Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Horner over zorgwekkende ontwikkelingen bij Red Bull: “dominantie lijkt voorbij”
F1 nieuws

Horner over zorgwekkende ontwikkelingen bij Red Bull: “dominantie lijkt voorbij”

132
christian horner
Photo Pole Position

Red Bull Racing staat voor grote uitdagingen in het huidige Formule 1-seizoen. Teambaas Christian Horner heeft slecht nieuws onthuld over de prestaties van het team. De dominantie van de RB20-auto lijkt voorbij, met Red Bull die de laatste drie races niet heeft gewonnen. Dit is niet meer voorgekomen sinds eind 2021. De ontwikkelingswedloop is verhevigd, met McLaren en Mercedes die aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt.

Horner geeft toe dat Red Bull mogelijk achterloopt op McLaren qua pure snelheid en prestaties. De smalle werkingszone van de auto maakt het lastig voor ingenieurs en coureurs om de juiste afstelling te vinden. Bovendien krijgt Max Verstappen een gridstraf van 10 plaatsen voor het monteren van een nieuwe verbrandingsmotor.

Uitdagingen voor Red Bull in Spa

De Belgische Grand Prix in Spa-Francorchamps brengt extra uitdagingen met zich mee voor Red Bull. Het wisselvallige weer en de koude, opnieuw geasfalteerde baan lijken beter te passen bij de Mercedes-aangedreven teams. Dit kan Red Bull verder achterop zetten ten opzichte van de concurrentie. De verkorting van de eerste DRS-zone met 75 meter vermindert ook het voordeel dat Red Bull normaal gesproken heeft bij het inhalen.

Verstappen erkent dat een gemakkelijke overwinning zoals in voorgaande jaren onwaarschijnlijk is, ondanks zijn eerdere successen op dit circuit. De veranderde omstandigheden en de verbeterde prestaties van concurrenten maken het een lastige opgave voor de regerend wereldkampioen.

Sergio Perez blijft optimistisch over de aankomende race en gelooft dat er nog meer potentieel uit de upgrades van Hongarije kan worden gehaald. Hij zegt dat het team werkt aan verbeteringen om het gevoel in de auto te verbeteren, hoewel deze niet in België zullen worden gebruikt vanwege de aard van het circuit.

Ontwikkelingsproblemen

De recente upgrades in Boedapest hebben niet het verwachte effect gehad. Helmut Marko, adviseur van Red Bull, uit zijn zorgen over de effectiviteit van deze verbeteringen. Hij stelt dat als de upgrades niet werken zoals gehoopt, het team in de problemen kan komen.

Lees ook:  Verstappen uit frustratie: onacceptabele radioberichten na Italiaanse GP

Verstappen heeft zijn frustratie geuit over de strategie en prestaties van het team, wat tot kritiek heeft geleid van Lewis Hamilton. De Brit vindt dat Verstappen als wereldkampioen een leiderschapsrol moet aannemen in moeilijke tijden. Verstappen verdedigt echter zijn uitspraken en benadrukt dat het normaal is om frustraties te uiten wanneer dingen niet volgens plan verlopen.

De spanning binnen het team lijkt toe te nemen, met Verstappen die duidelijk maakt dat zijn uiteindelijke doel is om altijd het beste pakket te hebben, zowel qua auto als strategie. Hij stelt dat het team niet langer alleen kan vertrouwen op zijn rijvaardigheden om races te winnen, gezien de toegenomen competitiviteit van andere teams.

Constructeurskampioenschap onder druk

De situatie in het constructeurskampioenschap wordt spannender voor Red Bull. McLaren is opgerukt tot op 51 punten en heeft indruk gemaakt met een één-twee finish in Hongarije. Dit was onverwacht gezien de aard van het circuit en toont aan dat er nu echt teams zijn om te verslaan.

Red Bull kan niet langer rekenen op een overwinning van Verstappen en een mindere prestatie van Perez om punten te scoren. In elke race waarin Verstappen niet wint en McLaren wel, wordt het gat kleiner. Om dit te compenseren, zou Red Bull een tweede en derde plaats moeten behalen terwijl één van de McLaren-coureurs buiten de top vijf eindigt als de ander wint – een scenario dat moeilijk voor te stellen is gezien hoe dicht de McLaren-coureurs bij elkaar liggen tijdens races.

Verstappen’s toekomst en Mercedes’ interesse

De toegenomen druk op Red Bull heeft geleid tot speculatie over Verstappen’s toekomst. Mercedes heeft openlijk interesse getoond in het aantrekken van de Nederlandse coureur, mogelijk al in 2025. Dit zou een drastische verandering in het F1-landschap betekenen, vooral gezien het vertrek van Lewis Hamilton bij Mercedes.

Lees ook:  Red Bull waarschuwt: innovatie bij rivalen legt pijnpunt bloot

Verstappen zelf lijkt de druk te voelen in het rijderskampioenschap. Hij stelt dat de strijd nog niet voorbij is en dat Lando Norris een legitieme kans heeft om de titel te winnen, nu McLaren over de snelste en meest veelzijdige auto op de grid beschikt.

Verstappen’s privé-activiteiten en teamrelatie

Er is recent ophef ontstaan over Verstappen’s deelname aan simraces buiten de F1-weekenden. Helmut Marko suggereerde dat Verstappen niet meer aan deze evenementen zou deelnemen, maar de coureur ontkent dit. Hij benadrukt dat hij al sinds 2015 aan simraces deelneemt en drie wereldtitels heeft gewonnen, waardoor hij naar eigen zeggen goed kan inschatten wat hij wel en niet kan doen.

Verstappen’s standvastige houding hierover laat zien dat er mogelijk spanningen zijn binnen het team over hoe de coureur zijn tijd buiten de raceweekenden besteedt. Hij stelt duidelijk dat het team zich niet moet bemoeien met zijn privéleven, wat wijst op een zekere mate van onafhankelijkheid en mogelijk frictie in de relatie tussen coureur en team.

De aankomende race in Spa-Francorchamps belooft een interessante te worden voor Red Bull. Met de gridstraf voor Verstappen, de verbeterde prestaties van concurrenten en de uitdagende weersomstandigheden, staat het team voor een zware opgave.

Red Bull zal moeten bewijzen dat ze kunnen reageren op de toegenomen druk en concurrentie. De race in België kan cruciaal zijn voor het verloop van beide kampioenschappen en zal een test zijn voor de veerkracht en het aanpassingsvermogen van het team.

Gerelateerd nieuws

Sainz’ actie in Baku veroorzaakt problemen voor Red Bull richting Singapore

Carlos Sainz’ late inhaalactie op Sergio Perez tijdens de Grand Prix van...

Verstappen pessimistisch over Red Bull-kansen in Singapore: ‘verwacht er weinig van’

De Grand Prix van Singapore 2024 staat voor de deur en lijkt...

McLaren’s ‘mini DRS’ onderzocht na FIA-verklaring over data-onderzoek

Oscar Piastri’s overwinning tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan betekende niet alleen...

Ricciardo erkent dat Singapore GP mogelijk zijn laatste race is

Daniel Ricciardo heeft toegegeven dat de Grand Prix van Singapore weleens zijn...

McLaren houdt FIA in spanning met aankomende MCL38-upgrades

McLaren-teambaas Andrea Stella heeft bevestigd dat er binnenkort grote upgrades voor de...

Marko duidelijk over huidige situatie: ‘Vertrek sleutelfiguren oorzaak van Red Bulls terugval’

Dit seizoen heeft Red Bull Racing te maken met serieuze technische problemen...

Voorspellingen voor GP Singapore: McLaren favoriet voor zege in nachtrace

Dit weekend is het weer zover: de Formule 1 komt naar de...

Wolff over Allison’s invloed bij Mercedes’ Adrian Newey-aanbod: ‘we geloven daarin’

Toto Wolff heeft onthuld dat hij samen met James Allison uitgebreid heeft...