Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 teams Williams maakt enorme sprong vooruit onder leiding van James Vowles
F1 teams

Williams maakt enorme sprong vooruit onder leiding van James Vowles

41
James Vowles
Foto: MK TV

De impact van James Vowles bij Williams

Dave Robson, het hoofd van de voertuigprestaties bij Williams, heeft de impact van James Vowles bij het team geprezen. Sinds de komst van Vowles van Mercedes, leeft het team niet langer van dag tot dag. Vowles, die een jaar geleden werd aangesteld als teambaas, heeft Williams in zijn eerste seizoen naar de zevende plaats in het constructeurskampioenschap geleid – het beste resultaat van het team in zes jaar. Hij heeft een enorme nadruk gelegd op een langetermijnplan voor het team, waarmee een einde kwam aan de dagen van kortetermijnbeslissingen.

Williams ‘ontgrendeld’ onder James Vowles

Robson, die in 2015 bij Williams kwam na meer dan een decennium bij McLaren, heeft een transformatie in de aanpak van het team opgemerkt sinds de komst van Vowles. Hij beweert dat de teambaas elementen van de in Grove gevestigde outfit heeft “ontgrendeld”. Robson vertelde Motorsport.com: “Er zijn allerlei dingen die James heeft ontgrendeld. Ik denk dat een van de grootste dingen is dat we voor het eerst in lange tijd niet alleen gefocust zijn op vandaag en morgen, dus je kunt je veel meer richten op de lange of middellange termijn. Dat is compleet anders dan hoe het waarschijnlijk sinds 2014/15 is geweest. Het is niet meer van hand tot mond, dus dat verandert een heleboel.”

De veranderde werkwijze bij Williams

Robson onthulde dat de manier van werken bij Williams is getransformeerd onder Vowles, wat een contrast vormt met de aanpak van zijn voorganger. “Die hele filosofie over hoe we de R&D doen – wat de echte doelen zijn – wordt heel anders. Daarnaast is hij in staat geweest om precies te zien waar de zwakke punten zijn. Het feit dat iemand met die ervaring en autoriteit binnenkomt, betekent dat er niet veel discussie is, de investering moet worden gedaan, de investeerders zijn bereid om die investering te doen en nu hebben we een duidelijk gevoel van vertrouwen over waar we moeten zijn.”

De filosofie van Vowles zichtbaar in de nieuwe FW46

Vooruitkijkend naar de seizoensfinale van 2023 in Abu Dhabi, vertelde Williams-coureur Alex Albon aan media, waaronder PlanetF1.com, hoe het team “volgend jaar de vruchten zal plukken” nadat de ontwikkeling van de auto van 2023 “al lang geleden” was gestopt. Robson gelooft dat de filosofie van Vowles duidelijk zal zijn in de nieuwe FW46-auto, met Williams mogelijk nog twee jaar verwijderd van het vertalen van de veranderingen die Vowles heeft aangebracht naar de baan. Hij voegde eraan toe: “Terwijl we begonnen met de ontwikkeling van de auto van volgend jaar, de FW46, kunnen we zien dat die nieuwe houding zich een weg baant door het hele bedrijf.

Op het circuit zien we James veel meer op dagelijkse basis dan de fabriek. We hebben ons er waarschijnlijk redelijk snel aan aangepast, maar ik denk dat je nu in de afgelopen maanden echt kunt zien dat het overal effect heeft gehad. Het is waarschijnlijk nog een jaar of twee voordat het volledig tot uiting komt in prestaties, maar je kunt nu echt het gevoel van verandering voelen.”

Gerelateerd nieuws

Waarom Vooruitgang en Niet Vroege Vorm Bepalend Is voor de Alpine F1 Teamleider

De uitdagingen van Alpine aan het begin van het seizoen Alpine F1...

Waarom de controverse rond de alliantie tussen Red Bull en RB in de F1 niet zal verdwijnen

De Formule 1-wereld is geen onbekende voor controverses en debatten, en de...

Mercedes W15 optimisme groeit terwijl Lewis Hamilton lovende woorden spreekt

Hamiltons laatste seizoen bij Mercedes Lewis Hamilton staat aan de vooravond van...

Red Bull-goeroe Adrian Newey ziet een ‘interessante’ innovatie op Mercedes W15

Lewis Hamilton spreekt over de ‘droom’ om Mercedes weer aan de top...

Wat voedt de zorgen van McLaren over de alliantie tussen Red Bull en RB in de Formule 1?

De kern van de zorgen McLaren CEO Zak Brown is uitgesproken over...

Red Bull twijfelt of Mercedes-stijl F1-sidepods werken

Red Bulls agressieve autoherziening Het team uit Milton Keynes heeft dit jaar...

Haas onthult de echte VF-24 in Bahrein

Haas betreedt het nieuwe seizoen met de VF-24 Voor het eerst in...

‘Zeer intense’ en ‘spannende’ analyse van het Mercedes W15 ontwerp door voormalig F1-coureur

Unieke aanpak van Mercedes met de W15 Mercedes heeft volgens Romain Grosjean...