Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 coureurs Piastri legt uit waarom antwoorden, niet driftbuien, de sleutel zijn tot vooruitgang in F1
F1 coureurs

Piastri legt uit waarom antwoorden, niet driftbuien, de sleutel zijn tot vooruitgang in F1

48
oscar piastri
Foto: F1 Sparks

Piastri’s benadering van media en emoties

In vergelijking met sommige van zijn meer publiekelijk charismatische landgenoten in de Formule 1, leek de Australische nieuwkomer Oscar Piastri opvallend gereserveerd in zijn omgang met de media vorig seizoen. In plaats van zijn gebrek aan ervaring buiten de baan te tonen door te veel te delen, te zelfkritisch te zijn of verstrikt te raken in een langdurige woordenstrijd met een rivaliserende coureur, leek Piastri volkomen onverstoorbaar. Sommigen zouden deze gemeten benadering kunnen zien als een gebrek aan persoonlijkheid, alsof Piastri de zoveelste jonge coureur is die te veel PR-gepolijst is op zijn weg door de FIA F2 en F3-rangen. Piastri zelf zegt echter dat hij wel degelijk emotionele achtbanen meemaakt, maar dat hij zijn zeldzame uitbarstingen bewaart voor momenten achter gesloten deuren.

Piastri’s focus op oplossingen en groei

Piastri is niet iemand die zichzelf opsluit in een hotelkamer na een slechte dag, de muziek hard zet en wegkwijnt. In plaats daarvan richt hij zijn woede op het vinden van oplossingen. “Voor mij is het gewoon proberen antwoorden te vinden op dingen het belangrijkste,” zegt hij. “Er zijn moeilijke sessies en races geweest. Maar, en ik denk dat dit ook in mijn radio te horen is, er is geen punt in het van streek raken of emotioneel worden over dingen die je niet kunt controleren. Het is veel beter om te proberen dingen te repareren die je wel kunt controleren dan er gewoon van streek over te raken. Dus dat is altijd mijn manier geweest om deze dingen aan te pakken en te proberen een heldere geest te behouden.”

Piastri’s turbulente aankomst in F1

Velen hebben Piastri’s meteorische opkomst door de junior single-seater-rangen gevolgd, maar voor anderen kwam hij vooral in beeld door een inmiddels beruchte tweet. Tijdens de hectische zomer van 2022 in de coureursmarkt, voelde Piastri de behoefte om publiekelijk een aankondiging van Alpine te weerleggen dat hij het volgende jaar voor hen zou rijden, een bewering die hij ontkende. Uiteindelijk oordeelde de FIA Contract Recognition Board in het voordeel van McLaren’s papierwerk. Na zo’n turbulente aankomst in de F1, zegt Piastri dat hij blij was om daarna uit de schijnwerpers te blijven: “Ik ben erg nieuw in de sport en vooral in

de eerste helft van het jaar, voelde ik dat ik genoeg controverse en koppen had gemaakt op mijn weg naar de F1. Ik had zeker geen haast om nog meer te veroorzaken en probeerde gewoon mijn rijden voor zich te laten spreken.”

Piastri’s leercurve en toekomst bij McLaren

Hoewel Piastri’s indrukwekkende aanpassing op de baan – bekroond met het winnen van de sprint race in Qatar – vergelijkingen opriep met voormalig McLaren-rookie Lewis Hamilton, was de leercurve buiten de circuits iets meer uitgerekt. Piastri heeft moeten leunen op de ervaring van negenvoudig GP-winnaar Mark Webber om te leren omgaan met verhoogde media-aandacht, het boeken van vluchten op meer sociale uren en het verfijnen van zijn logistiek, zodat hij minder moe is tijdens wat hij nu herkent als de drukste jaren van zijn carrière. Webber wordt vaak gezien rond de McLaren-garage vlak voor een sessie of leunend tegen de circuitmuur terwijl monteurs naar de grid en de start van de race snellen. Hij is een van de laatste mensen met wie Piastri spreekt voordat hij in de auto stapt. “Het is meestal advies,” zegt Piastri. “Zijn inzicht is mijn vooruitzicht op sommige manieren.

“Maar het was niet Webber die de leiding nam toen McLaren Piastri een nieuw contract aanbood dat hem tot eind 2026 bij Woking zou moeten houden. “Het kwam vooral van de kant van het team,” onthult Piastri. “Ik wist dat ik al getekend had [voor 2024], maar het was een aangename verrassing voor iedereen om het gesprek over de verlenging een jaar eerder te hebben dan het had kunnen zijn. Voor ons was het een no-brainer om het vroeg te verlengen. Het team heeft een indrukwekkende traject, ik voelde me zeer welkom en nu al thuis. Dus het was een gemakkelijke beslissing van beide kanten.”

Gerelateerd nieuws

Verstappen domineert Perez in kwalificatie en races van seizoen 2024

Verstappen en Albon ongeslagen Na negen Grands Prix in 2024 zijn Max...

Sainz maakt plaats voor Hamilton: ‘Ik voel een beetje medelijden met hem’

Terwijl zijn teamgenoot George Russell de trofee ontving voor de derde plaats...

Ricciardo onthult welke verandering hem een beter resultaat opleverde

Na een periode van worsteling bij Visa Cash App RB, heeft Daniel...

Waar woont Carlos Sainz?

Carlos Sainz Jr. werd geboren in Madrid, Spanje op 1 september 1994....

Verstappen grote winnaar dit weekend in strijd om F1 kampioenschap

Max Verstappen heeft zijn leidende positie in het Formule 1-kampioenschap van 2024...

Perez krijgt gridstraf voor Spaanse GP na crash in Canada

Tijdens de Grand Prix van Canada, op Circuit Gilles Villeneuve, verloor Sergio...

Daniel Ricciardo reageert fel op Jacques Villeneuve na kritiek tijdens de Canadese GP

Daniel Ricciardo kon zich niet inhouden na de felle kritiek van Jacques...

Wat Toto Wolff tegen Carlos Sainz zei tijdens de Mercedes F1 2025-gesprekken

Hoewel Mercedes nog geen beslissing heeft genomen over het plaatsen van Kimi...