Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 teams Norris bekritiseert afwezigheid Mercedes-coureurs: ‘iedereen had het zwaar’
F1 teams

Norris bekritiseert afwezigheid Mercedes-coureurs: ‘iedereen had het zwaar’

123
lando norris mclaren
Foto: Racing Zone

De Grand Prix van Singapore 2024 was zonder twijfel een van de zwaarste races van het seizoen. Door de hoge temperaturen en vochtigheid, gecombineerd met het uitblijven van een safety car, kregen de coureurs het flink voor hun kiezen.

Na de race waren Lewis Hamilton en George Russell van Mercedes zo uitgeput dat ze de verplichte media-interviews oversloegen. Lando Norris, de winnaar van de race, had hier geen begrip voor en vond dat de omstandigheden voor iedereen even zwaar waren.

Voor de Mercedes-coureurs verliep de race stroef. Russell finishte als vierde en Hamilton moest genoegen nemen met de zesde plek.

Beide coureurs klaagden over de hitte in de cockpit, waarbij Russell zijn auto zelfs een “sauna” noemde over de teamradio. Na de race waren ze er zo slecht aan toe dat Mercedes toestemming vroeg aan de FIA om de media-interviews over te slaan.

Teambaas Toto Wolff legde uit dat beide coureurs last hadden van oververhitting en bijna een zonnesteek opliepen. Ze hadden tijdens de race veel water gedronken en na afloop ijsbaden genomen om te herstellen. Toch waren ze fysiek niet in staat om naar de mediazone te gaan.

Norris uit kritiek op Mercedes

Lando Norris, die een indrukwekkende overwinning behaalde, liet weten dat hij weinig begrip had voor de afwezigheid van de Mercedes-coureurs. Hij benadrukte dat de race voor iedereen zwaar was.

“Het was voor ons allemaal zwaar. Ik weet niet precies hoe zij zich voelden, maar we zaten allemaal in dezelfde race onder dezelfde omstandigheden,” zei Norris.

Ondanks dat Norris de zwaarte van de race erkende, slaagde hij erin de winst binnen te slepen, met Max Verstappen en teamgenoot Oscar Piastri op het podium achter hem. Wat de prestatie van Norris nog indrukwekkender maakt, is dat hij tijdens de race twee keer licht de muur raakte, maar toch de concentratie wist te behouden om de overwinning veilig te stellen.

Lees ook:  Mercedes blundert met strategie: Hamilton teleurgesteld na Singapore GP 2024

De Grand Prix van Singapore staat bekend als een van de fysiek en mentaal zwaarste races op de kalender. De hoge temperaturen en luchtvochtigheid gecombineerd met het lange stratencircuit vragen het uiterste van de coureurs.

Dit jaar was extra bijzonder omdat er voor het eerst geen safety car-fase was tijdens de race, wat betekende dat de coureurs de volledige 62 ronden op volle snelheid moesten racen.

Enkele cijfers over de race:

  • Temperatuur: 30°C
  • Luchtvochtigheid: 75%
  • Raceafstand: 308,706 km
  • Aantal ronden: 62
  • Winnende tijd Norris: 1:48:01.104

Deze extreme omstandigheden eisten hun tol op de coureurs. Nico Hülkenberg gaf bijvoorbeeld aan dat hij tijdens de race maar liefst 3 kilogram was verloren door het vele zweten.

Strategische problemen bij Mercedes

Naast de fysieke uitdagingen kampte Mercedes ook met strategische problemen. Hamilton startte op de zachte banden, terwijl de meeste van zijn concurrenten voor medium banden kozen.

Deze keuze pakte nadelig uit voor de zevenvoudig wereldkampioen, die vroeg in de race een pitstop moest maken om zijn versleten banden te vervangen. Hierdoor viel hij ver terug en moest hij zich terug naar voren vechten, wat uiteindelijk resulteerde in een zesde plek.

Russell, die vanaf de vierde plek startte, kon zijn positie behouden, maar kon niet meedoen om het podium. In de slotfase moest hij alles geven om Charles Leclerc achter zich te houden.

CoureurStartpositieEindpositieBandenstrategie
Russell44Medium – Hard
Hamilton36Soft – Hard

Reacties van Hamilton en Russell

Hoewel ze de media na de race ontweken, gaven Hamilton en Russell later alsnog hun mening over de gebeurtenissen in Singapore. Hamilton beschreef de race als een emotionele achtbaan.

“Het is moeilijk om uit te leggen hoe je je voelt na zo’n zware race. We doen ons best, maar het lukt niet altijd om alles perfect te doen, zoals vandaag met onze strategie,” zei hij.

Russell was iets positiever, maar erkende ook de moeilijkheden:

“Na een lastige vrijdag zouden we vooraf blij zijn geweest met P4. Maar na onze kwalificatie dachten we dat er meer in zat. Vandaag was het fysiek en qua tempo een zware race.”

Beide coureurs benadrukten dat ze veel hebben geleerd van deze race en dat ze hard werken om de auto te verbeteren voor de volgende Grand Prix. Mercedes heeft aangekondigd dat er upgrades aankomen voor de race in Austin, wat hopelijk een ommekeer kan betekenen voor het team.

Lees ook:  Mercedes ontdekt oorzaak van W15 snelheidsverlies na eerste onderzoek

Komende races voor Mercedes

De teleurstellende prestatie in Singapore past in de recente trend van Mercedes. Na een sterke reeks voor de zomerstop, waarin het team drie van de vier races won, heeft Mercedes sinds de hervatting van het seizoen moeite om de vorm vast te houden.

In de laatste vier races wisten ze slechts één podium te behalen, wat kwam door een late crash tussen Sergio Perez en Carlos Sainz in Baku. Teambaas Toto Wolff gaf aan dat het team hard werkt om de oorzaak van het vormverlies te achterhalen.

“We hebben onze snelheid ten opzichte van de koplopers verloren, en we proberen uit te zoeken waarom dat is,” aldus Wolff.

De focus ligt nu op de komende races en de geplande upgrades voor de Grand Prix van Austin, in de hoop dat Mercedes weer mee kan strijden om de podiumplekken.

Gerelateerd nieuws

Binotto neemt beslissing: Jonge F1-talent valt af voor Sauber-zitje in 2025

Mattia Binotto heeft een belangrijke beslissing genomen: hij overweegt een jonge Formule...

Red Bull’s dilemma: Focussen op 2024 of doorontwikkelen voor 2025?

De keuze die Red Bull nu maakt kan grote gevolgen hebben voor...

McLaren-baas waarschuwt voor ‘coalitiekampioenschap’ na Ricciardo’s snelste ronde

McLaren’s teambaas maakte zich zorgen over een mogelijke samenwerking tussen Red Bull...

Renault-gesprekken houden hoop levend voor Alpine’s F1-motorproject

De medewerkers van Alpine in Viry-Châtillon blijven vechten om hun werk aan...

Mercedes onthult speciale livery voor GP Singapore ter ere van Petronas’ 50-jarig jubileum

Mercedes AMG heeft iets bijzonders in petto voor de Singapore Grand Prix:...

Pierre Gasly gediskwalificeerd na technische overtreding in Baku kwalificatie

Pierre Gasly heeft in Baku een flinke tegenslag te verwerken gekregen. Zijn...

Spanning bij McLaren na aankondiging van nieuwe regels: ‘2 winnaars, 1 titelkandidaat’

McLaren heeft onlangs besloten dat Lando Norris voorrang krijgt in de strijd...

Vasseur houdt de deur open voor Sainz: ‘veel respect voor hem’

Ferrari heeft eerder bevestigd dat Lewis Hamilton vanaf 2025 zal toetreden tot...