Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Damon Hill: Oscar Piastri zet Lando Norris onder druk bij McLaren
F1 nieuws

Damon Hill: Oscar Piastri zet Lando Norris onder druk bij McLaren

99
oscar piastri lando norris
Foto: Pole Position

Oscar Piastri heeft Lando Norris de laatste tijd echt het vuur aan de schenen gelegd. Dit roept de vraag op: is Norris nog wel de onbetwiste leider bij McLaren?

Voormalig wereldkampioen Damon Hill ziet bij Norris een soort “verplaatsing,” alsof hij niet meer de nummer één is. Terwijl Norris moeite heeft om dichter bij Max Verstappen te komen, verkleint Piastri juist de kloof met zijn teamgenoot.

Vooral na Piastri’s overwinning in Hongarije en zijn tweede plekken in België en Monza is hij uitgegroeid tot een serieuze uitdager voor de leiderspositie binnen het team.

“Ik denk dat het lastig is voor Lando,” zei Damon Hill tijdens de Sky F1 podcast. “Je wilt natuurlijk de sterspeler van het team zijn, maar Oscar is ontzettend getalenteerd en niet van plan om drie jaar af te wachten.”

Piastri’s opmars bij McLaren

Piastri’s opmars binnen McLaren is niet onopgemerkt gebleven. Waar Lando Norris jarenlang de onbetwiste leider leek, heeft Piastri nu bewezen dat hij niet zomaar een tweede viool speelt.

Zijn indrukwekkende resultaten zorgen voor speculaties over een machtsverschuiving binnen het team. Hill benadrukt dat dit voor Norris een flinke uitdaging is, vooral omdat hij gewend is om de belangrijkste man binnen McLaren te zijn.

Met zijn recente successen, waaronder een overwinning in Azerbeidzjan en podiumplaatsen in België en Monza, heeft Piastri laten zien dat hij meer is dan alleen “de nieuwe jongen.”

Hij neemt het stuur vast met een zelfvertrouwen dat Norris nerveus kan maken. Dit zorgt ongetwijfeld voor een dilemma binnen McLaren: wie wordt er voortaan voorgetrokken bij strategische beslissingen?

Piastri’s prestaties in 2024

  • Hongarije: Overwinning
  • België: Tweede plaats
  • Monza: Tweede plaats
  • Azerbeidzjan: Overwinning

Deze resultaten laten zien dat Piastri consistent presteert op het hoogste niveau. Norris was altijd degene die McLaren omhoog trok, maar nu moet hij die rol delen. Voor het team wordt het spannend om te zien hoe ze de balans tussen de twee talenten weten te behouden.

Lees ook:  McLaren overweegt cruciale teamstrategie: Norris prioriteit na Monza-debacle?

Norris voelt de druk door Piastri’s prestaties

Lando Norris heeft sinds zijn debuut bij McLaren een sleutelrol gespeeld in de wederopbouw van het team. Hij werkte nauw samen met grote namen als Zak Brown en Andrea Stella en werd daarmee het gezicht van het team. Maar nu Piastri aan de deur klopt, staat zijn positie onder druk.

Damon Hill herkent deze situatie uit zijn eigen carrière. Toen hij in 1996 werd geconfronteerd met de opkomende Jacques Villeneuve, voelde hij de hete adem van de jonge coureur in zijn nek. En uiteindelijk verloor hij zijn zitje bij Williams.

“Het is een lastige situatie voor Lando,” zei Hill. “Oscar is een geweldige coureur en hij gaat niet wachten op zijn kans.”

Dit klinkt allemaal heel bekend voor Hill. Zoals hij Villeneuve niet kon afremmen, lijkt Piastri nu ook geen rem te kennen.

Het verschil tussen Norris en Piastri wordt steeds kleiner, zowel qua prestaties als in het kampioenschap. Waar Norris eerst een comfortabele voorsprong had, lijkt die nu met de race te slinken. Hill wijst erop dat Norris zich bedreigd voelt door de jonge Australiër, die zich verrassend snel heeft aangepast aan de Formule 1-wereld.

CoureurOverwinningen 2024PodiumplaatsenPunten
Lando Norris23200
Oscar Piastri24195

Deze cijfers laten zien hoe dicht de strijd tussen de McLaren-coureurs is geworden. Ooit werd Norris gezien als Verstappens grootste uitdager, maar nu laat Piastri zien dat hij net zo goed kan meedoen in de strijd om podiumplaatsen en overwinningen.

Damon Hill’s reflecties op zijn eigen carrière

Damon Hill weet precies hoe Lando zich voelt. In 1996 kwam Jacques Villeneuve, de regerend IndyCar-kampioen, bij Williams. Hij zorgde meteen voor een schok in het team, net zoals Piastri nu bij McLaren doet.

Lees ook:  McLaren in dilemma met teamorders na Italiaans Grand Prix debacle

Hill had al drie jaar ervaring bij Williams, maar voelde toch de druk van het jonge talent. En uiteindelijk verloor hij zijn plek aan Heinz-Harald Frentzen. Het was een pijnlijk moment in zijn carrière.

De situatie bij McLaren lijkt sprekend op die van Hill: hoewel Norris de meer ervaren man is, laat Piastri zien dat hij niet tevreden is met een rol op de achtergrond. Dit creëert zeker spanningen binnen het team, zeker nu beide coureurs hun waarde proberen te bewijzen.

“Het doet me denken aan mijn tijd met Jacques Villeneuve,”
zegt Hill. “Hij kwam het team binnen en was meteen een serieuze concurrent. Dat leidde tot een seizoen vol druk en competitie.”

Harry Benjamin’s blik op Norris

Sky F1-commentator Harry Benjamin heeft ook zijn mening klaar: Norris zou misschien een meer ‘niets te verliezen’-mentaliteit moeten aannemen. Toen er een cruciaal moment in Q1 was, met een gele vlag, vertraagde Norris – iets wat sommigen misschien niet van hem hadden verwacht.

Dit leidde tot vragen of hij agressiever had moeten optreden, zeker met de druk van Piastri in zijn nek en zijn achterstand op Verstappen in het kampioenschap.

“Het probleem is dat Piastri de laatste races simpelweg in betere vorm verkeert,” aldus Benjamin. “Lando moet misschien wat meer risico’s nemen en minder bezig zijn met de gevolgen.”

Het is duidelijk dat Norris niet alleen druk voelt vanuit het kampioenschap, maar ook van zijn teamgenoot. Met Piastri die steeds dichterbij komt, moet Norris zichzelf blijven bewijzen als dé leidende coureur binnen McLaren. Anders zou hij zijn plaats in het team zomaar kunnen verliezen.

Gerelateerd nieuws

McLaren houdt FIA in spanning met aankomende MCL38-upgrades

McLaren-teambaas Andrea Stella heeft bevestigd dat er binnenkort grote upgrades voor de...

Marko duidelijk over huidige situatie: ‘Vertrek sleutelfiguren oorzaak van Red Bulls terugval’

Dit seizoen heeft Red Bull Racing te maken met serieuze technische problemen...

Voorspellingen voor GP Singapore: McLaren favoriet voor zege in nachtrace

Dit weekend is het weer zover: de Formule 1 komt naar de...

Wolff over Allison’s invloed bij Mercedes’ Adrian Newey-aanbod: ‘we geloven daarin’

Toto Wolff heeft onthuld dat hij samen met James Allison uitgebreid heeft...

Verstappen favoriet voor Singapore GP ondanks wisselvallige resultaten: ‘Het blijft racen, hè’

De Grand Prix van Singapore 2024 belooft een spannende strijd te worden....

Daniel Ricciardo’s laatste race bij Red Bull: Lawson staat klaar voor zijn kans

Het lijkt erop dat Daniel Ricciardo zijn laatste race voor Red Bull...

Webber kritisch op McLaren: ‘ ze hadden Piastri’s overwinning beter aan kunnen pakken’

McLaren’s aanpak tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan, waar Oscar Piastri zijn...

Red Bull ervaart ‘enorme tegenslag’ voorafgaand aan Singapore Grand Prix

Het gaat niet lekker voor Red Bull. Nog voordat de Grand Prix...