Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Zak Brown uit kritiek op Red Bull: ‘Vrij giftige omgeving’
F1 nieuws

Zak Brown uit kritiek op Red Bull: ‘Vrij giftige omgeving’

67
zak brown mclaren
Foto: F1 Focus

In de afgelopen maanden is de spanning tussen verschillende Formule 1-teams aanzienlijk toegenomen. Een van de opvallende incidenten in deze rivaliteit is de recente uiting van kritiek door Zak Brown, de CEO van McLaren, gericht op het team van Red Bull Racing. Brown beweert dat er binnen Red Bull een ‘vrij giftige omgeving’ heerst, wat geleid heeft tot veel discussies en speculaties binnen de Formule 1-gemeenschap.

Zak Brown heeft zich de laatste tijd meer uitgesproken over de interne cultuur van concurrerende teams. Zijn opmerkingen over Red Bull zijn echter bijzonder scherp. Volgens Brown is de werkdruk binnen het team enorm, wat een negatieve invloed heeft op de moraal van de medewerkers. Hij beweert dat deze stressvolle omgeving mogelijk het gevolg is van de hoge verwachtingen en de constante druk om te presteren, wat weer invloed heeft op de algehele dynamiek binnen het team.

Reacties vanuit de Formule 1-gemeenschap

De uitspraken van Brown hebben veel reacties losgemaakt binnen de Formule 1-gemeenschap. Verschillende insiders en experts hebben hun mening gegeven over de situatie. Sommigen zijn het eens met Brown en wijzen op eerdere incidenten binnen Red Bull die wijzen op een intense en soms vijandige werkomgeving. Anderen verdedigen Red Bull en stellen dat de hoge druk juist bijdraagt aan hun succes en prestaties op de baan.

De beschuldigingen van Brown kunnen ook gevolgen hebben voor de verhoudingen tussen de teams. In een sport waar samenwerking en informatie-uitwisseling cruciaal zijn, kunnen dergelijke uitspraken leiden tot verdere polarisatie en wantrouwen. Het is nog afwachten hoe Red Bull officieel zal reageren op de opmerkingen van Brown en of er eventuele maatregelen genomen zullen worden om de interne cultuur te verbeteren.

Lees ook:  Red Bull neemt mogelijke stappen tegen voorvleugels McLaren en Mercedes na FIA-verzoek

Overige beschuldigen vanuit Brown

Zak Brown, de CEO van McLaren, heeft zijn bezorgdheid geuit over de nauwe samenwerking tussen Red Bull Racing en het zusterteam Visa Cash App RB (voorheen AlphaTauri). Hij vindt dat de huidige regels, die het toestaan dat één organisatie twee teams in de Formule 1 bezit, niet langer passen in het huidige tijdperk van de budgetcap. Brown benadrukt dat hij Red Bull niet beschuldigt van overtreding van de regels, maar dat de regels zelf aan herziening toe zijn.

Hij stelt dat in geen enkele andere grote sport teams onder gemeenschappelijk eigenaarschap tegen elkaar mogen uitkomen vanwege mogelijke belangenverstrengeling en het gemakkelijker kunnen uitwisselen van personeel en intellectueel eigendom.

Brown noemt verschillende voordelen die Red Bull kan hebben door de samenwerking met VCARB:

  • Strategische voordelen, zoals het splitsen van racestrategie├źn om de beste uitkomst te garanderen.
  • Politieke invloed, met twee stemmen in de F1 Commissie waardoor reglementswijzigingen gemakkelijker kunnen worden geblokkeerd.
  • Snellere uitwisseling van personeel tussen de twee teams

Brown zegt dat hij “uitgesproken en eerlijk” zal blijven over dit onderwerp en zal blijven aandringen bij de FIA, andere stakeholders en mogelijk zelfs de Europese mededingingsautoriteiten om de regels aan te passen. Hij wil dat tegen 2026 gemeenschappelijk eigenaarschap van meerdere teams verboden wordt en mogelijk zelfs het delen van onderdelen tussen teams aan banden wordt gelegd.

“Ik denk dat dit is wat de fans en sponsors willen, en ik zou niet verbaasd zijn als er mensen binnen RB zouden zeggen: ‘Ik wil mijn eigen ophanging maken’.” Brown benadrukt dat hij respect heeft voor wat Red Bull voor de sport heeft gedaan, maar dat er regels moeten komen die voor iedereen gelden. “Alles wat ik vraag is een gelijk speelveld en laat het beste team winnen.”

Gerelateerd nieuws

Sainz’ actie in Baku veroorzaakt problemen voor Red Bull richting Singapore

Carlos Sainz’ late inhaalactie op Sergio Perez tijdens de Grand Prix van...

Verstappen pessimistisch over Red Bull-kansen in Singapore: ‘verwacht er weinig van’

De Grand Prix van Singapore 2024 staat voor de deur en lijkt...

McLaren’s ‘mini DRS’ onderzocht na FIA-verklaring over data-onderzoek

Oscar Piastri’s overwinning tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan betekende niet alleen...

Ricciardo erkent dat Singapore GP mogelijk zijn laatste race is

Daniel Ricciardo heeft toegegeven dat de Grand Prix van Singapore weleens zijn...

McLaren houdt FIA in spanning met aankomende MCL38-upgrades

McLaren-teambaas Andrea Stella heeft bevestigd dat er binnenkort grote upgrades voor de...

Marko duidelijk over huidige situatie: ‘Vertrek sleutelfiguren oorzaak van Red Bulls terugval’

Dit seizoen heeft Red Bull Racing te maken met serieuze technische problemen...

Voorspellingen voor GP Singapore: McLaren favoriet voor zege in nachtrace

Dit weekend is het weer zover: de Formule 1 komt naar de...

Wolff over Allison’s invloed bij Mercedes’ Adrian Newey-aanbod: ‘we geloven daarin’

Toto Wolff heeft onthuld dat hij samen met James Allison uitgebreid heeft...