Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 coureurs Lewis Hamilton’s bijna-afscheid van de Formule 1
F1 coureurs

Lewis Hamilton’s bijna-afscheid van de Formule 1

48
Mercedes updates
Foto: Champagne Podium

Het Formule 1-seizoen van 2023 was voor Lewis Hamilton en zijn team Mercedes een ware achtbaan van emoties en uitdagingen. Tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi werd duidelijk hoe dicht Hamilton bij het punt stond om de race – en mogelijk zijn carrière – te beëindigen. Mercedes’ hoofd van racestrategie, Rosie Wait, onthulde dat Hamilton te kampen had met een “echt betrouwbaarheidsprobleem” tijdens deze race, wat hem bijna tot opgave dwong.

Hamilton’s prestaties in de seizoensfinale waren verre van indrukwekkend. Hij werd al in Q2 uitgeschakeld, wat sinds 2014 niet meer was voorgekomen. Dit markeerde een dieptepunt voor de 38-jarige coureur, die bekend staat om zijn uitzonderlijke prestaties in kwalificatierondes. Ondanks deze tegenslag bleek een van Hamilton’s grootste krachten dit jaar het vechten door het veld heen te zijn.

Hamiltons strijd in Abu Dhabi

De race in Abu Dhabi was een duidelijke weergave van de uitdagingen waar Hamilton het hele jaar door mee te maken had. Zijn race-tempo, normaal gesproken een van zijn sterkste punten, was tijdens deze race nergens te bekennen. Hamilton, gestart vanaf de 11e positie, wist slechts op te klimmen naar de negende plaats. Na de race leek hij zichtbaar teleurgesteld en opgelucht dat het seizoen voorbij was. Echter, het seizoen had veel eerder kunnen eindigen als hij niet zo goed een remprobleem had weten te beheersen.

Wait legde uit dat Hamilton’s tempo beter had kunnen zijn als hij niet het hele Grand Prix bezig was geweest met het beheren van een remprobleem. Mercedes onderzoekt dit probleem nu om te zorgen dat het volgend seizoen niet opnieuw voorkomt. Hun primaire doel was om ervoor te zorgen dat Hamilton de finishvlag zou halen.

Analyse van Hamiltons prestaties

De analyse van Hamiltons prestaties tijdens de verschillende stints van de race onthult een complex beeld. In de tweede stint, op verse banden, leek Hamilton sterker terwijl hij Fernando Alonso, die op oudere banden reed, achtervolgde. In de derde stint waren de rollen omgedraaid, met Alonso op nieuwere banden en in schone lucht, terwijl Hamilton oudere banden had en in de vuile lucht van Alonso reed. Dit maakte Hamiltons prestaties minder indrukwekkend, ondanks vergelijkbare rondetijden.

Toekomstplannen en verbeteringen

Het beheer van de remproblemen tijdens de race was een belangrijk aandachtspunt voor Mercedes. Dit probleem had een wisselende impact op Hamiltons prestaties gedurende de race en is iets waar het team aan werkt om te verbeteren voor de auto van volgend jaar. Met deze inzichten en verbeteringen hoopt Mercedes een sterker seizoen in 2024 te hebben, waarbij ze zich richten op het overwinnen van de uitdagingen die ze dit jaar hebben ondervonden.

Gerelateerd nieuws

Verstappen domineert Perez in kwalificatie en races van seizoen 2024

Verstappen en Albon ongeslagen Na negen Grands Prix in 2024 zijn Max...

Sainz maakt plaats voor Hamilton: ‘Ik voel een beetje medelijden met hem’

Terwijl zijn teamgenoot George Russell de trofee ontving voor de derde plaats...

Ricciardo onthult welke verandering hem een beter resultaat opleverde

Na een periode van worsteling bij Visa Cash App RB, heeft Daniel...

Waar woont Carlos Sainz?

Carlos Sainz Jr. werd geboren in Madrid, Spanje op 1 september 1994....

Verstappen grote winnaar dit weekend in strijd om F1 kampioenschap

Max Verstappen heeft zijn leidende positie in het Formule 1-kampioenschap van 2024...

Perez krijgt gridstraf voor Spaanse GP na crash in Canada

Tijdens de Grand Prix van Canada, op Circuit Gilles Villeneuve, verloor Sergio...

Daniel Ricciardo reageert fel op Jacques Villeneuve na kritiek tijdens de Canadese GP

Daniel Ricciardo kon zich niet inhouden na de felle kritiek van Jacques...

Wat Toto Wolff tegen Carlos Sainz zei tijdens de Mercedes F1 2025-gesprekken

Hoewel Mercedes nog geen beslissing heeft genomen over het plaatsen van Kimi...