Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Het einde van Ricciardo in zicht: ‘ik weet dat er een deadline is’
F1 nieuws

Het einde van Ricciardo in zicht: ‘ik weet dat er een deadline is’

62
yuki tsunoda daniel ricciardo
Foto: GP Culture

Daniel Ricciardo lijkt zijn laatste dagen in de Formule 1 te beleven, nu geruchten suggereren dat Liam Lawson hem zal vervangen na de Grand Prix van Singapore.

Ricciardo zelf ontkende deze geruchten niet, en zijn uitspraken wijzen erop dat hij zich bewust is van een mogelijk einde van zijn carrière bij Red Bull en wellicht in de Formule 1.

Red Bull staat onder druk om Lawson een plek te geven, aangezien zijn contract stelt dat hij na september vrij is om naar andere teams te vertrekken, zoals Salba Audi, die interesse in hem getoond hebben. Ricciardo heeft dit seizoen niet genoeg laten zien om een promotie naar het hoofdteam van Red Bull te rechtvaardigen.

“Ik weet dat er altijd deadlines zouden zijn dit jaar, en na Singapore komt de volgende.” — Daniel Ricciardo

Ricciardo’s prestaties en de druk bij Red Bull

Ricciardo begon het seizoen met de verwachting Yuki Tsunoda te verslaan bij het RB-team en daarmee druk te zetten op Sergio Perez voor een potentiële promotie naar Red Bull in 2025.

Echter, door het onvoorspelbare verloop van het seizoen en de sterke prestaties van Tsunoda, heeft Ricciardo deze verwachtingen niet kunnen waarmaken.

Tsunoda scoorde zes keer punten in de eerste acht races, terwijl Ricciardo pas halverwege het seizoen enige vorm liet zien door punten te scoren in Canada en Oostenrijk.

Gedurende de zomermaanden kwam Ricciardo dichter bij een mogelijke promotie, vooral rond de Grand Prix van Spa. Echter, toen Red Bull’s prestaties verslechterden en andere teams zoals McLaren en Mercedes sterker werden, verloor Ricciardo terrein.

Perez, die eerder onder druk stond, kreeg minder aandacht omdat Red Bull zich ging focussen op het verbeteren van de RB20 voor de toekomst.

Lees ook:  Red Bull neemt mogelijke stappen tegen voorvleugels McLaren en Mercedes na FIA-verzoek

De rol van Liam Lawson en de toekomst van Red Bull

Een belangrijk onderdeel van deze situatie is het contract van Liam Lawson, dat stelt dat als Red Bull hem geen plek biedt voor 2025, hij een vrije agent wordt. Lawson heeft interesse gewekt bij andere teams, waaronder Salba Audi, en het is duidelijk dat Red Bull haast moet maken om beslissingen te nemen over hun line-up voor volgend seizoen.

Het team moet kiezen tussen Perez, Ricciardo en Lawson, waarbij het momentum momenteel in het voordeel van Lawson lijkt te zijn.

De veranderende prestaties van Red Bull, gecombineerd met het feit dat Ricciardo nog steeds moeite heeft om Tsunoda consistent te verslaan, hebben bijgedragen aan de geruchten dat Lawson mogelijk Ricciardo zal vervangen, zelfs al tijdens de rest van het seizoen.

Daniel Ricciardo’s verwachtingen

Ricciardo zelf lijkt te beseffen dat zijn toekomst bij Red Bull, en mogelijk in de Formule 1, onzeker is. Hij erkent dat er altijd deadlines en beslissingsmomenten zouden zijn in zijn contract. Zijn toekomst hangt grotendeels af van de uitkomsten na de Grand Prix van Singapore, maar hij blijft strijden om sterke resultaten te behalen.

“Natuurlijk ga ik alles geven zoals ik altijd heb gedaan. Maar ja, we zien wel wat er gebeurt.” — Daniel Ricciardo

Ricciardo heeft aangegeven dat een podiumplek in Singapore, hoewel onwaarschijnlijk, mogelijk zou kunnen zijn, gezien de chaotische aard van de race. Een sterk resultaat zou zijn kansen op een plek bij Red Bull nieuw leven in kunnen blazen, maar het blijft een lange weg.

Lees ook:  Lewis Hamilton's sombere conclusie over kwalificatiekansen: Mercedes ‘verloren’ in afstelling

De strijd tussen Perez en Ricciardo

Sergio Perez stond dit seizoen lange tijd onder druk, vooral toen hij moeite had om te presteren naast Max Verstappen. Maar terwijl Red Bull’s auto-prestaties begonnen te dalen, heeft Perez zich beter herpakt en dichter bij Verstappen kunnen komen.

Dit heeft ertoe geleid dat de aandacht van het team is verschoven van Perez naar de technische problemen van de RB20.

Voor Ricciardo betekent dit dat hij niet meer wordt gezien als de oplossing voor Red Bull’s problemen. Zijn onvermogen om consistent punten te scoren en Tsunoda te overtreffen, hebben zijn kansen op een promotie naar Red Bull aanzienlijk verkleind.

De toekomst van Daniel Ricciardo in de Formule 1 hangt aan een zijden draadje. Hij heeft de afgelopen jaren meerdere aanbiedingen van andere teams afgewezen, wat aangeeft dat hij niet geïnteresseerd is in een plek buiten Red Bull.

Dit roept de vraag op wat zijn doel is binnen het team van RB, dat traditioneel jonge talenten een kans biedt. Als Ricciardo geen kans maakt op promotie, blokkeert hij mogelijk de doorgang voor jongere coureurs zoals Lawson.

CoureurAantal puntenTop 10 finishesBeste resultaat
Daniel Ricciardo217e (Oostenrijk)
Yuki Tsunoda1865e (Azerbeidzjan)

Hoewel Ricciardo ongetwijfeld een waardevol figuur is binnen de Formule 1 en als talent wordt beschouwd dat nooit de kans heeft gekregen om voor een wereldtitel te vechten, lijken zijn dagen in de sport geteld.

Het feit dat hij Tsunoda niet consistent heeft verslagen, en dat Lawson op de loer ligt, maakt het steeds waarschijnlijker dat Ricciardo na de Singapore Grand Prix buiten het team valt.

Gerelateerd nieuws

Red Bull betaalt de prijs voor het negeren van Perez: ‘namen het niet serieus’

Red Bull Racing is de afgelopen tijd flink in vorm teruggevallen, en...

Max Verstappen ‘nog groter voorbeeld’ na FIA-beschuldiging tijdens Singapore GP

Max Verstappen stond tijdens de Singapore Grand Prix volop in de aandacht,...

Regen dreigt Singapore Grand Prix te beïnvloeden: ‘Kans op natte race is aanzienlijk’

De voorspellingen voor de Singapore Grand Prix laten zien dat het raceweekend...

Mogelijk slecht nieuws voor McLaren: FIA onthult nieuwe bewijzen over mini-DRS

De FIA onderzoekt momenteel het nieuwe mini-DRS-systeem van McLaren, dat de laatste...

Lewis Hamilton adviseert Max Verstappen om straf van FIA te negeren

Lewis Hamilton heeft openlijk gezegd dat Max Verstappen de straf die hij...

FIA onderzoekt mogelijke overtreding Sainz tijdens de Singapore GP

Carlos Sainz ligt onder de loep van de FIA na een incident...

Alonso: Singapore vereist alle kwaliteiten die wij missen in onze auto

Fernando Alonso heeft duidelijk gemaakt dat Singapore niet bepaald in het voordeel...

Ferrari noemt McLaren’s ‘mini DRS’ vleugel ‘meer dan grensgeval’

Ferrari-teambaas Fred Vasseur heeft de achtervleugel van McLaren’s MCL38, zoals gebruikt in...