Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 teams Audi rondt overname van Sauber F1-team af
F1 teams

Audi rondt overname van Sauber F1-team af

145
Audi sport
Foto: The Inside Line

De volgende fase in de overname van Sauber door Audi

Motorsport.com’s zustersite Motorsport-Total.com heeft begrepen dat de fabrikant de volgende fase van zijn overname van Sauber heeft voltooid, waarbij Audi-bestuurslid Oliver Hoffmann is benoemd tot Sauber-directeur boven CEO en voormalig McLaren F1-teambaas Andreas Seidl. Audi kondigde zijn plannen aan om vanaf 2026 met een fabrieksteam in de F1 te stappen tijdens de Belgische Grand Prix van 2022 in een presentatie geleid door Markus Duesmann en Hoffmann. Maar Duesmann werd eind vorig jaar vervangen als CEO van Audi en zijn opvolger Gernot Dollner staat naar verluidt veel sceptischer tegenover een F1-aanval.

Audi’s toewijding en uitdagingen

Hoffmann, de chief development officer van het bedrijf en voorstander van F1, zou ook naar verluidt opzij worden geschoven omdat hij de schuld kreeg van het uitstellen van modellen van wegauto’s en van tegenvallende verkoopcijfers. Dit verhoogde de speculatie dat Audi koudwatervrees kreeg en zelfs zou overwegen om het prille F1-project te verkopen. Deze geruchten zijn nu echter grotendeels ontkracht. Nadat Audi begin 2023 25% van Sauber had overgenomen, wordt nu aangenomen dat Audi zijn transactie met Sauber-eigenaar Finn Rausing zal voltooien. Hoewel aanvankelijk werd gesproken over een belang van 75%, melden Bild en Bloomberg dat Audi een 100% overname zal realiseren.

De toekomst van Sauber onder Audi

Op woensdag, voorafgaand aan de GP van Saudi-Arabië 2023, zou Seidl voor het team in Jeddah zijn verschenen en aan de medewerkers hebben bevestigd dat de overname van Audi nu de laatste fase is ingegaan. Toen Audi Sauber in oktober 2022 aankondigde als “strategische partner voor de Formule 1-toetreding”, werd de tijdlijn als volgt uiteengezet: “De uitbreiding van de locatie in Neuburg qua personeel, gebouwen en technische infrastructuur zou grotendeels voltooid moeten zijn tegen 2023. De eerste testritten met de voor de reglementen van 2026 ontwikkelde krachtbron in een Formule 1-testauto zijn gepland voor 2025.” Ondanks de speculaties begin 2024 dat Audi twijfelde over zijn F1-toewijding, zei Sauber’s Alessandro Alunni Bravi: “Het project verloopt volgens de tijdlijn en de overeengekomen governance tussen de aandeelhouders.”

De dynamiek binnen het bestuur is niet iets waar wij op in gaan. Maar wat we weten, is dat we sterke steun hebben. Andreas Seidl werkt nauw samen met de mensen van Audi om ons team te ontwikkelen richting 2026. Dit is wat ik belangrijk vind. Nu is er enige media-speculatie. Het is normaal dat het interessant is om de status van het Audi-project te begrijpen. Maar voor ons is de status goed. We werken hard op elk niveau, samen met Audi, zowel in Hinwil als in Neuberg. Er is geen verandering, en naarmate we dichter bij het doel van 2026 komen, moeten we nog harder werken.

Gerelateerd nieuws

Albon geeft voorkeur aan compromissen 2025 voor grotere doelen 2026

Alex Albon heeft aangegeven dat hij graag ziet dat zijn Williams Formule...

McLaren: Geen angst dat geüpgradede MCL38 zal lijden bij hoge snelheid in Barcelona

Vertrouwen in hoge snelheid McLaren heeft er vertrouwen in dat de recente...

Hoe Mercedes zijn lastige W15-auto weer aan de praat kreeg

Mercedes begon het seizoen met een W15 die zowel voor Lewis Hamilton...

Leclerc hoopt op uitdaging in Catalonië met ‘rijdbare en snellere’ Ferrari

De opgewaardeerde Ferrari heeft het potentieel om het iconische Italiaanse team zijn...

Red Bull: Kerb oplossing zetten aero voordelen niet op het spel

Uitdagingen met de ophanging van de RB20 Het team uit Milton Keynes...

Ferrari’s teambaas voelt zich bedreigd door McLaren

Ferrari’s teleurstellend weekend in Canada Ferrari had een rampzalig weekend in Canada,...

Mercedes moet zichzelf heruitvinden, zegt Toto Wolff

Mercedes, een dominante kracht in de Formule 1 gedurende het afgelopen decennium,...

Ferrari’s reactie op de rampzalige Grand Prix van Canada: “Alles ging mis”

Problemen tijdens de kwalificatie De Scuderia Ferrari werd door verschillende rivalen gezien...