Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Red Bull bevestigt het vertrek van ontwerper Adrian Newey
F1 nieuws

Red Bull bevestigt het vertrek van ontwerper Adrian Newey

84
adrian newey
Foto: The Race

De impact van Newey’s vertrek

Red Bull Racing heeft officieel aangekondigd dat hun hoofdontwerper, Adrian Newey, het team zal verlaten begin 2025. Newey, die wordt beschouwd als de grootste ontwerper in de geschiedenis van de Formule 1, bracht het team op de hoogte van zijn besluit na recente controverses rond teambaas Christian Horner. Met een indrukwekkende carrière die de dominantie van Red Bull in twee tijdperken overspant, heeft Newey een onuitwisbare stempel gedrukt op de autosport. Onder zijn leiding behaalde het team van 2010 tot 2014 vier opeenvolgende coureurs- en constructeurstitels met Sebastian Vettel, en recentelijk een historisch dominante periode met Max Verstappen.

Vorig jaar alleen al won Verstappen 19 van de 22 races, waarbij Red Bull alle races won op één na. De toekomstige bestemming van Newey is nog niet beslist, maar Ferrari wordt gezien als de grootste kanshebber om hem in te lijven. Christian Horner, teambaas van Red Bull, prees Newey als een “ware legende” die essentieel is geweest voor alle grootste momenten van het team in de afgelopen 20 jaar. De visie en het vermogen van Newey om innovatief te denken en veranderingen te omarmen hebben Red Bull veranderd in een kracht waar zelfs de overleden Dietrich Mateschitz niet van had durven dromen.

Newey’s zoektocht naar nieuwe uitdagingen

Ondanks zijn succes bij Red Bull voelt Newey dat dit het juiste moment is om het stokje over te dragen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Zijn vertrek is onderhandeld door zijn goede vriend en manager, voormalig F1-teambaas Eddie Jordan, die een belangrijke rol speelde in het ontbinden van Newey’s contract dat oorspronkelijk tot eind 2025 liep. Dit contract bevatte een clausule die hem verhinderde om voor een ander team te werken tot ten minste 2027.

Lees ook:  Red Bull ondanks teleurstellende vrijdag nog vol vertrouwen voor Monza

De beslissing komt op een moment dat Red Bull geconfronteerd wordt met beschuldigingen van seksuele intimidatie en dwingend gedrag door Christian Horner, beschuldigingen die hij ontkent maar die wel hebben geleid tot interne spanningen binnen het team. Bovendien is er een machtsstrijd gaande binnen de organisatie tussen Horner, motorsportdirecteur Helmut Marko, en andere belangrijke aandeelhouders.

Het strategische belang van Newey’s expertise

Newey’s vaardigheden zijn niet alleen beperkt tot zijn werk in de Formule 1; hij staat ook bekend om zijn vermogen om nieuwe regels te doorgronden en strategische voordelen te behalen, zoals hij heeft aangetoond bij zowel McLaren als Red Bull. Zijn vertrek valt samen met de invoering van nieuwe motor- en chassisregels in 2026, wat zijn overstap naar een ander team bijzonder strategisch maakt.

Zijn potentieel om een team te transformeren is zo groot dat andere teams, waaronder Aston Martin en McLaren, hem al contracten hebben aangeboden, hoewel McLaren’s CEO Zak Brown heeft aangegeven dat ze al tevreden zijn met hun huidige technische leiding. Ondertussen houdt Mercedes, ondanks hun interesse, zich op de vlakte met Toto Wolff die zijn bewondering uitspreekt zonder directe betrokkenheid te zoeken.

Gerelateerd nieuws

Verstappen pessimistisch over Red Bull-kansen in Singapore: ‘verwacht er weinig van’

De Grand Prix van Singapore 2024 staat voor de deur en lijkt...

McLaren’s ‘mini DRS’ onderzocht na FIA-verklaring over data-onderzoek

Oscar Piastri’s overwinning tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan betekende niet alleen...

Ricciardo erkent dat Singapore GP mogelijk zijn laatste race is

Daniel Ricciardo heeft toegegeven dat de Grand Prix van Singapore weleens zijn...

McLaren houdt FIA in spanning met aankomende MCL38-upgrades

McLaren-teambaas Andrea Stella heeft bevestigd dat er binnenkort grote upgrades voor de...

Marko duidelijk over huidige situatie: ‘Vertrek sleutelfiguren oorzaak van Red Bulls terugval’

Dit seizoen heeft Red Bull Racing te maken met serieuze technische problemen...

Voorspellingen voor GP Singapore: McLaren favoriet voor zege in nachtrace

Dit weekend is het weer zover: de Formule 1 komt naar de...

Wolff over Allison’s invloed bij Mercedes’ Adrian Newey-aanbod: ‘we geloven daarin’

Toto Wolff heeft onthuld dat hij samen met James Allison uitgebreid heeft...

Damon Hill: Oscar Piastri zet Lando Norris onder druk bij McLaren

Oscar Piastri heeft Lando Norris de laatste tijd echt het vuur aan...