Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Red Bull’s Christian Horner kritisch over verplichte pitstops
F1 nieuws

Red Bull’s Christian Horner kritisch over verplichte pitstops

56
christian horner
Foto: Formula Action

Red Bull Formula 1-baas Christian Horner is van mening dat het “geen zin heeft” om permanent voor te schrijven wanneer coureurs een pitstop moeten maken, na het experiment tijdens de Grand Prix van Qatar in 2023.

Problemen met Pirelli banden

Pirelli ontdekte microscopische defecten in de zijwand van de banden op het Losail Circuit het afgelopen weekend, een probleem veroorzaakt door coureurs die langdurig over nieuwe kerbs met een verhoogde rand van 50mm reden. Als gevolg daarvan legden de bandenfabrikant en de FIA een maximale stintlengte van 18 ronden op voor de grand prix van 57 ronden, wat de coureurs dwong tot een strategie met drie pitstops.

Kritiek op verplichte pitstopregel

Deze maatregel werd echter bekritiseerd omdat hij te voorschrijvend was en leidde tot een voorspelbare race. Dit is een sentiment dat wordt gedeeld door Horner, die daarom gelooft dat F1 niet moet voelen de noodzaak om het een meer permanente regel te maken, of anders het risico loopt dat het ook de kwalificatie beïnvloedt.

Horner zei: “Ik denk dat je de vrijheid moet geven en dat zorgt voor de creativiteit. Verplichte pitstops? Het zal effecten hebben op het einde van de kwalificatie en hoeveel ronden je doet in de kwalificatie om banden te sparen voor de race… dus dat heeft voor mij geen zin. Je wilt je snelste race rijden en of het nu een eenstopper, tweestopper of driestopper is. Dat is waar we moeten zijn.”

Verstappen’s overwinning

Red Bull-coureur Max Verstappen, de pas gekroonde drievoudig wereldkampioen, leidde van start tot finish en claimde de overwinning met 4,8 seconden voorsprong op McLaren-rookie Oscar Piastri.

Het is waarschijnlijk dat zijn winnende marge groter zou zijn geweest als hij zijn tempo niet had verminderd om een mogelijke late safety car te dekken. Verstappen is dit seizoen ook opmerkelijk vanwege zijn inspanningen om banden te sparen aan boord van de RB19, een aspect dat enigszins werd beperkt door de FIA-beperkingen.

Veiligheid en strategie

Horner vervolgde: “Vanuit veiligheidsoogpunt begrijp ik volledig waarom ze het deden. Misschien was het strategisch gezien niet de optimale strategie voor deze race, twee stops en bandenslijtage en enkele andere zaken zouden een rol hebben gespeeld. Maar het was een andere race en het testte de strategen op een andere manier. Het maakte het veel voorspelbaarder omdat je wist wat de maximale stintlengte voor elke auto was.”

Effect op Perez

Horner meende ook dat de stints van 18 ronden “verdund” wat Sergio Perez had kunnen bereiken, aangezien de Mexicaan herstelde van een start vanuit de pitstraat om als 10e te eindigen, al kreeg hij drie vijf-seconden straffen voor het overschrijden van de track limits.

Gerelateerd nieuws

Max Verstappen mogelijk ‘gevangen’ bij Red Bull door nieuwe Marko-deal

Max Verstappen bevindt zich in een complexe situatie bij Red Bull Racing....

Ferrari’s verwachtingen voor 2024 worden bijgesteld na teleurstellende prestaties

De verwachtingen van Ferrari voor de rest van het Formule 1-seizoen 2024...

McLaren domineert Hongaarse Grand Prix 2024 met controversiële teamorders

De Formule 1 Grand Prix van Hongarije 2024 leverde een spannende race...

Verstappen’s agressieve rijstijl zorgt voor woede bij Hamilton en andere coureurs

Max Verstappen’s rijstijl tijdens de Hongaarse Grand Prix heeft geleid tot frustratie...

McLaren’s onprofessionalisme verpest bijna Oscar Piastri’s overwinning

Tijdens de Hongaarse Grand Prix beleefde het McLaren-team een memorabele maar ook...

Verstappen geeft duidelijk signaal af in Hongarije: “niet goed genoeg”

Max Verstappen heeft een duidelijke waarschuwing gegeven aan zijn team Red Bull...

Russell naar Audi? Mogelijkheden na aflopende contract

De Formule 1-wereld staat op zijn kop met recente ontwikkelingen rondom George...

Perez riskeert gevolgen na herhaalde tegenvallende resultaten in Hongarije

Max Verstappen toont zich teleurgesteld in de prestaties van Red Bull tijdens...