Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Waarom Aston Martin Mercedes zou kunnen verslaan in de strijd om Verstappen
F1 nieuws

Waarom Aston Martin Mercedes zou kunnen verslaan in de strijd om Verstappen

94
max verstappen
Foto: The Racing Guru

De saga rondom Verstappen

Een paar weken geleden leek het ondenkbaar dat Max Verstappen het dominante team van het ground-effect tijdperk zou verlaten en mogelijk een kampioenschapswinnende auto aan iemand anders zou overhandigen. De saga rondom Christian Horner heeft echter de Formule 1-wereld op zijn kop gezet en spanningen binnen het kamp blootgelegd. Verstappen wil niet blijven als Horner aanblijft als teambaas, en hij wil ook niet blijven als Red Bull-adviseur en naaste supporter Helmut Marko vertrekt. In maart 2022 tekende Verstappen een contractverlenging die hem voor zeven seizoenen aan het team verbond. Beide partijen besloten dat het tijd was om die toewijding te verlengen, en er werd een extra vijf jaar toegevoegd, vers van de achterkant van zijn eerste F1-wereldtitel die op controversiële wijze werd gewonnen tijdens de GP van Abu Dhabi in 2021.

De toekomst van Verstappen en de uitdagingen

Twee jaar na het ondertekenen van die deal, en na het veiligstellen van drie titels en met een vierde die al waarschijnlijk lijkt, lijken de kansen dat Verstappen de resterende vier jaar van de deal zal uitzien, klein te zijn. Er zijn veel krachten aan het werk, samen met de complexe situatie rondom Horner/Marko. Niemand weet wie in 2026 de beste motor zal hebben, maar het is duidelijk dat het een veel grotere uitdaging is voor nieuwkomers RBP/Ford en Audi dan voor de huidige leveranciers. Daarnaast is er een natuurlijke cyclus in F1 die ziet dat de beste coureurs hun naam maken en hun eerste grote successen behalen met het team dat hen heeft grootgebracht, voordat ze het nest verlaten en naar nieuwe weiden verhuizen.

De overstap naar Aston Martin

Voor Verstappen is er een eenvoudig alternatief om te wachten tot de coureursopstopping bij Mercedes is opgelost. Een overstap naar Aston Martin zou veel eenvoudiger zijn, ervan uitgaande dat Alonso vertrekt en een stoeltje vrijmaakt. Dat blijft een mogelijkheid, gezien de Spanjaard heeft aangegeven dat hij eerst moet beslissen of hij wel in 2025 wil doorgaan, en vervolgens zal kijken naar welke keuzes hij heeft. Lawrence Stroll zal er alles aan doen, financieel of anderszins, om hem aan boord te krijgen, zoals het geval was toen hij wereldkampioenen Sebastian Vettel en Alonso overtuigde om zich bij het project aan te sluiten.

Waarom Aston Martin zinvol is voor Verstappen

Aston Martin zou om verschillende redenen zinvol zijn voor Verstappen. Ten eerste, ervan uitgaande dat Alonso vertrekt, is de situatie veel duidelijker dan bij Mercedes. Er is een stoeltje beschikbaar zolang hij het wil, zonder druk van de kant van het team om een protégé te promoten. En de positie van Lance Stroll als zijn teamgenoot is even vast. Verstappen zal weten waar hij aan toe is. De belangrijkste overweging is om het meest competitieve pakket te hebben dat hij kan krijgen, en Aston heeft een opwaartse dynamiek die erop wijst dat het in 2026 een zeer aantrekkelijke plek zou kunnen zijn.

Gerelateerd nieuws

Marko waarschuwt Red Bull: ‘Zelfs Verstappen kan niet het hele jaar zo rijden’

Max Verstappen moet sinds de Grand Prix van Miami veel harder werken...

Hoe Aston Martin hun 2024 upgradepakket wil verbeteren

Uitdagingen voor Alonso in het 2024-seizoen Vandaag heeft Fernando Alonso, de Spaanse...

Carlos Sainz verwacht competitievere Ferrari F1-auto tijdens Oostenrijkse GP

Carlos Sainz, de Spaanse Formule 1-coureur, heeft aangekondigd dat hij een aanzienlijke...

Leclerc weet wat Ferrari moet oplossen om competitief te zijn

Problemen bij hoge snelheid Na zijn overwinning tijdens zijn thuis Grand Prix...

Verstappen over of hij zich bedreigt voelt door Hamilton’s prestaties

Verwachtingen van Mercedes in 2024 Momenteel zijn alle ogen gericht op McLaren,...

Aston Martin waarschuwt Alonso: Geen snelle oplossing voor technische problemen

Alonso moet geduld hebben Aston Martin heeft Fernando Alonso laten weten dat...

RB overweegt upgrades te schrappen? Daniel Ricciardo onthult mogelijke switch-tijdlijn

Ricciardo roept op tot kalmte na tegenvallende prestaties Daniel Ricciardo heeft benadrukt...

McLaren: Norris kon niets meer doen om de F1 Spaanse GP te winnen

Frustratie na verlies Lando Norris baalde enorm na het verliezen van de...