Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 coureurs Perez krijgt gridstraf voor Spaanse GP na crash in Canada
F1 coureurs

Perez krijgt gridstraf voor Spaanse GP na crash in Canada

29
Foto: Foto: F1Unchained

Tijdens de Grand Prix van Canada, op Circuit Gilles Villeneuve, verloor Sergio Perez de controle over zijn Red Bull auto na een natte plek te hebben geraakt. Dit resulteerde in een botsing met de barrières bij bocht 6. De schade aan de achtervleugel van de RB20 was aanzienlijk, maar Perez kreeg van zijn team de instructie om de auto terug naar de pits te brengen.

Terwijl hij langzaam naar de pitstraat reed, verloor de auto meer brokstukken, wat de FIA deed besluiten om te onderzoeken of Red Bull de regels had overtreden door een onveilige auto op de baan te laten. Uiteindelijk werd Perez bestraft met een gridstraf van drie plaatsen voor de volgende race in Barcelona. Daarnaast kreeg het team een boete van 25.000 euro.

Red Bull’s beslissing en gevolgen

Red Bull gaf tijdens de hoorzitting toe dat ze Perez hadden gevraagd door te rijden om een safety car situatie te vermijden. Op dat moment leidde Max Verstappen de race met een voorsprong van vijf seconden op Lando Norris van McLaren. Als Perez zijn auto had geparkeerd, zou Verstappen zijn voorsprong hebben verloren.

De stewards verklaarden dat, naast de financiële boete voor het team, een sportieve straf noodzakelijk was vanwege de veiligheidsimplicaties van het incident. De beslissing werd genomen in lijn met eerdere precedenten.

Het weekend van Perez in Canada

De gridstraf voor de Spaanse Grand Prix betekende een teleurstellend einde aan een al moeizaam weekend voor Perez in Canada. Hij startte als 16e na het missen van de cut in de eerste kwalificatiefase. Tegen de tijd van zijn crash in bocht 6 was Perez opgeklommen naar de 13e plaats, mede dankzij een eerdere safety car die hem in de race hield voor een top-10 finish.

In de kwalificatie strandde Perez al in de eerste sessie (Q1), waardoor hij slechts 16e werd op de startgrid. Hij omschreef zijn kwalificatie als een “totale ramp” en gaf aan problemen te hebben met de achteras van zijn RB20, waardoor hij de banden niet op temperatuur kon krijgen en veel grip miste. Terwijl teamgenoot Max Verstappen de tweede startplek bemachtigde, zat Perez in de hoek waar de klappen vielen.

Vroegtijdige uitvalbeurt

Tijdens de race op zondag leek het even beter te gaan voor Perez, totdat hij in de 53e ronde van de baan spinde en zijn achtervleugel zwaar beschadigde. Hoewel hij met zijn beschadigde auto terugkeerde naar de pits, werd hij na afloop bestraft met een gridstraf van drie plaatsen voor de volgende race in Spanje. Red Bull kreeg bovendien een boete van €25.000 opgelegd omdat Perez met een “substantieel beschadigde” auto had gereden en koolstofvezelonderdelen had verloren op de baan.

Perez zelf erkende dat het een “zeer zware weekend” was geweest en hoopte op betere tijden: “Maar ik denk dat er een lang seizoen voor ons ligt en we zullen terugkeren naar de vorm die we eerder hadden.” Met een 16e startplek, een vroege uitvalbeurt en een gridstraf voor Spanje was de Grand Prix van Canada 2024 een weekend om snel te vergeten voor Sergio Perez.

Gerelateerd nieuws

Verstappen domineert Perez in kwalificatie en races van seizoen 2024

Verstappen en Albon ongeslagen Na negen Grands Prix in 2024 zijn Max...

Sainz maakt plaats voor Hamilton: ‘Ik voel een beetje medelijden met hem’

Terwijl zijn teamgenoot George Russell de trofee ontving voor de derde plaats...

Ricciardo onthult welke verandering hem een beter resultaat opleverde

Na een periode van worsteling bij Visa Cash App RB, heeft Daniel...

Waar woont Carlos Sainz?

Carlos Sainz Jr. werd geboren in Madrid, Spanje op 1 september 1994....

Verstappen grote winnaar dit weekend in strijd om F1 kampioenschap

Max Verstappen heeft zijn leidende positie in het Formule 1-kampioenschap van 2024...

Daniel Ricciardo reageert fel op Jacques Villeneuve na kritiek tijdens de Canadese GP

Daniel Ricciardo kon zich niet inhouden na de felle kritiek van Jacques...

Wat Toto Wolff tegen Carlos Sainz zei tijdens de Mercedes F1 2025-gesprekken

Hoewel Mercedes nog geen beslissing heeft genomen over het plaatsen van Kimi...

Yuki Tsunoda’s waarschuwing aan Sergio Perez met hints naar Red Bull contractclausules

Yuki Tsunoda rijdt sinds 2021 voor het tweede team van Red Bull....