk zwaarder dan een F1-auto, heeft Newey het ambitieuze doel gesteld om Formule 1-niveau rondetijden te bereiken met deze auto. Dit doel onderstreept niet alleen Newey’s ontwerpfilosofie, gericht op het overwinnen van technische en fysieke grenzen, maar ook zijn passie voor het creëren van een auto die emotie en prestatie combineert. De auto is nog in ontwikkeling, maar Newey’s enthousiasme voor dit ‘passieproject’ is duidelijk. Hij benadrukt de veelzijdigheid van de auto, die, indien bestuurd door een professionele coureur, in staat zou moeten zijn om de rondetijden van een Formule 1-auto te evenaren.

Technische specificaties en ontwerpfilosofie

De RB17 zal naar verwachting minder dan 900 kilo wegen en beschikken over een 1000 pk sterke V10-motor, aangevuld met een 200 pk sterke elektrische motor. Deze combinatie van krachtbronnen verbetert niet alleen de prestaties, maar zorgt ook voor een soepelere koppelverdeling en versnellingswisselingen. Bovendien zal de auto actieve ophanging hebben om de immense downforce te beheren die nodig is om de beoogde rondetijden te halen. Newey benadrukt hoe deze technologieën samenwerken om een aerodynamisch efficiënte en aanpasbare auto te creëren, geschikt voor een breed scala aan rijstijlen en vaardigheden.

Beperkte productie

Er is een beperkte productierun gepland voor de RB17, met slechts 50 modellen die uiteindelijk zullen worden vervaardigd. Dit exclusieve aantal benadrukt de uniekheid en de speciale status van de RB17 in de wereld van hypercars. Newey’s betrokkenheid bij het project, gecombineerd met zijn legendarische status in de Formule 1, maakt de RB17 tot een van de meest geanticipeerde auto-releases in de recente geschiedenis.

De RB17 hypercar belooft een fusie te zijn van Newey’s meest innovatieve ontwerpen en de nieuwste technologische ontwikkelingen, waardoor het een must-have wordt voor autoliefhebbers en technologie-enthousiastelingen wereldwijd. Met zijn focus op emotie, aanpasbaarheid en prestatie, zet de RB17 de toon voor de toekomst van high-performance auto’s.

Gerelateerd nieuws

Las Vegas GP draagt bij aan de winst van F1 in 2023 tot $392 miljoen

De impact van de Las Vegas Grand Prix De Formule 1-seizoenen van...

Vijf sleutelfactoren die Aston Martin een te duchten kracht kunnen maken

Aston Martin heeft de afgelopen seizoenen meerdere uitstekende beslissingen genomen, van fabriek...

Wat staat Red Bull F1 te wachten na de vrijspraak van Horner?

De uitdagingen voor Christian Horner en Red Bull F1 De afgelopen weken...

George Russell uit zorgen over ‘stuiteren’ bij de Mercedes W15

Een nieuwe start met de W15 Aan de vooravond van het nieuwe...

Alpine sluit F1-test voor Mick Schumacher uit

Mick Schumacher heeft zich aangesloten bij Alpine om dit jaar in hun...

Mercedes onthult drie ‘eerste conclusies’ na eerste W15-ronden in Bahrein

Een nieuwe start met de W15 Terwijl Mercedes afwacht hoe ze zich...

Leven na Guenther Steiner: Ayao Komatsu en zijn plannen voor een revolutie bij Haas

Een nieuw hoofdstuk voor Haas Het jaar 2024 markeert het begin van...

Sauber: Audi’s F1 2026 plannen niet in gevaar ondanks managementwisselingen

De toekomst van Sauber en Audi in de Formule 1 In augustus...