Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 circuits Alles wat je moet weten over de Grand Prix van Emilia-Romagna
F1 circuits

Alles wat je moet weten over de Grand Prix van Emilia-Romagna

172
Emilia-Romagna circuit
Foto: Formula News Today

Eerste Europese Formule 1-weekend van 2024

Het eerste Europese Formule 1-weekend van 2024 staat voor de deur met de Grand Prix van Emilia-Romagna die volgend weekend zal plaatsvinden. Na een begin in Bahrein en de eerste race op Amerikaanse bodem, is Italië nu de zevende ronde van het wereldkampioenschap Formule 1. Het spektakel reist naar Imola af met de wetenschap dat Lando Norris zijn eerste Formule 1-overwinning heeft behaald in Miami. De vraag is of McLaren vanaf dit moment een blijvende uitdaging kan vormen of dat Max Verstappen in Italië nog sterker zal presteren. Hoewel de Nederlander de zege op zondag misliep, vertrok hij wel met de meeste punten uit de Amerikaanse badplaats.

Autodromo Enzo e Dino Ferrari

Het Autodromo Enzo e Dino Ferrari is het strijdtoneel van aankomend weekend. Het circuit in Imola heeft een rijke geschiedenis in de sport. In de jaren tachtig stond het bekend als de Grand Prix van Italië, waarna het vanaf 1981 de Grand Prix van San Marino werd genoemd. In 2006 kwam daar een einde aan, om in 2020 terug te keren als de Grand Prix van Emilia Romagna. Het circuit is 4,9 kilometer lang en heeft 19 bochten met één DRS-zone, namelijk op het start-finish gedeelte. Komende zondag worden er 63 ronden verreden en Lewis Hamilton heeft met een tijd van 1:15.484 (2020) nog steeds het ronderecord in handen.

Voorlopige weersverwachting

Donderdag wordt er extreem slecht weer verwacht in Imola, met veel regen, wind en onweer en zelfs een waarschuwing voor extreem weer. Dit levert een code geel op in de regio. Vanaf vrijdag verbetert het weer echter. Op vrijdag en zaterdag wordt het 25 graden Celsius met vooral zon en een kans op regen van slechts 3 tot 4 procent. Op zondag wordt het wat bewolkter, maar blijft de kans op regen laag, namelijk 3 procent. Vanaf maandag wordt er weer slechter weer verwacht, waardoor het erop lijkt dat de Formule 1 dit jaar het slechte weer ontloopt. In Imola is het weer echter altijd onvoorspelbaar.

Lees ook:  McLaren in dilemma met teamorders na Italiaans Grand Prix debacle

Coureurs- en constructeursklassement

In het coureursklassement leidt Max Verstappen met 136 punten, gevolgd door Sergio Pérez met 103 punten en Charles Leclerc met 98 punten. Lando Norris en Carlos Sainz staan beide op 83 punten, terwijl Oscar Piastri 41 punten heeft. George Russell, Fernando Alonso en Lewis Hamilton volgen met respectievelijk 37, 33 en 27 punten. Yuki Tsunoda, Lance Stroll, Oliver Bearman en Nico Hülkenberg hebben allemaal minder dan 15 punten, met de rest van de coureurs met minder dan 10 punten.

Bij de constructeurs leidt Red Bull Racing met 239 punten, gevolgd door Ferrari met 187 punten en McLaren met 124 punten. Mercedes en Aston Martin staan respectievelijk op de vierde en vijfde plaats met 64 en 42 punten. De overige teams, waaronder RB, Haas en Alpine, hebben aanzienlijk minder punten, terwijl Williams en Kick Sauber nog geen punten hebben gescoord.

Tijdschema Grand Prix van Emilia-Romagna

Na twee sprintweekenden keert de Formule 1 terug naar Italië met een traditioneel weekend op het programma. Vrijdag 17 mei om 13:30 uur vindt de eerste vrije training plaats en om 17:00 uur staat de tweede oefensessie gepland. Zaterdag om 12:30 uur maken de coureurs zich klaar voor het laatste oefenuurtje, waarna de kwalificatie om 16:00 uur begint. Deze kwalificatie bepaalt de startvolgorde voor de Grand Prix van Emilia-Romagna, die zondag 19 mei om 15:00 uur van start gaat.

Vrijdag 17 mei:

  • 13:30 uur: eerste vrije training
  • 17:00 uur: tweede vrije training

Zaterdag 18 mei:

  • 12:30 uur: derde vrije training
  • 16:00 uur: kwalificatie

Zondag 19 mei:

  • 15:00 uur: Grand Prix van Emilia-Romagna

Gerelateerd nieuws

Tropische storm en onweersbuien: GP Singapore 2024 onder dreiging van noodweer

De Grand Prix van Singapore 2024 staat voor de deur, en het...

Hoe coureurs zich voorbereiden op de GP van Singapore

De Grand Prix van Singapore is een ware test voor zowel lichaam...

Verstappen hoopt op droge race in Baku: ‘Wind kan een uitdaging zijn’

Max Verstappen kijkt uit naar een grotendeels droog en warm Formule 1-weekend...

Chaotische straten van Baku: Wat we mogen verwachting van de GP Azerbaijan

Het circuit van Baku staat bekend om zijn unieke, chaotische karakter. Met...

Laatste updates en verwachtingen voor de vrije training van de GP van Azerbeidzjan in 2024

De eerste vrije training start om 11:30 uur Nederlandse tijd, gevolgd door...

Wie van de huidige grid blinkt altijd uit op Baku City Circuit?

In de Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan is Max Verstappen de...

Waarom kwalificatie cruciaal is voor GP Azerbeidzjan in 2024

De kwalificatie voor de Grand Prix van Azerbeidzjan speelt een cruciale rol...

Strategie en bandenbeheer: Wat er is geleerd van de GP van Azerbeidzjan in 2023

De Grand Prix van Azerbeidzjan 2023 bood waardevolle inzichten in strategie en...