Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home Overig De CO2-uitstoot tijdens een Formule 1-raceweekend
Overig

De CO2-uitstoot tijdens een Formule 1-raceweekend

295
De CO2-uitstoot tijdens een Formule 1-raceweekend
Foto: sbinnala44

De CO2-uitstoot van een Formule 1-raceweekend is behoorlijk groot, maar hoeveel het precies is, verschilt per evenement. Gemiddeld wordt er tijdens zo’n weekend zo’n 256.551 kilo CO2 uitgestoten.

Dit gaat niet alleen over wat de auto’s zelf uitstoten, maar ook over het vervoer van al het materiaal, het personeel en de fans die naar de race komen. De Formule 1 is zich bewust van de impact op het milieu en heeft ambitieuze plannen gemaakt om de sport duurzamer te maken.

“We weten dat we een verantwoordelijkheid hebben naar onze fans, partners en de planeet om de sport duurzamer te maken,” zei Chase Carey, voormalig CEO van de Formule 1. “We zijn vastbesloten om onze CO2-uitstoot te verminderen en zo een positieve bijdrage te leveren.”

Ze willen tegen 2030 een netto-nuluitstoot bereiken. Dit willen ze onder andere doen door duurzame brandstoffen te gebruiken, efficiënter om te gaan met logistiek en hernieuwbare energie te gebruiken op circuits.

Stappen richting een groenere toekomst

De Formule 1 heeft al een aantal stappen gezet om de ecologische voetafdruk kleiner te maken. Zo zijn de huidige hybride motoren 50% efficiënter dan de motoren van vroeger en wordt er gewerkt aan 100% duurzame brandstoffen.

Daarnaast zijn verschillende teams en circuits al bezig met hun eigen duurzaamheidsprojecten, zoals het gebruiken van hernieuwbare energie en recyclingprogramma’s.

TechnologieToepassing in F1Impact op reguliere auto’s
Hybride aandrijflijnenZeer efficiënte motoren met tot 50% thermische efficiëntieZuinigere en schonere straatauto’s
AerodynamicaGeavanceerde simulaties en windtunneltestsVerbeterde brandstofefficiëntie door verminderde luchtweerstand
Lichtgewicht materialenUitgebreid gebruik van koolstofvezelLichtere voertuigen met lager brandstofverbruik
EnergieterugwinningGeavanceerde KERS-systemenVerbeterde batterijtechnologie voor elektrische en hybride auto’s

De uitstoot van de Formule 1-auto’s tijdens de race is maar een klein deel van de totale uitstoot van een weekend. Gemiddeld stoot een F1-auto tijdens een race zo’n 110 kilo CO2 uit. Dat lijkt veel, maar als je het vergelijkt met de rest van het evenement, is dit relatief weinig.

De huidige generatie F1-auto’s gebruikt geavanceerde hybride motoren die bestaan uit een 1,6-liter V6-turbomotor gecombineerd met een energieterugwinningssysteem.

Red Bull
Foto: F1 Unleashed

Deze motoren zijn extreem efficiënt en halen een thermisch rendement van meer dan 50%. Een auto gebruikt tijdens een race van 305 km ongeveer 110 kg brandstof, wat neerkomt op een verbruik van 36 liter per 100 km. Hoewel dit nog steeds veel is vergeleken met een gewone auto, is het een enorme verbetering ten opzichte van de auto’s van vroeger.

“De efficiëntie van onze motoren is echt indrukwekkend,” zegt Toto Wolff, teambaas van Mercedes-AMG Petronas. “We hebben technologieën ontwikkeld die niet alleen onze prestaties verbeteren, maar ook de toekomst van de autobranche veranderen.”

Formule 1-teams mogen tijdens een race niet meer dan 110 kg brandstof gebruiken. Dit heeft teams gedwongen om hun motoren en aerodynamica te optimaliseren, wat ook invloed heeft gehad op de autotechnologie buiten de F1.

Logistiek en transport: De grote boosdoener

Hoewel de auto’s op de baan relatief weinig uitstoten, ligt het echte probleem bij de logistiek en het transport van alles wat nodig is voor een race. Het verplaatsen van auto’s, onderdelen en personeel draagt aanzienlijk bij aan de totale CO2-uitstoot van de sport.

Schattingen wijzen erop dat ongeveer 45% van de uitstoot komt door het vervoer van materiaal en personeel. Teams verplaatsen zo’n 50 ton aan spullen per race, wat betekent dat er jaarlijks duizenden tonnen vracht door de wereld worden vervoerd.

Stefano Domenicali
Foto: F1 Unleashed

De Formule 1 weet dat dit een belangrijk probleem is en werkt aan manieren om de uitstoot van het transport te verminderen. Ze proberen de racekalender zo efficiënt mogelijk in te plannen, zodat races in dezelfde regio dicht op elkaar worden gehouden en er minder gereisd hoeft te worden.

“We weten dat ons reisschema een flinke impact heeft op het milieu,” zegt Stefano Domenicali, CEO van de Formule 1. “We werken hard samen met onze logistieke partners om oplossingen te vinden die onze uitstoot kunnen verminderen, zonder dat we de wereldwijde aantrekkingskracht van de sport verliezen.”

Ook kijken ze naar alternatieve transportmethoden en duurzamere brandstoffen voor vrachtwagens en vliegtuigen. Sommige teams experimenteren al met biobrandstoffen voor hun transportvoertuigen.

Plannen voor een groenere toekomst

De Formule 1 heeft als doel om in 2030 CO2-neutraal te zijn. Hiervoor hebben ze een aantal initiatieven opgezet, van de auto’s op de baan tot de faciliteiten op de circuits. Een van de belangrijkste initiatieven is de ontwikkeling van 100% duurzame brandstoffen.

Samen met brandstofleveranciers werkt de F1 aan een duurzame brandstof die zowel geschikt is voor F1-auto’s als voor gewone voertuigen. Deze brandstof moet in 2026 worden geïntroduceerd, samen met een nieuwe generatie motoren.

Mclaren red bull
Foto: F1 NEWS NitroWorld

Daarnaast zet de F1 in op:

  • Hernieuwbare energie voor circuits
  • Betere recycling en afvalprogramma’s
  • Duurzamere logistiek
  • Compensatie voor uitstoot die niet te vermijden is

“De Formule 1 is altijd vooropgelopen in innovatie en technologie,” zegt Jean Todt, voormalig FIA-president. “Nu richten we ons op een duurzamere toekomst, niet alleen voor de F1, maar voor de hele autobranche.”

De teams zelf zijn ook bezig met duurzaamheid. Zo draait de fabriek van Mercedes volledig op hernieuwbare energie en heeft McLaren het “Race to Zero” programma opgezet, dat gericht is op een netto-nuluitstoot tegen 2030.

InitiatiefDoelImpact
Duurzame brandstoffen100% duurzaam in 202639% reductie in uitstoot van auto’s
Hernieuwbare energieAlle F1-activiteiten op groene stroom20% reductie in totale uitstoot
Logistieke optimalisatieEfficiënter transport15% reductie in transportgerelateerde uitstoot
AfvalbeheerZero waste naar stortplaatsen5% reductie in ecologische voetafdruk

Teams en circuits werken mee

Naast de grote plannen van de Formule 1 spelen de teams en circuits ook een belangrijke rol in het verduurzamen van de sport. Veel teams hebben hun eigen doelen opgesteld en investeren in groene technologie.

Mercedes-AMG Petronas bijvoorbeeld, gebruikt alleen nog maar hernieuwbare energie in hun fabriek en McLaren zet zich in om hun hele organisatie tegen 2030 CO2-neutraal te maken.

“Als circuit hebben we de verantwoordelijkheid om het goede voorbeeld te geven,” zegt Stuart Pringle, managing director van Silverstone Circuit. “Onze investeringen in duurzaamheid helpen niet alleen het milieu, maar inspireren ook onze bezoekers om bewuster om te gaan met hun impact.”

Ook circuits doen mee. Veel racebanen hebben geïnvesteerd in zonnepanelen en windturbines. Het Circuit de Barcelona-Catalunya in Spanje heeft bijvoorbeeld een groot zonne-energieproject opgezet dat een groot deel van het energieverbruik van het circuit dekt.

Andere circuits gebruiken waterrecycling, biodiversiteitsprojecten en elektrische oplaadpunten voor bezoekers.

Gerelateerd nieuws

Waarom foutieve positionering op de startgrid kan leiden tot een straf

De FIA heeft strikte regels opgesteld om een gelijk speelveld te garanderen...

Hoe teams omgaan met strafseconden bij een pitstop

Deze straffen variëren van 5 tot 10 seconden en worden uitgevoerd tijdens...

Hoe herstartregels tijdens rode vlaggen tot penalty’s kunnen leiden

De FIA heeft specifieke procedures vastgesteld voor het hervatten van races na...

Hoe coureurs straffen vermijden door direct gehoor te geven aan teamorders

Teamorders worden tijdens races gegeven via de boordradio, meestal om een snellere teamgenoot...

Waarom achterblijvers soms straffen krijgen voor het niet op tijd aan de kant gaan

De FIA heeft strikte regels opgesteld over het gebruik van blauwe vlaggen...

Het verschil tussen een sportieve overtreding en een technische overtreding

Sportieve overtredingen hebben betrekking op het gedrag van coureurs tijdens races en...

Hoe de FIA coureurs bestraft voor het hinderen van anderen tijdens kwalificaties

De wedstrijdleiding analyseert videobeelden, telemetriegegevens en meldingen van coureurs om de ernst...

Hoe overtredingen tijdens de safety car-situaties worden aangepakt

Overtredingen tijdens safety car-situaties worden streng aangepakt door de FIA. De regels...