Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Waarom Aston Martin Mercedes zou kunnen verslaan in de strijd om Verstappen
F1 nieuws

Waarom Aston Martin Mercedes zou kunnen verslaan in de strijd om Verstappen

118
max verstappen
Foto: The Racing Guru

De saga rondom Verstappen

Een paar weken geleden leek het ondenkbaar dat Max Verstappen het dominante team van het ground-effect tijdperk zou verlaten en mogelijk een kampioenschapswinnende auto aan iemand anders zou overhandigen. De saga rondom Christian Horner heeft echter de Formule 1-wereld op zijn kop gezet en spanningen binnen het kamp blootgelegd. Verstappen wil niet blijven als Horner aanblijft als teambaas, en hij wil ook niet blijven als Red Bull-adviseur en naaste supporter Helmut Marko vertrekt. In maart 2022 tekende Verstappen een contractverlenging die hem voor zeven seizoenen aan het team verbond. Beide partijen besloten dat het tijd was om die toewijding te verlengen, en er werd een extra vijf jaar toegevoegd, vers van de achterkant van zijn eerste F1-wereldtitel die op controversiële wijze werd gewonnen tijdens de GP van Abu Dhabi in 2021.

De toekomst van Verstappen en de uitdagingen

Twee jaar na het ondertekenen van die deal, en na het veiligstellen van drie titels en met een vierde die al waarschijnlijk lijkt, lijken de kansen dat Verstappen de resterende vier jaar van de deal zal uitzien, klein te zijn. Er zijn veel krachten aan het werk, samen met de complexe situatie rondom Horner/Marko. Niemand weet wie in 2026 de beste motor zal hebben, maar het is duidelijk dat het een veel grotere uitdaging is voor nieuwkomers RBP/Ford en Audi dan voor de huidige leveranciers. Daarnaast is er een natuurlijke cyclus in F1 die ziet dat de beste coureurs hun naam maken en hun eerste grote successen behalen met het team dat hen heeft grootgebracht, voordat ze het nest verlaten en naar nieuwe weiden verhuizen.

Lees ook:  Max Verstappen imponeert in DTM-test: 'Hij deed iets wat in het echte leven niet bestaat'

De overstap naar Aston Martin

Voor Verstappen is er een eenvoudig alternatief om te wachten tot de coureursopstopping bij Mercedes is opgelost. Een overstap naar Aston Martin zou veel eenvoudiger zijn, ervan uitgaande dat Alonso vertrekt en een stoeltje vrijmaakt. Dat blijft een mogelijkheid, gezien de Spanjaard heeft aangegeven dat hij eerst moet beslissen of hij wel in 2025 wil doorgaan, en vervolgens zal kijken naar welke keuzes hij heeft. Lawrence Stroll zal er alles aan doen, financieel of anderszins, om hem aan boord te krijgen, zoals het geval was toen hij wereldkampioenen Sebastian Vettel en Alonso overtuigde om zich bij het project aan te sluiten.

Waarom Aston Martin zinvol is voor Verstappen

Aston Martin zou om verschillende redenen zinvol zijn voor Verstappen. Ten eerste, ervan uitgaande dat Alonso vertrekt, is de situatie veel duidelijker dan bij Mercedes. Er is een stoeltje beschikbaar zolang hij het wil, zonder druk van de kant van het team om een protégé te promoten. En de positie van Lance Stroll als zijn teamgenoot is even vast. Verstappen zal weten waar hij aan toe is. De belangrijkste overweging is om het meest competitieve pakket te hebben dat hij kan krijgen, en Aston heeft een opwaartse dynamiek die erop wijst dat het in 2026 een zeer aantrekkelijke plek zou kunnen zijn.

Gerelateerd nieuws

Lewis Hamilton’s sombere conclusie over kwalificatiekansen: Mercedes ‘verloren’ in afstelling

Lewis Hamilton heeft zijn kansen op een goede kwalificatie tijdens de Grand...

Max Verstappen heeft ‘geen woorden’ voor FIA-straf na misdragingen

Max Verstappen reageerde kort maar krachtig: “Geen woorden.” Dit kwam nadat de...

McLaren en Ferrari domineren vrijdag in Singapore, Red Bull valt tegen

Op de eerste dag van de Singapore GP hebben McLaren en Ferrari...

Sainz’ actie in Baku veroorzaakt problemen voor Red Bull richting Singapore

Carlos Sainz’ late inhaalactie op Sergio Perez tijdens de Grand Prix van...

Verstappen pessimistisch over Red Bull-kansen in Singapore: ‘verwacht er weinig van’

De Grand Prix van Singapore 2024 staat voor de deur en lijkt...

McLaren’s ‘mini DRS’ onderzocht na FIA-verklaring over data-onderzoek

Oscar Piastri’s overwinning tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan betekende niet alleen...

Ricciardo erkent dat Singapore GP mogelijk zijn laatste race is

Daniel Ricciardo heeft toegegeven dat de Grand Prix van Singapore weleens zijn...

McLaren houdt FIA in spanning met aankomende MCL38-upgrades

McLaren-teambaas Andrea Stella heeft bevestigd dat er binnenkort grote upgrades voor de...